Cele mai citite
 


Prevenția bolilor cronice netransmisibile în România
luni, 27 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Afectiunile inimii, Neurologie
 

Statistici alarmante! Organizația Mondială a Sănătății estimează că 21.4 milioane de oameni vor suferi de cancer și 438 de milioane vor fi diabetici, în timp ce Jurnalul Mondial de Obezitate anticipează că obezitatea va afecta 1.12 bilioane de persoane, iar 2.16 bilioane vor fi supraponderali în 2030. Pentru a preîntâmpina atingerea acestor date îngrijorătoare, comunitatea medicală română s-a reunit în a doua zi a Congresului Bolile Cronice Netransmisibile pentru a discuta despre organizarea prevenției bolilor cronice netransmisibile în țara noastră.

 

”Principalii factori de risc în apariţia bolilor cronice netransmisibile sunt lipsa activității fizice, alimentația nesănătoasă, fumatul și consumul de alcool. Pe lângă aceste cauze, există și determinanți socio-economici, cum sunt sărăcia și poluarea. Este esențial ca oamenii să conștientizeze cât este de importantă prevenția acestor boli și să încerce să își schimbe componentele dăunătoare din stilul de viață”, a declarat prof.univ.dr. Amorin Popa,președinte Comisia de Diabet din Ministerul Sănătății.
 
A doua zi de congres a fost axată pe patru sesiuni paralele destinate principalelor grupe de boli cronice netransmisibile.Sesiunea referitoare la prevenția bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare a fostmoderată de prof.univ.dr. D. Vinereanu (preşedinte Comisia de Cardiologie din Ministerului Sănătăţii), prof.univ.dr. Ovidiu Băjenaru (președinte Societatea de Neurologie din România) și prof.univ.dr. Ioan Bruckner (președinte Societatea Română de Medicină Internă). Această sesiune a inclus discuții despre prevenția cardiovasculară în România, ce se poate face la nivel de spital, implementarea unităților de urgențe neurovasculare, precum și despre ce trebuie să facă medicii de familie pentru prevenţia primară şi secundară a bolilor cerebrovasculare.
 
Avându-i ca moderatori pe prof.univ.dr. Amorin Popa (președinte Comisia de Diabet din Ministerul Sănătății)și pe prof. univ.dr. Eugen Moţa (președinte Societatea Română de Nefrologie), sesiunea dedicată prevenției diabetului zaharat, obezității și nefropatiilor a adus în prim-plan: prevenţia diabetului zaharat tip 2, prevenţia populaţională sau a grupelor de risc în diabetul zaharat, obstacole în prevenirea diabetului zaharat, screeningul diabetului zaharat tip 2, abordarea profilactică a complicaţiilor diabetului, profilaxia bolii renale diabetice, screeningul bolii renale diabetice în România și strategii de prevenție a obezității.
 
Discuțiile referitoare la prevenția cancerelor au fost moderate de conf.univ.dr. Alexandru Irimie (rector Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu”, președinte al Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătății)și conf.univ.dr. Lucian Miron (președinte Comisia de Oncologie din cadrul Colegiului Medicilor din România). Temele prezentate au inclus: stadiul actual al reorganizării registrelor regionale de cancer, situaţia programelor organizate de screening ale cancerelor, metode de patologie moleculară în screeningul cancerelor, profilaxia neoplaziilor maligne, profilaxia medicamentoasă a cancerului mamar pentru pacientele cu risc ridicat, rolul biomarkerilor în monitorizarea tumorilor solide, monitorizarea complexă în leucemia mieloidă cronică, dar și crearea unor colaborări eficiente între mediul academic, industrie şi pacienţi.
 
Moderată de prof.univ.dr. Florin Mihălţan (președinte Societatea Română de Pneumologie), sesiunea centrată pe prevenția bolilor pulmonare cronice a avut ca subiecte: prevalenţa bolilor respiratorii obstructive în România, educaţia terapeutică pentru optimizarea stilului de viaţă, GARD (Global Alliance Against Chronic Respiratory Diseases) și realităţile româneşti, precum și diagnosticul și monitorizarea sindromului de apnee în somn.
 
Partener principal al evenimentului: Astra Zeneca.
Parteneri: Abbott, Sanofi Aventis, Becel, Berlin-Chemie Menarini, Roche, Lilly, Bristol-Myers Squibb, Servier, Wörwag Pharma, Meda Pharma, NovaIntermed, Linde Oxigen Plus, Himalaya.
 
Parteneri media strategici: SănătateaTV.ro și ComunicateMedicale.ro.
Parteneri media: Hipocrate, MF, PaginaMedicală.ro, Medipedia, Info-Sănătate, Săptămâna Medicală, i-medic.ro, Doctor Bun, InformațiaMedicală.ro, SfatulMedicului.ro, Formare Medicală, MedicpentruTine.ro, Medicalmanager.ro, GhidCabinet.ro, eMedic.ro, eJobs. 

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
AL DOILEA CONGRES NAŢIONAL BOLILE CRONICE NETRANSMISIBILE 8-9 FEBRUARIE 2013, BUCUREŞTI - Bolile cardiovasculare şi cerebrovasculare, diabetul şi obezitatea, bolile pulmonare cronice, cancerul Al doilea Congres Naţional Bolile Cronice Netransmisibile, eveniment care va reuni unii dintre cei mai importanţi lideri ai societăţii medicale româneşti, se va desfăşura în perioada 8-9 februarie 2013, sub egida Academiei Române. Manifestarea este una dintre cele mai importante evenimente pluridisciplinare...
AL DOILEA CONGRES NAŢIONAL BOLILE CRONICE NETRANSMISIBILE 8-9 FE BRUARIE 2013, BUCUREŞTI - Bolile cardiovasculare şi cerebrovasculare, diabetul şi obezitatea, bolile pulmonare cronice, cancerul Al doilea Congres Naţional Bolile Cronice Netransmisibile, eveniment care va reuni unii dintre cei mai importanţi lideri ai societăţii medicale româneşti, se va desfăşura în perioada 8-9 februarie 2013, sub egida Academiei Române. Manifestarea este una dintre cele mai importante evenimente pluridisciplinare...
Dr. Mihai Voiculescu: Prevenirea şi tratarea cu succes a bolilor de rinichi presupun diagnosticare timpurie Prevalenţa ridicată şi subdiagnosticarea afecţiunilor cronice de rinichi în România ar trebui să ridice un mare semn de întrebare legat de importanţa dată prevenţiei şi diagnosticării precoce a acestor boli, a declarat, joi, prof. dr. Mihai Voiculescu, de la Clinica de Nefrologie şi Medicină Internă...
Cluj: În România există două milioane de diabetici şi trei milioane cu prediabet Numărul persoanelor cu diabet zaharat este în continuă creştere, relevă datele prezentate la Congresul Naţional al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNBM), care se desfăşoară în perioada 5-7 noiembrie la Cluj-Napoca.
Bolile cronice de rinichi în România – problemă de sănătate publică Prevalența ridicată și subdiagnosticarea afecțiunilor cronice de rinichi în România ar trebui să ridice un mare semn de întrebare legat de importanţa pe care o dăm prevenției și diagnosticării precoce a acestor boli.
Cele mai noi informaţii privind transplantul şi insuficienţa renală, prezentate la Congresul de Nefrologie Al VII-lea Congres Naţional de Nefrologie, Dializă, Transplant şi Acces Vascular, care a început, joi, la Bucureşti, aduce în atenţie o serie de noutăţi privind dializa peritoneală, actualităţi în managementul anemiei la pacienţii cu insuficienţă renală cronică, dializa hepatică la pacienţi cu insuficienţă...