Cele mai citite
 


Săptămâna europeană de prevenire a cancerului de col
miercuri, 14 ianuarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

România marchează Săptămâna europeană de prevenire a cancerului de col uterin (18-24 ianuarie) prin lansarea campaniei 'Cancerul de col uterin - Oferă-ţi şansa de a trăi!', dedicată informării şi educării cu privire la această afecţiune. (Sursa: Agerpres)

'Cancerul de col uterin afectează în România de trei ori mai multe femei decât cancerul ovarian. Situaţia este cu atât mai tristă cu cât această boală poate fi prevenită. Am demarat campania tocmai pentru a atrage atenţia publicului asupra acestei realităţi dureroase. Statisticile sunt clare - înţelegerea şi educaţia privind cauzele şi riscurile acestei afecţiuni sunt limitate' - a declarat Dorin Catană, director general Centrofarm, organizatorul campaniei.

Campania se concentrează asupra a două direcţii - prevenţia şi protecţia. Pe toată perioada desfăşurării ei, peste 20 de consultanţi vor fi prezenţi în farmaciile Centrofarm, conform unui program prestabilit.
Se estimează că mesajele campaniei vor ajunge la peste 800.000 de clienţi, atât prin discuţiile cu consultanţii din farmacii, cât şi prin intermediul materialelor documentare puse la dispoziţie în farmacii. Totodată, consultanţii specializaţi le vor oferi sfaturi clienţilor şi îi vor direcţiona către clinici medicale partenere, pentru a consulta un medic specialist.
Campania se desfăşoară în toate farmaciile Centrofarm din Bucureşti şi din ţară, până la data de 28 februarie.
'Am optat pentru o campanie care combină dialogul direct şi materialele de documentare pentru că în acest mod ne putem adresa tuturor preocupărilor clienţilor noştri iar răspunsul devine personalizat şi este cât mai complet posibil' - a spus, la rândul său, dr. Mirela Moroşanu, director medical şi coordonatorul campaniei.
Materialele din campanie au fost dezvoltate pe baza experienţei anului anterior, când Centrofarm a derulat un program asemănător. Principalele teme adresate de cei peste 200 de clienţi consiliaţi anul trecut se regăsesc cu răspunsuri în documentele de informare din acest an.
Importanţa campaniei iniţiate este cu atât mai mare cu cât, în ciuda existenţei informaţiei, nivelul de înţelegere asupra bolii şi riscurilor este scăzut.
Cancerul de col uterin ucide o femeie la fiecare două minute, la nivel mondial, potrivit unui raport din 2007 al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
În România, şase femei mor în fiecare zi din cauza acestei afecţiuni iar alte nouă sunt diagnosticate cu cancer de col uterin.
România ocupă primul loc în Europa în ceea ce priveşte incidenţa cancerului de col uterin (23,9%), fiind urmată de Bulgaria şi Slovacia, conform rezultatelor cercetărilor efectuate de Centrul de informare privind virusul HPV uman şi cancerul de col uterin. Statisticile arată că în fiecare an peste 2.000 de românce mor din cauza cancerului de col uterin, în timp ce aproximativ 3.500 sunt diagnosticate cu această boală.
Potrivit studiilor de eficienţă realizate de Merck Sharp & Dohme, tipurile de HPV 16 şi 18 sunt răspunzătoare pentru aproximativ 70% din cazurile de cancer de col uterin şi alte 10 tipuri de HPV (31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59) sunt responsabile pentru mai mult de 20% din cazurile de cancer de col din lume. Astfel, cancerul cervical, displazia/cancerul ano-genital şi condiloamele reprezintă o importantă problemă de sănătate publică, însă acum pot fi prevenite. Conform unui studiu efectuat de GSK în 2007, la nivel european, doar 38% dintre femei consideră că sunt bine informate asupra acestei afecţiuni. Mai mult decât atât, peste jumătate dintre femei (55%) consideră că medicii nu le oferă sprijinul emoţional necesar, nevoia de îmbunătăţire a dialogului fiind resimţită şi de medici - 55% dintre aceştia consideră că este nevoie de un mai bun dialog cu pacientele pe tema cancerului de col uterin şi a testelor citologice.
Pentru femeile sub 45 de ani, cancerul de col uterin este al doilea cancer ca frecvenţă în lume. Efectuarea periodică (anual) a testului Papanicolau constituie cea mai eficientă modalitate de a diagnostica existenţa acestui virus. Pe lângă testele citologice realizate regulat, femeile se pot proteja împotriva cancerului de col uterin şi prin vaccinare.
În această campanie, femeile vor beneficia de administrarea gratuită a vaccinului dacă acesta este achiziţionat dintr-o farmacie Centrofarm, precum şi de reduceri în clinicile medicale partenere - 15% la consultaţia de către un medic specialist sau un medic primar ginecolog şi 10% la efectuarea testului Papanicolau. AGERPRES/(AS)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cancerul de col uterin, pe locul 2 ca frecvenţă la femei În România, şase femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, dar 54% dintre femeile din ţara noastră consideră că nu se pot îmbolnăvi, deşi sunt conştiente de această boală, relevă un studiu realizat de G.f.k, prezentat marţi seară, la dezbaterea organizată de Fundaţia "Renaşterea", cu prilejul...
Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România susţine vaccinarea împotriva HPV România se situează pe primul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin.
Diagnosticarea infecţiilor cu HPV şi prevenţia cancerului de col uterin În fiecare an, în întreaga lume, au fost înregistrate mai mult de 400.000 de cazuri noi de cancer de col uterin şi s-au raportat mai mult de 200.000 de cazuri de deces datorate cancerului de col uterin, făcând din acest tip de cancer a doua cauză de deces după cancerul de sân.
Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România susține începerea campaniei naționale de vaccinare împotriva HPV pentru 2013-2014 Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România susține preocuparea Ministerului Sănătății de a găsi formula optimă de vaccinare împotriva HPV, o eventuală campanie putând debuta în a doua parte a anului 2013.
Şase românce mor zilnic de cancer de col uterin Bucureşti, 27 ian /Agerpres/ - România se află pe primul loc în Europa ca rată a mortalităţii pe fondul cancerului de col uterin, cu şase decese pe zi, riscul fiind de trei ori mai mare la noi faţă de media europeană, se arată într-un comunicat de presă transmis joi AGERPRES de compania GlaxoSmithKlein...
Bulgaria a demarat, în luna octombrie, campania națională de vaccinare împotriva HPV Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că România a rămas printre ultimele țări din Uniunea Europeană în care nu s-a implementat, încă, un program național de vaccinare împotriva HPV.