Cele mai citite
 


USL solicită premierului Ungureanu să-i demită pe prefecţii din mai multe judeţe afectate de zăpadă
sâmbătă, 25 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Uniunea Social Liberală îi solicită primului-ministru Mihai-Răzvan Ungureanu demiterea prefecţilor din judeţele Bacău, Vrancea, Buzău, Ialomiţa, Galaţi, Brăila şi Constanţa - judeţe afectate de căderile masive de zăpadă - pentru neîndeplinirea atribuţiilor sau împiedicarea îndeplinirii acestora de către preşedinţii consiliilor judeţene, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, senatorul social-democrat Dan Şova.
USL solicită totodată premierului Ungureanu să precizeze cauzele pentru care Guvernul "a refuzat foarte mult timp" să declare starea de alertă şi să facă o analiză, pe care să o dea publicităţii, în legătură cu contractele încheiate de CNADNR la nivel naţional.
Dan Şova susţine că din informaţii oficiale un kilometru de autostradă ar fi plătit cu suma de 6,5 milioane de euro.
De asemenea, USL mai doreşte să afle de la premier motivele pentru care nu s-au acordat prin HG nr. 85 sumele cerute de autorităţile locale din zonele afectate de zăpadă şi care au fost criteriile care au stat la baza repartizării acestor sume.
"Îi solicităm public premierului să spună dacă cetăţenii din judeţele unde preşedinţii de consilii judeţene sunt de la PSD sau de la USL sunt sau nu cetăţeni de acelaşi rang cu cei din judeţele conduse de PDL", a afirmat Dan Şova.
Potrivit acestuia, în Vrancea, judeţ în care a fost declarat cod portocaliu în zilele de 12 şi 13 februarie, starea de alertă a fost declarată cu întârziere, iar suma repartizată din Fondul aflat la dispoziţia Guvernului pentru situaţii de urgenţă a reprezentat doar a şaptea parte din ceea ce au solicitat autorităţile judeţene pentru operaţiunile de urgenţă.
"La Buzău, unde au fost înzăpezite 52 de comune dintr-un total de 82, ceea ce a fost foarte interesant a fost că, la momentul în care s-a emis HG 85, Guvernul a dat doar a zecea parte din fondurile solicitate - 2,6 milioane de euro. În Ialomiţa, CNADNR a refuzat pur şi simplu să ajute autorităţile judeţene la deblocarea drumurilor. De asemenea, aici au fost ridicate mai multe probleme legate de desfiinţarea spitalului din Ţăndărei", a precizat Şova.
La Bacău, a continuat acesta, autorităţile judeţene s-au lovit de aceeaşi Hotărâre de Guvern 85 prin care s-au alocat sumele necesare deszăpezirii "numai comunelor conduse de PDL şi UNPR".
El a mai spus că această HG a fost atacă în instanţă de autorităţile judeţene, solicitându-se în principal publicarea criteriilor de alocare a acestor fonduri.
"Guvernul a alocat în total 21 milioane lei din fondul aflat la dispoziţia Guvernului pentru 15 judeţe afectate de ninsori şi viscol, în măsura în care 20 de milioane de lei au fost solicitaţi doar de Buzău şi această sumă a fost solicitată de prefect, care este reprezentantul Guvernului", a spus senatorul PSD.
În opinia acestuia, "singura interpretare" care poate fi dată este una politică, în condiţiile în care autorităţile de la Bucureşti "au refuzat să ajute cetăţenii care au votat în 2008" cu PSD sau PNL, aceştia fiind astfel "sancţionaţi". AGERPRES/(A - Cătălina Matei)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ajutoare pentru sinistraţi, strânse în centre de colectare; acţiuni de distribuire în judeţe (grupaj 2) Mai multe centre de colectare au fost înfiinţate în Bucureşti, la iniţiativa autorităţilor, pentru cei care vor să doneze produse pentru sinistraţii din zonele afectate de ninsori şi viscol.
Ajutoare pentru sinistraţi, strânse în centre de colectare; acţiuni de distribuire în judeţe (grupaj) Mai multe centre de colectare au fost înfiinţate în Bucureşti, la iniţiativa autorităţilor, pentru cei care vor să doneze produse pentru sinistraţii din zonele afectate de ninsori şi viscol.
MAI: Situaţia cea mai dificilă este în zona Afumaţi - Şindriliţa, din cauza zăpezii abundente Situaţia cea mai dificilă este în zona Afumaţi - Şindriliţa, unde stratul de zăpadă este impresionant, în unele zone ajungând la trei metri, a afirmat joi, într-o conferinţă de presă, secretarul de stat pentru Relaţia cu Instituţiile Prefectului din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI)...
MApN a transportat 496 de tone de alimente haine şi apă către populaţia din 114 localităţi Ministerul Apărării Naţionale a transportat, până joi la prânz, 496 de tone de alimente, haine şi apă, cu elicoptere şi autocamioane militare, către populaţia din 114 localităţi, situate în judeţele Brăila, Buzău, Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, Teleorman, Vrancea, Dâmboviţa şi Galaţi, în baza solicitărilor...
Drumuri naţionale blocate din cauza zăpezii; opt decese şi şcoli închise din cauza gerului Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) informează că mai sunt blocate din cauza zăpezii 13 drumuri naţionale în judeţele Buzău, Giurgiu, Tulcea şi Vrancea şi 43 de drumuri judeţene în Ialomiţa, Brăila, Buzău, Călăraşi, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Tulcea şi Vrancea.
Crucea Roşie lansează "Apel pentru persoanele izolate în zăpadă" Crucea Roşie Română a venit în sprijinul persoanelor blocate de nămeţi, izolate şi fără posibilităţi de aprovizionare în judeţele Vrancea, Buzău, Ialomiţa, Galaţi, Giurgiu, Dâmboviţa, Botoşani, Bacău, Iaşi, Arad, Brăila, Neamţ şi Ilfov, cu apă, alimente de bază şi paturi, se arată într-un comunicat de...