Cele mai citite
 


UE doreşte să facă din Grecia o EuroEladă, unii analişti exprimă scepticism /comentariu/
sâmbătă, 25 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Uniunea Europeană a dezvăluit condiţiile în care este dispusă să aloce Greciei ajutorul public în valoare de 130 miliarde de euro în cadrul celui de-al doilea plan de salvare a ţării de la intrarea în incapacitate de plată. Printre cele 38 de cerinţe figurează schimbarea sistemului fiscal, o reformă radicală a sistemului judiciar şi multe altele. Practic, UE cere crearea unui stat nou elen, consideră analiştii, care se îndoiesc că un astfel de lucru este posibil, comentează vineri Gazeta.ru.
Amendarea sistemului de impozitare, reducerea salariilor, reforma sistemului judiciar, crearea unui registru unic latifundiar, centralizarea asigurărilor de sănătate - sunt doar câteva din cerinţele de pe lista UE, în schimbul celui de-al doilea plan de salvare, relevă Financial Times, care a intrat în posesia documentului european ce numără 90 de pagini.

În total, sunt 38 de puncte. O parte din ele urmează să fie aprobate de parlament ca legi, celelalte ca decrete prezidenţiale sau hotărâri ministeriale.

Alături de reformele de anvergură, această listă include şi propuneri mai detaliate, precum achiziţionarea de calculatoare pentru angajaţii fiscului, schimbarea sistemului de prescripţii medicale şi stabilirea unor rezerve minime de petrol.

De fapt, lista include multe din măsurile ce au fost prevăzute încă din anul 2010 în timpul aprobării primului pachet de salvare a Greciei în valoare de 110 miliarde de euro. Dar, punerea lor în aplicare a fost întârziată. De exemplu, liberalizarea celor 130 de tipuri de activităţi private al căror cadru a fost aprobat în 2010, însă ulterior s-a ciocnit de o rezistenţă puternică la diferite niveluri, până la greva de trei zile a taximetriştilor în plin sezon turistic.

Reforma achiziţiilor publice în sănătate a dus la protestele medicilor, furnizorilor şi salariaţilor din spitale. În consecinţă, în acest domeniu s-au făcut economii de ordinul a 500 milioane de euro în loc de 1 miliard preconizate.

În stadiu de lucru se află reducerea cheltuielilor legate de pensii până la 300 milioane de euro şi a altor cheltuieli în valoare de 325 milioane de euro.

O parte dintre aceste măsuri urmează să fie adoptate în următoarele şapte zile. Cel puţin aşa cere UE. Este vorba de reducerea cheltuielilor privind produsele farmaceutice cu 1,1 miliarde de euro, finalizarea a 75 de controale audit şi a 225 de controale fiscale în cazul marilor contribuabili, precum şi liberalizarea unor tipuri de afaceri, ca saloane de înfrumuseţare sau ghizi turistici. Mai multe zeci de reglementări ar trebui puse în aplicare în termen de şase luni.

'Este mult mai mult, mult mai ambiţios decât nişte simple reforme economice. Practic este vorba de construirea unui nou stat', apreciază analistul Mujtaba Rahman, de la Eurasia Group. Însă, în opinia sa, programul conceput de UE pentru greci este sortit din capul locului eşecului. 'Chiar ţinându-se cont de necesitatea politică, programul nu este fezabil, întrucât foarte multe elemente nu pot fi, pur şi simplu, realizate', spune expertul menţionat.

Miniştrii de finanţe din zona euro au aprobat marţi planul de salvare a Greciei, care cuprinde un ajutor public şi o ştergere parţială a datoriei elene deţinută de creditori privaţi. Grecia are nevoie de acest ajutor pentru a rambursa o creanţă în valoare de 14,5 miliarde de euro pâna la 20 martie şi a putea evita astfel intrarea în faliment.AGERPRES/(Lilia Traci)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Hunor Kelemen: Cei care au insistat cu SMURD-ul nu au evaluat bine situaţia; oamenii au spus 'Stop joc'(interviu) Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, este de părere că românii au înţeles măsurile de austeritate din 2010 şi 2011 şi au "răbdat", iar "picătura care a umplut paharul" şi care i-a determinat să protesteze a fost reforma din sistemul sanitar. În opinia sa, cei care au insistat mai mult decât trebuia pe acest...
(Corespondenţă) Soarta reformelor în Bulgaria rămâne incertă Guvernul bulgar se află într-o situaţie destul de dificilă: Executivul a cedat recent presiunii sindicaliştilor în ceea ce priveşte reformele în sistemul de pensii şi în sănătate, dar acum nu ştie cum să-i liniştească pe angajatorii care, la rândul lor, s-au supărat că vor fi nevoiţi să plătească mai...
Grecia: grevă generală faţă de noile măsuri de austeritate Activitatea în porturile, băncile, spitalele şi companiile de stat din Grecia se va opri miercuri în condiţiile în care principalele două confederaţii sindicale intenţionează să protesteze faţă de noile măsuri de austeritate şi privatizările avute în vedere de premierul George Papandreou, transmite Bloomberg...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Iohannis cere reexaminarea modificărilor la Legea privind reforma în domeniul sănătăţii Bucureşti, 30 mar /Agerpres / - Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, miercuri, Parlamentului cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precizând că ea conţine prevederi ce vin în contradicţie cu reglementările europene...