Cele mai citite
 


Dentiştii suceveni reclamă subfinanţarea acestui sector medical
sâmbătă, 25 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Dentiştii suceveni s-au declarat nemulţumiţi faţă de finanţarea insuficientă din partea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) dar şi faţă de faptul că nu au fost informaţi la începutul acestui an în legătură cu bugetul pe care-l va aloca CJAS acestor furnizori de servicii medicale, a declarat, vineri, preşedintele Colegiului Judeţean al Medicilor Dentişti (CJMD) Suceava, dr. Ioan Costea, cu ocazia adunării generale a acestei asociaţii profesionale.
Costea a spus că finanţarea necorespunzătoare a făcut ca numărul medicilor dentişti aflaţi în contract cu CJAS Suceava să scadă semnificativ, de la 200 la 70 de medici care au semnat un astfel de contract, dintre care 30 în mediul urban şi 40 în mediul rural.
Costea a precizat că, din 1997 când stomatologia primea 4,18% din buget, s-a ajuns ca, în prezent, finanţarea acestui sector medical să ajungă la 0,12%.
Totodată, dentistul Camil Bălan, membru în CJMD Suceava, s-a arătat nemulţumit de faptul că accesul copiilor şi tinerilor la serviciile stomatologice este limitat din cauza finanţării insuficiente.
'Raportul dintre medicii stomatologi şi Casa de Asigurări de Sănătate nu este problema medicului în mod deosebit, ci a populaţiei care este asigurată, în condiţiile în care cetăţeanul care plăteşte asigurare pentru stomatologie nu are acces la medic cu copilul. Este imposibil ca din cei 900 - 1.000 de lei veniţi din partea Casei să lucrezi un număr de zece copii (...) În urmă cu o lună s-a schimbat lista de preţuri, iar pe aceeaşi manoperă noi primim mai mulţi bani. Practic suma încasată de noi rămâne constantă, însă reducem numărul de pacienţi care pot fi trataţi', a explicat Bălan, adăugând că, în conformitate cu metodologia în vigoare, copiii cu vârstă de până la 17 ani, înscrişi la medicii stomatologi care au semnat contract cu CJAS Suceava, beneficiază de gratuitate la serviciile stomatologice, în limita celor aproximativ 1.000 de lei per medic venit lunar din partea CJAS.
Totodată, dentiştii suceveni au semnalat existenţa unor persoane neautorizate care efectuează servicii stomatologice direct la domiciliul pacientului, situaţie des întâlnită în mediul rural din zonele Vatra Dornei, Rădăuţi, Vicov.
'Aceşti indivizi percep sume foarte mici de bani pentru serviciile medicale prestate, iar lumea apelează la acest tip de compromisuri din cauza sărăciei. În ultimii zece ani, au fost semnalate 7 - 8 sesizări de practică ilegală de medicină dentară, dar niciuna nu şi-a găsit rezolvarea. Autorităţile nu au putut dovedi această practică ilegală', a explicat juristul Andreea Munteanu.
CJMD Suceava are, în prezent, 340 de membri, dintre care 14 s-au înscris anul trecut. Un număr de 15 medici dentişti suceveni au plecat din ţară pentru a lucra în străinătate. AGERPRES/(A-Silvia Marcu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Suceava: Casa de Asigurări de Sănătate încheie contracte doar cu 55 medici stomatologi dintr-un total de 383 Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Suceava va încheia, de la 1 iulie, contracte cu 55 medici stomatologi din judeţ, dintre care 22 în mediul urban şi 33 în mediul rural, a declarat joi directorul instituţiei, Adela Băişanu.
Cătălin Şeitan(CJAS Braşov): Noul contract cadru pentru furnizarea serviciilor medicale, centrat pe nevoile asiguraţilor Un număr de 695 din 702 de furnizori de servicii medicale aflaţi în relaţii contractuale până la 1 iulie cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Braşov au semnat actele adiţionale privind furnizarea respectivelor servicii, urmând să parafeze în luna în curs noul contract cadru, a informat luni...
Bistriţa-Năsăud: Mai puţin de 15% dintre medicii stomatologi din judeţ au contract cu Casa de Asigurări Mai puţin de 15% dintre medicii stomatologi de la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud au încheiat contracte cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), pentru ca pacienţii să poată beneficia de gratuităţi sau reduceri la costul intervenţiilor, potrivit informaţiilor furnizate vineri, într-o conferinţă...
Teleorman: Casa de Asigurări de Sănătate a acoperit în 2013 cel mai mare buget din istoria sa Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Teleorman a avut alocate în 2013 cele mai mari surse bugetare din istoria sa - peste 267,6 milioane de lei, cu 15,62% mai mult decât în anul trecut, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, directorul instituţiei, Nicuşor Tiţa.
Suceava: CJAS nu are buget pentru medicina dentară Directorul Casei judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Suceava, Adela Elena Băişanu, a declarat, marţi, că instituţia pe care o coordonează nu dispune de buget alocat pentru furnizorii de servicii medicale dentare pentru luna aprilie, iar bugetul pentru anul 2013, pentru toate tipurile de asistenta...
Botoşani: Medic de familie sancţionat de Casa de Asigurări de Sănătate pentru nerespectarea programului de lucru Un medic de familie din judeţul Botoşani a fost sancţionat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) pentru că nu şi-a respectat programul de lucru.