Cele mai citite
 


Riscul de cancer la soţiile nefumătoare cu soţi care fumează este dublu
vineri, 24 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Viata Sexuala
 

Fumatul pasiv şi creşterea riscului de îmbolnăvire, afectarea vieţii sexuale şi scăderea veniturilor disponibile pentru ''activităţi plăcute în doi'' sunt doar câteva dintre motivele pentru care un cuplu ar putea alege să renunţe la fumat.

Potrivit unui comunicat al Centrului pentru consiliere pentru fumători, riscul de cancer la soţiile nefumătoare cu soţi care fumează este dublu.


''Practic, într-o familie în care soţul fumează, soţia este expusă fumatului pasiv. Încă din anii '80 s-a demonstrat creşterea importantă a riscului de cancer pulmonar al soţiilor nefumătoare ai căror soţi fumează în casă. Mai mult, simpla expunere la fum de tutun timp de 30 de minute creşte riscul de infarct miocardic acut cu 30%. Pe scurt, sunt dovezi certe că soţii nefumători suferă şi fizic ca urmare a faptului că partenerul de viaţă fumează. Vestea bună este că toate certurile provocate de fumat pot deveni amintire'', a declarat dr. Magdalena Ciobanu, coordonator program naţional ''Stop fumat''.

În anul 2011, fumătorii care s-au adresat programului ''Stop fumat'' au fost preponderent ''fumători unici în cuplu'', iar doar 30,6% dintre pacienţi au declarat că partenerul de viaţă fumează şi el.
Printre motivele menţionate de pacienţi pentru a renunţa la fumat se numără şi influenţa partenerului: 91% au indicat ''presiunea'' partenerului şi doar 5,4% dorinţa de a proteja partenerul.

Există însă diferenţe interesante între zonele ţării: dacă în sud, ''presiunea'' anturajului a fost indicată de peste 20% dintre cei care s-au adresat programului, în zona Prahova - Bucureşti s-a înregistrat cel mai mare procent al celor care au dorit să nu mai fumeze ''de grija partenerului'' (16%). Nu se poate trage o concluzie generală, aplicabilă la nivel naţional, totuşi rezultatele sunt interesante din perspectiva analizei cuplurilor, se arată în comunicat.


''Renunţarea la fumat înseamnă un proces de schimbare, iar primii paşi îi reprezintă descoperirea motivaţiilor şi definirea suportului dorit. O discuţie calmă, centrată pe obiective, va reuşi să reducă mecanismele defensive şi să iniţieze decizia de a renunţa la fumat. Descoperind 'de ce' partenerul are nevoie de ţigară puteţi avea mai multe indicii despre cum puteţi fi de ajutor.

De asemenea, construiţi un mediu fără ţigări şi fără scrumiere, evitaţi oricare tentaţie: prieteni care fumează, locuri în care se fumează, aveţi răbdare şi oferiţi suport în perioada de sevraj (momente în care partenerul poate deveni iritabil, poate fi obosit, poate avea dificultăţi de concentrare), observaţi şi evidenţiaţi chiar şi cel mai mic beneficiu obţinut în urma lăsatului de fumat, sărbătoriţi triumful prin oferirea unei recompense: restaurantul preferat, un tratament la un centru de înfrumuseţare, mai multe momente de tandreţe. Abordaţi cu calm şi înţelegere momentele de nevoie biologică urgentă sau de recădere ocazională, amintindu-vă mereu că sunt trecătoare - dar victoria e permanentă'', a explicat dr. Lavinia Ţilea, psiholog în programul naţional ''Stop fumat''.


Programul naţional ''Stop fumat'' (www.stopfumat.eu), un program al Ministerului Sănătăţii, a fost iniţiat în urmă cu 4 ani şi este coordonat de Institutul de Pneumologie ''Marius Nasta''.


Programul, susţinut cu ajutorul unei echipe de peste 60 de medici şi psihologi prezenţi la nivel local în peste 20 de oraşe din România, îşi propune să ofere persoanelor care fumează platforma unui tratament complet (consiliere psihologică şi tratament medicamentos) conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi care se aplică în toate ţările civilizate ale lumii.


Programul naţional ''Stop fumat'' include consiliere privind renunţarea la fumat, linia telefonică cu apel gratuit (cunoscută sub numele de Tel Verde) şi accesul la medicamente gratuite.


Toate cadrele medicale incluse în program cred în eficienţa programului şi se implică cu tot sufletul în efortul tratării pacienţilor dependenţi de fumat. Pentru a intra în program, pacienţii trebuie să sune la Tel Verde: 0800.878.673 (apelabil gratuit doar din Romtelecom) sau la 0213356920, ori să acceseze pagina de internet a programului (www.stopfumat.eu) pentru a afla unde se află cel mai apropiat medic specialist. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Institutul 'Marius Nasta': Numărul deceselor cauzate de fumat s-a triplat în ultimii 25 de ani Mortalitatea prin cancer pulmonar - boală despre care 98,3% dintre adulţii români ştiu că este provocată de fumat - aproape s-a triplat în 25 de ani în ţara noastră, se arată într-un comunicat al Institutului ''Marius Nasta''.
Institutul 'Marius Nasta': În România, 15% dintre decese sunt cauzate de fumat Tutunul cauzează anual moartea a peste 6 milioane de oameni, dintre care peste 5 milioane sunt fumători şi foşti fumători.
De Ziua internaţională împotriva fumatului s-au testat peste 150 de persoane Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" în colaborare cu Societatea Studenţilor Medicinişti au organizat marţi, acţiunea 'STOP! Cu plămânii la control!'.
19 din 20 de cazuri de cancer bronhopulmonar sunt fumători Tema aleasă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru Ziua Mondială Antifumat este 'Marketingul industriei de tutun pune în pericol femeile'.
Florin Mihălţan (SRP): Fumul de ţigară din podele, ziduri, haine creşte riscul de cancer pulmonar Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie (SRP), profesor doctor Florin Mihălţan, a declarat joi, la Sibiu, că "fumatul la mâna a treia", ceea ce înseamnă fumul de ţigară din podele, ziduri, haine, poate influenţa riscul de cancer pulmonar.
Florin Mihălţan: Copiii cu fumători în casă prezintă un risc cu 31% mai mare de a avea astm Copiii care stau în case în care se fumează au un risc de apariţie a astmului cu 31% mai mare decât cei care nu sunt expuşi fumului de ţigară, a afirmat joi preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Florin Mihălţan, într-o conferinţă de presă.