Cele mai citite
 


O invenţie pe zi - pasta de dinţi
miercuri, 30 septembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Pasta de dinţi este o pastă sau un gel care se utilizează pentru curăţarea şi îmbunătăţirea sănătăţii şi aspectului estetic al dinţilor şi care se aplică cu periuţa de dinţi. Folosirea pastei de dinţi reprezintă un semn al unei bune igiene bucale, ajutând la îndepărtarea plăcii dentare şi a resturilor de mâncare dintre dinţi şi la prevenirea afecţiunilor dinţilor şi gingiilor.
Prima referinţă la pasta de dinţi vine din Egipt unde un manuscris din secolul patru înainte de Hristos recomanda o amestecătură de sare, piper, frunze de mentă, şi flori de iris.
Totuşi, pasta de dinţi şi pudra pentru dinţi nu au fost folosite prea mult până în secolul al XIX-lea în Marea Britanie. Pe la începutul anilor 1800 periuţa de dinţi se folosea numai cu apă, însă în scurt timp pudrele pentru dinţi au devenit populare. Multe erau făcute în casă, cu cretă, cărămidă pulverizată şi sare. O enciclopedie din anul 1866 recomanda o pudră pentru dinţi fabricată din cărbune pulverizat, dar în acelaşi timp avertiza că pudrele pentru dinţi ce se comercializau făceau mai mult rău decât bine.
Până în anul 1900, o pastă de dinţi făcută din apă oxigenată şi praf de copt (bicarborat de sodiu) a devenit combinaţia recomandată. Pastele de dinţi pre-amestecate au fost prima oară fabricate în secolul al XIX-lea dar nu au întrecut în popularitate pudra pentru dinţi înaintea Primului Război Mondial. În anul 1896 în New York, compania Colgate a făcut prima pastă de dinţi în tuburi deformabile similare cu cele folosite pentru acuarele.
Fluorurile au fost adăugate în pasta de dinţi abia în anul 1914 acest lucru fiind criticat de Asociaţia Dentală Americană (ADA) în 1937. În anii '50, noile paste cu fluor au primit însă aprobarea de la ADA. Limitele acceptabile şi cantităţile sugerate de fluor în pasta de dinţi diferă în fiecare ţară.
Înaintea celui de-al Doilea Război Mondial pasta de dinţi se vindea în containere din plumb. Chiar dacă acestea erau cerate, plumbul se amesteca cu pasta de dinţi, cauzând boli şi decese. După al Doilea Război Mondial, pasta de dinţi se comercializa în containere de plastic. Pasta de dinţi se comercializează de obicei în tuburi flexibile.
Fluorura de sodiu este cel mai popular ingredient în pasta de dinţi pentru a proteja împotriva cariilor; unele companii producătoare de pastă de dinţi folosesc monofluoro-fosfat de sodiu. Aproape toată pasta de dinţi vândută în Statele Unite conţine 1000-1100 părţi dintr-un milion ioni de fluor proveniţi dintr-unul din aceste ingrediente active. Această particularitate a condus la concluzia că pasta de dinţi ieftină este la fel de bună ca cea scumpă.
Ingrediente precum bicarbonatul de sodiu, enzime, vitamine, plante medicinale, calciu, apă de gură şi/sau apă oxigenată fac adesea parte din amestec şi sunt comercializate ca fiind benefice. Unii producători adaugă şi agenţi antibacteriali cum ar fi triclosanul sau clorura de zinc.
Pasta de dinţi se prezintă într-o varietate de arome, de cele mai multe ori fiind variaţii de mentă. Alte arome mai exotice sunt cele de caise, ananas şi chiar de gumă de mestecat (comercializate mai ales pentru copii), dar şi miere de albine, caramel, scorţişoară, molură, ghimbir, vanilie, lămâie, portocală, pin. Au mai fost încercate unele arome, dar fără mare succes comercial, cum ar fi cele de unt de arahide, ceai şi chiar whisky. Unele paste nu au arome.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Programul naţional de profilaxie dentară are ca beneficiari 12.000 de copii de 6 şi 7 ani Aproximativ 12.000 de copii din clasele zero şi întâi beneficiază în prezent de programul naţional de profilaxie dentară "Copii frumoşi, copii sănătoşi", iniţiat încă din 2003, a declarat miercuri la un seminar de lansare a acestui program pentru anul şcolar 2013-2014 medicul stomatolog Georgeta Gheorghe...
Proiect pentru sănătatea dentară a 7.500 de copii Districtul Rotary 2241 România şi Republia Moldova împreună cu Mölndal Rotary Club Suedia şi Colgate România vor implementa un proiect de profilaxie şi educaţie dentară pentru copiii şcolari din România - 'Dinţi frumoşi, copii sănătoşi', începând din 1 noiembrie 2011.
Ziua mondială a sănătăţii orale La 20 martie se marchează Ziua mondială a sănătăţii orale, pentru a promova conştientizarea la nivel mondial a problemelor de sănătate orală.
15 mituri despre carii. Adevarat sau nu? Dr. Andra Custura iti ofera raspunsul Caria dentara reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni pentru care pacientii se prezinta in cabinetul stomatologic, afectand circa 80-98% din populatia Romaniei. Manifestata prin pierderea treptata si localizata de tesut dur dentar, sub actiunea mai multor factori, informatiile despre...
Studiu stomatologic Bucureşti, 29 nov./Agerpres/- În perioada 16 noiembrie - 14 decembrie, cu sprijinul Uniunii Naţionale a Asociaţiilor Stomatologice (UNAS), Dentist.ro desfăşoară un studiu cu tematică stomatologică, efectuat în cabinetele stomatologice din Bucureşti.
Studiu Ipsos: 80% dintre romani au probleme dentare Pe fondul unei nevoi ridicate a romanilor pentru informare cu privire la igiena orala, GlaxoSmithKline (GSK) Consumer Healthcare Romania si Wrigley Romania au lansat campania „Zambeste Romania”, axata pe constientizarea problemelor privind importanta sanatatii orale si educarea in aceasta arie.