Cele mai citite
 


Un grup de cercetători confirmă legătura dintre decesele provocate de aritmie şi ceasul biologic
vineri, 24 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un grup de cercetători a confirmat existenţa unei legături între decesele subite cauzate de problemele de ritm cardiac şi ceasul biologic care reglează organismul mamiferelor, punând în evidenţă un prim mecanism molecular, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista de specialitate Nature, preluat de AFP.
Decesele subite provocate de anomalii ale bătăilor cardiace (aritmie) survin cel mai frecvent de dimineaţă şi într-o mai mică măsură seara, însă baza moleculară a acestei variaţii diurne era necunoscută.

Frecvenţa foarte ridicată a accidentelor cardiace cauzate de aritmie a atras atenţia asupra ritmului circadian, un ritm biologic cu durata de aproximativ 24 de ore, legat de expunerea la lumină şi cunoscut sub denumirea de ceas biologic.

Acest ceas biologic are efect asupra unui număr mare de parametri fiziologici (secreţia de hormoni, metabolism), dar şi asupra alternanţei trezire/somn.

Mukesh Jain (Universitatea Case Western Reserve, Cleveland, Ohio) şi colegii săi au identificat rolul unui factor de transcriere Klf15 ('kruppel-like factor 15') implicat în controlul stabilităţii electrice a inimii, explică aceştia în revista ştiinţifică britanică Nature.

Bătăile cardiane sunt de fapt declanşate de un stimulator electric natural (un 'pace-maker') situat în inimă.

Pentru studiu, cercetătorii au modificat genetic şoareci, lipsindu-i pe unii dintre ei de Klf15 şi dotându-i pe alţii în exces cu acest factor. În ambele cazuri, rozătoarele au un risc mai ridicat de deces de la 'aritmie ventriculară' decât şoarecii normali.

Factorul KLF15 controlează, prin intermediul unei proteine, fluxul de potasiu la nivelul celulelor musculare ale inimii, miocitele.

Acest experiment oferă primul exemplu al unui mecanism la nivel molecular care leagă ceasul biologic de aritmia cardiacă, potrivit autorilor studiului.

Rămâne de verificat dacă această explicaţie se aplică în egală măsură deceselor subite umane, încheie revista ştiinţifică.AGERPRES/(Letiţia Pană)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ceasul biologic al femeilor este diferit de al bărbaţilor (studiu) O echipă de cercetători americani, în colaborare cu unul de la Inserm (Franţa), arată că ceasul biologic al femeilor înaintează mai repede decât al bărbaţilor, diferenţa putând explica de ce femeile au tendinţa să se trezească şi să se culce mai devreme, relatează AFP.
Virus herpetic modificat genetic pentru diagnosticarea timpurie a cancerului Un grup de cercetători americani propune utilizarea virusului herpetic pentru depistarea timpurie a tumorilor. Un studiu în acest sens a desfăşurat de o echipă de la Cincinnati Children's Hospital Medical Center, sub conducerea lui Timothy Cripe, informează Newswise.
O singură noapte fără somn poate afecta serios genele legate de ritmul circadian al organismului Genele care controlează ceasul biologic celular sunt afectate chiar şi după trecerea unei singure nopţi fără somn, ceea ce poate duce la declanşarea unor boli grave, conform unui studiu realizat de cercetători suedezi de la Universitatea Uppsala şi de la Institutul Karolinska, ce este publicat în ultimul...
Vulnerabilitatea la infecţii depinde de ora zilei când are loc contaminarea (studiu) Funcţionarea organismului este supusă unui ritm biologic de 24 de ore. Cercetători britanici l-au studiat şi au descoperit că anumite ore ale zilei sunt propice difuzării virusurilor, relatează metronews.fr.
Bacterii intestinale care produc proteine ce acţionează asupra senzaţiei de saţietate (studiu) Există bacterii în intestin care gestionează cantitatea de hrană pe care o ingerăm producând proteine după fiecare masă şi trimiţând un semnal de saţietate creierului, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Institutul naţional al sănătăţii şi cercetării medicale (INSERM) din Paris şi de la...
Copii chinezi folosiţi într-un presupus experiment cu orez modificat genetic Greenpeace a denunţat cazul a 24 de minori, care se presupune că au fost hrăniţi cu orez modificat genetic, în cadrul unui studiu menit să analizeze modul în care organismul lor absoarbe pigmentul natural beta-carotenul, informează vineri într-un articol ziarul Las Provincias.