Cele mai citite
 


SUA: Proces împotriva noilor măsuri ale administraţiei Obama privind asigurarea pentru contracepţie
sâmbătă, 25 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Şapte state din SUA, alături de o serie de grupări catolice au iniţiat joi primul proces major împotriva noilor măsuri ale administraţiei Barack Obama cu privire la contracepţie, afirmând că acestea încalcă dreptul constituţional la libertatea religioasă, relatează Reuters.
Acţiunea, iniţiată de statele Florida, Michigan, Nebraska, Ohio, Oklahoma, Carolin de sud şi Texas, împreună cu câteva organizaţii catolice şi două persoane de aceeaşi religie, vizează noile regulamente anunţate în februarie în baza cărora asigurările de sănătate trebuie să acopere şi mijloacele de contracepţie.

Iniţial, administraţia Obama propusese ca grupările religioase, cum sunt organizaţiile de caritate, unele spitale sau universităţi să le ofere angajatelor asigurări de sănătate care să cuprindă şi acces gratuit la mijloace contraceptive, aşa cum fac alte instituţii din sectorul medical.

Această propunere a fost însă intens criticată de unii lideri religioşi şi, în condiţiile în care se apropie alegerile prezidenţiale din noiembrie, Obama a fost nevoit să o retragă, regulamentul a fost rescris şi organizaţiile religioase au fost exceptate de la astfel de obligaţii.

În urma compromisului, companiile de asigurări sunt cele care trebuie să le pună la dispoziţia persoanelor angajate la organizaţii religioase acces gratuit la instrumente de planificare familială, dar numai la solicitarea acestora, şi fără ca angajatorul să mai fie implicat.

Varianta a fost însă respinsă de grupările religioase şi de conservatorii din unele state-cheie în perspectiva alegerilor, cum sunt Ohio sau Michigan.

'Orice regulament sau lege care forţează instituţiile religioase să asigure servicii care le încalcă exercitarea liberă a religiei sau care le penalizează pentru că nu s-au închinat la altarul guvernului reprezintă o încălcare flagrantă a Primului Amendament', a subliniat într-o declaraţie procurorul general din Michigan, Bill Schuette.

Noile reguli ale administraţiei Obama 'reprezintă o violare fără precedent a libertăţii angajaţilor organizaţiilor religioase', se arată în documentul depus joi la un tribunal federal din statul Nebraska.AGERPRES/(Mihaela Toth)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
SUA: Reducere istorică a numărului de americani fără asigurări de sănătate (administraţia) Reforma sistemului de sănătate iniţiată de către preşedintele SUA, Barack Obama, în 2010 a dus la cea mai mare reducere din ultimele patru decenii a numărului de americani fără asigurări de sănătate, a estimat luni administraţia, citată de AFP.
SUA: Preşedintele Obama salută decizia Curţii Supreme de validare a reformei sistemului de sănătate Preşedintele american Barack Obama a salutat decizia Curţii Supreme care i-a validat reforma sistemului de sănătate, aşa-numita 'Obamacare', din 2010, hotărârea celei mai înalte instanţe garantând că 6,4 milioane de persoane vor continua să primească ajutoare federale pentru asigurări de sănătate, relatează...
SUA: După ani întregi de dispută, reforma sistemului de sănătate face primii paşi După ani de aprigă dispută, reforma sistemului de sănătate a lui Barack Obama, destinată să ofere, începând cu ianuarie 2014, asigurări de sănătate subvenţionate pentru milioane de americani, s-a concretizat marţi odată cu deschiderea înregistrărilor online, relatează AFP.
Congresul american aprobă acordarea de asigurări de sănătate pentru salvatorii de la 11 septembrie Cele două camere ale Congresului SUA au aprobat miercuri un proiect de lege vizând furnizarea de asigurări medicale pentru salvatorii şi voluntarii de la 11 septembrie afectaţi de maladii legate de atentate, relatează AFP.
SUA: Republicanii abordează subiecte precum contracepţia şi religia, un teren minat pentru ei Candidaţii la învestitura republicană pentru alegerile prezidenţiale din 2012 calcă pe teren minat atunci când vorbesc despre religie sau contracepţie, subiecte uneori controversate care ar putea îndepărta electoratul de centru, estimează experţi, citaţi marţi de AFP.
SUA: Reforma sănătăţii a preşedintelui Obama, validată de Curtea Supremă Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii a validat joi în întregime legea privind asigurările de sănătate a administraţiei Barack Obama, însă a făcut anumite limitări în ceea ce priveşte extinderea programului de asigurări de sănătate pentru cei mai săraci, informează AFP şi AP.