Cele mai citite
 


Medicul Cătălina Tudose: Alzheimer - una dintre cele mai devastatoare şi costisitoare boli
vineri, 24 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Aproape 300.000 de persoane suferă în România de Alzheimer şi se estimează că numărul celor afectaţi de această boală se va tripla până în 2025, a declarat conf. dr. Cătălina Tudose, preşedintele Societăţii Române Alzheimer, în deschiderea Conferinţei Naţionale pe această temă.
Potrivit acesteia, boala Alzheimer este una dintre cele cele mai devastatoare şi costisitoare afecţiuni.
Ea a făcut referire la un recent studiu efectuat în Europa care a evidenţiat că pentru bolile creierului sunt costuri foarte mari, iar în cercetare se investeşte foarte puţin.
''Costurile pentru demenţe sunt egale cu cele pentru diabet, boli cardiovasculare, cancer la un loc'', a spus dr. Cătălina Tudose.
România este pe penultimul loc în Europa privind fondurile alocate pentru îngrijirea bolilor creierului, justificarea fiind lipsa de servicii de îngrijire pentru această patologie.
"Sunt persoane care suferă de această boală, dar nu sunt îngrijite şi nici măcar diagnosticate. Sunt aproape 300.000 de persoane care suferă de boala Alzheimer şi, ţinând seama de tendinţele alarmante ale evoluţiei demografice, se estimează că numărul se va tripla până în 2025. Din nefericire, mai puţin de 20% sunt diagnosticaţi şi majoritatea primesc un diagnostic în fazele tardive ale bolii, acest lucru limitează semnificativ accesul pacienţilor la informaţii valoroase, tratament, îngrijire şi sprijin. De asemenea, nu există servicii de îngrijire la nivel comunitar. În mod paradoxal cu cât boala este diagnosticată mai târziu cu atât costurile sunt mai mari, fără a mai lua în considerare calitatea vieţii pacienţilor şi a familiei acestora", a menţionat medicul.
Aceasta a evidenţiat că procesul de îngrijire, în care sunt implicate de obicei 3-4 persoane, presupune o interacţiune complexă de probleme de natură emoţională, socială şi economică.
''Îngrijirea unei persoane cu demenţă este asociată cu riscuri mari de îmbolnăvire fizică şi psihică a îngrijitorului. În consecinţă, peste 1.500.000 de oameni au nevoie de ajutor în România, adică de soluţionare a acestor probleme printr-o abordare coerentă'', a spus conf. dr. Cătălina Tudose.
La rândul său, Annette Dumas, ofiţer european, reprezentant al Asociaţiei Europene Alzheimer, a precizat că la nivel european se elaborează în prezent politici ample de sănătate orientate spre promovarea cercetării, prevenţiei, managementului şi educaţiei în domeniul tulburărilor neurodegenerative şi se fac recomandări ferme pentru ca fiecare ţară europeană să dezvolte strategii naţionale.
Aceasta a făcut referire la necesitatea mobilizării la nivel european pentru găsirea de soluţii la problema îmbătrânirii active a populaţiei şi asigurarea facilităţilor pentru aceştia.
Helga Rohra, din Germania, a atras atenţia că pacienţii afectaţi de demenţe sunt din ce în ce mai tineri, în Germania vârsta a coborât la 30 de ani.
''Este foarte important să se diagnosticheze foarte timpuriu şi pacientul să fie tratat cu demnitate, nu cu stigmă, aşa cum se mai întâmplă şi acum, chiar şi în ţări dezvoltate, persoanele afectate trebuie integrate în societate'', a afirmat Helga Rohra.
Dr. Adrian Stănescu de la Asociaţia Gerontologilor a accentuat că un procent de 5% din populaţia peste 65 de ani suferă de boala Alzheimer, iar diagnosticarea precoce şi a altor forme de demenţă ar reprezenta un beneficiu pentru pacienţii între 40 - 45 de ani.
''Sunt necesare şi centrele specializate pentru tratamentul acestor pacienţi'', a adăugat acesta.
Referindu-se la costuri, dr. Adrian Stănescu a afirmat că statul susţine costul medicamentelor şi eventual un însoţitor şi din ce în ce mai greu se acordă gradul de handicap sever.
Societatea Română Alzheimer a iniţiat un proiect Alianţa Naţională Alzheimer "Împreună pentru un Plan Naţional pentru Demenţă".
Alianţa reprezintă un parteneriat larg care reuneşte reprezentanţi ai societăţii civile, organizaţii non-guvernamentale, instituţii publice şi private, mass - media, personalităţi publice interesate în sprijinirea persoanelor suferinde de demenţă şi a familiilor acestora, a explicat conf. dr. Cătălina Tudose.
Principalul obiectiv al Alianţei este elaborarea unei strategii naţionale pentru demenţă şi adoptarea ei până în 2014. ''Aceasta ar trebui să promoveze diagnosticul precoce în demenţă şi un continuu în îngrijiri'', a conchis medicul. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Demenţa este mai costisitoare pentru societatea americană decât cancerul sau bolile cardiace (studiu) Demenţa, ca şi boala Alzheimer, costă mai mult societatea din Statele Unite decât cancerul sau bolile cardiovasculare, arată un studiu apărut miercuri în revista medicală americană New England Journal of Medicine şi preluat de AFP.
Conf.dr. Cătălina Tudose: Se impune un plan naţional pentru Alzheimer În România, spre deosebire de ţările europene, boala Alzheimer nu beneficiază de niciun fel de servicii de îngrijire comunitară, rămânând 'încremenită' în aceeaşi situaţie ca în secolul trecut, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, conf. dr. Cătălina Tudose, presedinta Societăţii Române Alzheimer...
Omega 3 din peşte nu încetineşte boala Alzheimer, susţine un studiu Washington, 2 nov /Agerpres/ - Uleiurile din gama Omega 3, care se găsesc în peşte, nu încetinesc procesul de demenţă senilă asociat cu Alzheimerul, potrivit unui nou studiu care pune sub semnul întrebării efectele beneficiile raportate de cercetările anterioare, transmite marţi Efe.
Studiu privind Boala Alzheimer GuidAge?, un amplu studiu clinic european în prevenţia Demenţei Alzheimer efectuat de Compania Ipsen pe o perioadă de cinci ani, a evidenţiat că la persoanele care sunt tratate cu EGb 761? se întârzie apariţia bolii.
Bolile de memorie - Interviu AGERPRES cu Presedintele Fundatiei Ana Aslan International Preşedintele Fundaţiei Ana Aslan International, dr. Luiza Spiru, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, în care vorbeşte, printre altele, despre răspândirea bolilor de memorie, precum şi despre noile terapii şi importanţa prevenţiei în acest domeniu.
Comunicat de presă - Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) A- XI-a ediţie a şcolii Internaţionale de Vară de Neurologie