Cele mai citite
 


Bihor: Curs de endodonţie sub microscop, la Oradea
vineri, 24 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Stomatologie
 

Asociaţia Medicilor Dentişti Oradea (AmeDeO) organizează, în perioada 24-25 februarie 2012, la Oradea, cursul "Maraton de endodonţie sub microscop", în patru module, ediţia a treia şi un simpozion de urgenţe şi resuscitare în cabinetul medical.

Potrivit preşedintelui AmeDeO, dr. Ştefan Ştefănescu, 20 de medici (numărul de locuri puse la dispoziţie) s-au înscris la cursul de endodonţie şi 32 de medici din toată ţara, la simpozionul de urgenţe.
Cursul de endodonţie sub microscop este rezultatul colaborării strânse dintre Asociaţia Medicilor Dentişti Oradea (AmeDeO), Facultatea de Medicină şi Farmacie (FMF) Oradea şi Centrul de Cercetare în Medicina de Înaltă Performanţă (CCMIP) Oradea. Cursul se va desfăşura la FMF Oradea, în Clinica de Medicină Dentară, singura care dispune de facilităţile necesare, cu începere vineri, 24 februarie, la ora 10,00. 
Evenimentul ştiinţific este o reeditare, solicitată de medici dentişti din toată ţara, a Maratonului din februarie 2011, avându-i ca protagonişti şi de această dată pe dr. Dan Căminescu (Bruxelles) şi dr. Cristian Conţelman (Bucureşti). În cele două ediţii anterioare, în jur de 60 de medici stomatologi din ţară au absolvit aceste cursuri de specialitate.
Cu sprijinul sponsorilor cursului, medicii dentişti înscrişi la cele trei workshop-uri vor exersa pe o aparatură performantă, de aproximativ 30.000 de euro. Toate materialele, instrumentarul şi aparatura necesare sunt puse la dispoziţie de către organizatori. Medicii cursanţi pot fi însoţiţi de o asistentă care, participând în mod gratuit, poate exersa alături de medic manoperele prezentate.
Ei vor învăţa cea mai modernă formă de tratament al canalului dentar, anume sub microscop, ceea ce facilitează vizualizarea în timp real, sub lumină puternică şi la măriri între 3,5 şi 20 de ori, atât a dintelui, cât şi a spaţiului din interiorul dintelui. Cu ajutorul camerei video încorporate, imaginile surprinse de microscop sunt redate color pe monitor, astfel încât şi pacientul îşi poate vedea propriii dinţi la dimensiuni mărite. Tratamentul de canal care se efectua până nu de mult ''în orb'' şi se baza doar pe simţul tactil al medicului poate fi realizat astăzi sub control vizual direct. Dezavantajul actual este doar faptul că iluminarea coaxială este limitată în linie dreaptă, neputând oferi imagini ''după curbe''.
Cu toate acestea, endodonţia (tratamentul de canal dentar) sub microscop permite manopere imposibil de efectuat altădată: identificarea canalelor suplimentare, refacerea tratamentelor de canal incorecte, identificarea perforaţiilor radiculare şi sigilarea acestora, extragerea instrumentelor fracturate în canal, detectarea fracturilor radiculare. Multe cazuri considerate eşuate au putut fi astfel retratate şi evitate rezecţia apicală sau extracţia.
La final, vor fi înmânate diplome de absolvire, pe care se va specifica numărul de module parcurse, diplomă apreciată şi în străinătate.
În paralel, între 24-26 februarie, la sediul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor se va desfăşura Simpozionul ''Urgenţe şi resuscitare în cabinetul medical'', organizat de Asociaţia Medicilor Dentişti Oradea şi Centrul de Cercetare în Medicina de Înaltă Performanţă Oradea. Simpozionul are o parte teoretică şi una practică, în scopul deprinderii participanţilor cu manevrele cele mai uzuale folosite în cazul urgenţelor ce pot interveni în cabinetul medical.
Simpozionul este creditat de Colegiul Medicilor Bihor cu 16 credite EMC şi se adresează atât medicilor generalişti cât şi celor de medicină dentară. AGERPRES/(A-Eugenia Paşca)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bihor: Curs de endodonţie sub microscop, la Facultatea de Medicină din Oradea Aproximativ 15 medici stomatologi din Bucureşti, Bacău, Iaşi, Timişoara, Arad şi Oradea vor participa, în perioada 20-22 mai, la Facultatea de Medicină din Oradea, la un curs de endodonţie sub microscop, pentru a deprinde cele mai moderne metode de tratament al canalelor dentare.
Bihor: Congres Naţional de Endodonţie, la Facultatea de Medicină Oradea Peste 200 de medici stomatologi din Oradea şi din marile centre universitare din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, participă, în perioada 24-27 februarie, la Facultatea de Medicină din Oradea, la Congresul Naţional de Endodonţie, organizat pentru prima dată în Bihor de Asociaţia Medicilor Dentişti din...
Bihor: Congres Naţional de Endodonţie, la Oradea Oradea, 22 feb /Agerpres/ - Prima ediţie a 'Congresului naţional de endodonţie' va avea loc la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea, în perioada 24-27 februarie, fiind organizat de Colegiul Medicilor Dentişti Bihor, Asociaţia Medicilor Dentişti Oradea, Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea...
Bihor: Medici stomatologi învaţă endodonţie sub microscop, la Oradea Zece medici stomatologi din mai multe oraşe ale ţării participă, în perioada 20 - 22 mai, la un curs de endodonţie sub microscop, care se desfăşoară la Facultatea de Medicină din Oradea, cu scopul de a deprinde cea mai modernă metodă de tratament a canalelor dentare.
Bihor: Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea, acreditată şi de încredere Toate specializările Facultăţii de Medicină şi Farmacie, din Universitatea Oradea, au obţinut calificativul 'încredere', sunt acreditate şi pot funcţiona la parametri normali, după ce Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) a decis să acrediteze şi specializarea Medicină...
Bihor: Tratamente dentare pentru copii şi persoane defavorizate, la clinica de stomatologie a FMF Oradea Persoanele defavorizate, copiii cu sindrom Down şi cei cu autism din Oradea vor beneficia, în curând, de consultaţii şi tratamente dentare gratuite, subvenţionate de primărie, printr-un parteneriat între Primăria Oradea şi Facultatea de Medicină şi Farmacie (FMF), specializarea Medicină dentară, din...