Cele mai citite
 


PSD îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia dramatică în care se află bolnavii de cancer din România
vineri, 24 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Partidul Social Democrat îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia dramatică în care se află bolnavii de cancer din România şi totodată condamnă indiferenţa, iresponsabilitatea şi aroganţa cu care noul guvern tratează această problemă, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, dr. Graţiela Drăghici, vicepreşedinte al Departamentului de Sănătate al PSD.
"Îi informăm deopotrivă pe dl prim-ministru Ungureanu şi pe dl ministru Ritli că cei 95.000 de bolnavi de cancer nu sunt nici leneşi, nici beţi, ci doar grav bolnavi şi în pericol de a muri cu zile fără măsuri ferme privind asigurarea tratamentului şi deopotrivă continuitatea acestuia. Reamintesc că în România sunt astăzi 430.000 bolnavi de cancer, din care 98.000 beneficiază cu dificultate de tratamentul standard cu citostatice în lipsa unui program naţional, 10.000 de bolnavi se află pe listele de aşteptare din care 4.500 sunt copii", a spus Graţiela Drăghici.
Ea a arătat că astfel de bolnavi "ar trebui trataţi" prin Programul Naţional de Oncologie coordonat de Ministerul Sănătăţii şi finanţat prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi a susţinut că cele două instituţii "sunt deopotrivă responsabile de managementul defectuos al acestui program care lasă total descoperiţi cu deosebire 10.000 cei mai bolnavi dintre bolnavi", respectiv pacienţii cu recidive, metastaze, care, nerăspunzând la tratamentul convenţional cu citostatice, necesită medicaţie de linia a doua cu inovative mai scumpe şi suport analgezic puternic cu morfină.
"Însă morfina a dispărut, iar pentru medicaţia de linia a doua, dar şi pentru citostaticele din tratamentul standard, licitaţiile nici măcar nu au fost iniţiate la spitale, întrucât CNAS a virat cu mare întârziere banii din program către cele 90 de unităţi din ţară care derulează programul. Singurul producător de opioide din România, care asigura 60% din opioidele oncologice, se retrage de pe piaţă, iar toate argumentele producătorului ne trimit la politicile şi acţiunile acestui fost guvern, care nu gravitează nici pe departe în jurul pacienţilor, aşa cum clamează, şi nici în jurul producătorilor autohtoni", a spus Graţiela Drăghici.
Ea a enumerat printre argumentele invocate de producător preţurile la medicamentele din programele naţionale impuse la nivelul minim european, prelungirea termenelor de încasare la 300 - 360 de zile, taxa de claw-back.
Potrivit social-democratei, Ministerul Sănătăţii a apreciat, "în mod fals la acel moment", că reducerea preţului la medicamentele eliberate pe bază de reţetă va aduce bugetului economii de aproximativ 110 milioane de euro, doar pentru primele o sută cele mai scumpe produse, bani care urmau să fie folosiţi pentru programele naţionale.
"Numai că primul efect resimţit pe piaţă a fost creşterea exporturilor paralele, în condiţiile în care preţul este cel mai mic la nivel european. (...) Distribuitorii de medicamente din alte state europene sau din România preferă că cumpere medicamente din România cu un raport cost-volum mare şi să le vândă în Germania, Danemarca sau, mai nou, în Ungaria. Deşi fenomenul nu este ilegal, fiind vorba de comerţ liber intracomunitar, el produce victime colaterale în România în rândul a milioane de bolnavi, care riscă să rămână fără medicamentele din programele naţionale de cancer, diabet, TBC sau HIV", a adăugat aceasta.
Graţiela Drăghici a atras atenţia, în context, că "România riscă să devină un caz asemănător Greciei, pe o politică a medicamentului proastă".
"O luăm pe urmele Greciei cu politica medicamentului, o politică în care producătorii pleacă sau falimentează, exportatorii paraleli golesc farmaciile şi spitalele de medicamente, sute de mii de pacienţi cu cancer sau diabet, TBC ori HIV rămân fără medicamente. Astfel, pe lângă subfinanţarea sistemului, ne confruntăm astăzi şi cu o criză ce tinde să se accentueze privind medicamentele disponibile pe piaţă. Cetăţenii români apelează deja la farmacii din străinătate, pentru că la noi şi piaţa medicamentului s-a polarizat. (...) Este limpede că România nu dispune de o viziune strategică pe termen mediu şi lung în domeniul sănătăţii, iar noul guvern pare total lipsit de empatie faţă de nevoile cetăţenilor", a spus social-democrata.
Vicepreşedintele Departamentului de sănătate al PSD a apreciat că, analizând global performanţa sistemului de sănătate românesc, în context internaţional, şi ţinând cont de conceptul de performanţă al OMS - care se axează pe trei piloni fundamentali - ameliorarea sănătăţii, creşterea accesului la serviciile de sănătate şi echitate în privinţa contribuţiei financiare - se poate constata că România se află pe locul 99 la nivel mondial după Albania, Slovacia, Ungaria, Turcia, Estonia.
Ea a subliniat că printre obiectivele unei viitoare guvernări PSD se află prioritizarea programelor de sănătate şi acces neîngrădit pentru cei care au nevoie de tratament, transparenţa achiziţiilor publice, reluarea licitaţiilor naţionale, definirea de programe naţionale şi regionale în funcţie de nevoile de sănătate, o politică a medicamentului în beneficiul pacientului care să cuprindă printre altele reevaluarea claw-back-ului.
Retragerea singurului importator de morfină din România a fost calificată de senatorul PSD Georgică Severin ca fiind o problemă gravă, care face parte dintr-o continuare a "politicii drujba şi coasa", promovată de guvernul Boc.
"Oamenii sunt abandonaţi, trataţi cu nepăsare şi, de fiecare dată, se găsesc mereu scuze şi explicaţii. În cazurile bolnavilor de cancer ce înseamnă să simţi că statul care ar trebui să-i fie alături te-a abandonat? Că te duci într-un spital şi nu există cu ce să ţi se aline durerea. Aici nu discutăm de un guvern nou, este aceeaşi politică", a spus senatorul PSD. AGERPRES/(A - Cătălina Matei)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer: Bolnavii de cancer îşi procură medicamentele din străinătate Bolnavii de cancer din România, plătitori de taxe şi contributori la bugetul sistemului naţional de sănătate, au ajuns în situaţia de a-şi asigura tratamentul recurgând la medicamente cumpărate din străinătate, pe propria cheltuială, se arată într-un comunicat de presă al Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor...
CNAS: Vor fi introduse noi sub-programe în sprijinul bolnavilor de cancer Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii au în vedere dezvoltarea Programului de oncologie şi introducerea unor sub-programe noi, care să vină în sprijinul bolnavilor de cancer, atât copii cât şi adulţi, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă organizată de Asociaţia Pavel...
Nicolae Bănicioiu (PSD): Autorităţile au ales să reacţioneze la criza de morfină în loc să preîntâmpine acestă situaţie Deputatul PSD Nicolae Bănicioiu susţine că Guvernul Ungureanu 'a ales să continue calea guvernului Boc, cea a dezinteresului pentru cetăţean şi pentru problemele lui' şi consideră că 'problema bolnavilor de cancer care au rămas morfină nu reprezintă o lipsă de reacţie a autorităţilor în faţa unei situaţii...
Braşov: Cezar Irimia - Pacienţii cuprinşi în Programul de cancer nu vor fi afectaţi Pacienţii aflaţi în tratament prin Programul Naţional de Cancer au primit asigurări de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate că nu vor fi afectaţi odată cu schimbarea mecanismului de compensare preconizat a intra în vigoare de la 1 iulie, susţine preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de...
PSD propune un proiect de sprijinire a medicinei de familie ca răspuns la "supeficialitatea" cu care CNAS tratează acest domeniu Refuzul medicilor de familie de a semna contractul-cadru se datorează "dezinteresului şi superficialităţii cu care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate tratează domeniul asistenţei medicale primare", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, doctorul Alexandru Rafila, vicepreşedintele Dep...
Cum se descurcă bolnavii de cancer din România (presă) Circa 20 de medicamente împotriva cancerului sunt indisponibile, la ora actuală, în România, situaţie care durează de peste şase ani şi care nu încetează să se înrăutăţească, semnalează, luni, site-ul la-croix.com, potrivit căruia aceasta obligă mii de pacienţi să recurgă la diverse mijloace pentru a-şi...