Cele mai citite
 


Comisia pentru drepturile omului din Senat a finalizat un proiect privind reglementare reproducerii umane asistate
luni, 27 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 27 feb /Agerpres/- Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi a finalizat, împreună cu specialiştii din domeniul medical, reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Transplant şi jurişti, un proiect de lege "cuprinzător" care să reglementeze reproducţia umană asistată, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele comisiei Gyorgy Frunda.
"Proiectul Guvernului se referea exclusiv la terţul donator. Noi am mers pe reproducţia umană asistată care înseamnă situaţia femeilor, a familiilor sau a cuplurilor care sunt infertile. Noul Cod Civil reglementează instituţia terţului donator. Toate prevederile Codului civil trebuie reglementate, acolo unde este necesar, prin legi speciale. Guvernul a avut un proiect de lege privind terţul donator. Pentru că aceasta acoperea doar o mică parte a plajei reproducţiei umane asistate, Comisia noastră cu ajutorul specialiştilor, a reprezentanţilor Agenţiei Naţionale de Transplant, a juriştilor am extins proiectul şi am făcut un proiect de lege cuprinzător care să reglementeze reproducţia umană asistată", a declarat preşedintele comisiei.
El a precizat că proiectul se referă la femei singure sau cupluri în care mama naturală este sterilă (stabilită medical) şi care poate apela la un terţ (mamă purtătoare).
Senatorul UDMR a arătat că este exclus, potrivit legii, orice fel de beneficiu material pentru mama purtătoare, iar în cazul în care aceasta solicită bani sau este prinsă că a acceptat bani, răspunde juridic.
"Prin reglementările aduse vrem să prevenim situaţiile anilor 1990 când femei din România năşteau pe bandă rulantă pentru a vinde copiii în străinătate. Legea noastră vrea să prevină acest lucru(...) Dacă o femeie singură este nefertilă şi dacă are un partener de viaţă stabil cu care trăieşte şi fără un copil beneficiază de prevederile acestei legi. Deci, care are un partener, trăieşte în concubinaj, dar nu este căsătorită. Trebuie să aibă un partener cu care să facă copii", a explicat senatorul Gyorgy Frunda.
Frunda a arătat că normele europene prevăd că există o limită maximă de vârstă până la care o femeie poate face acest lucru, medie care ajunge 43-45 de ani.
Totodată, Frunda a susţinut că paternitatea se va stabili prin două feluri: prin cale naturală - prin recunoaştere în faţa ofiţerului stare civilă sau pe cale judecătorească.
Preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi a spus că se poate face un contract între mama purtătoare şi mama naturală care doreşte copilul pentru a se evita anumite "derapaje sociale".
"Este un cadru juridic în care trebuie să te încadrezi. Pentru preveni un astfel de lucru se merge la notar şi se face un contract în care se arată că dacă nu duce sarcina până la sfârşit în condiţii naturale şi dacă eşti sănătoasă răspunzi inclusiv cu despăgubiri. Nu o poţi şantaja pe mama sau cuplul natural să îţi dea bani. În contract va fi prevăzut acest lucru că nu s-au pretins bani, nu se pretind bani, iar încălcarea acesteia este faptă penală", a mai adăugat Frunda, care a menţionat că proiectul se adresează cetăţenilor care domiciliază sau sunt rezidenţi pe teritoriu României chiar dacă nu sunt cetăţeni români.
La rândul său, reprezentantul Agenţiei Naţională de Transplant, Victor Zota, a subliniat faptul că procedura la care se referă proiectul de lege "nu prea s-a făcut până în prezent în România' şi a afirmat că personal nu are cunoştinţă despre asemenea procedură în ţară, decât în cazuri absolut speciale.
El şi-a manifestat speranţa ca proiectul să devină cât mai repede realitate şi a declarat că este "absolut modern".
Potrivit proiectului, activitatea de reproducere umană asistată medical se va realiza de către personal de specialitate, în unităţi sanitare publice sau private autorizate şi acreditate.
Scopul asistenţei medicale în domeniul reproducerii umane asistate medical este acela de a răspunde cererii unui cuplu sau femei singure de a remedia infertilitatea care a fost diagnosticată sau de a evita transmiterea unei maladii de o anumită gravitate la copil sau la un membru al cuplului.
Proiectul prevede că bărbatul şi femeia trebuie să fie apţi fizic şi mintal, să consimtă în prealabil la transferul de embrioni, la fertilizare in vitro sau să consimtă la inseminarea artificială. De asemenea, nici bărbatul nici femeia nu trebuie să fi decăzut din dreptul părintesc.
Conform prevederilor legii, femeia trebuie să aibă între 18 şi 47 de ani pentru a recurge la reproducerea umană asistată medical.
"Unitatea sanitară este obligată să încheie cu solicitanţii un contract de asistenţă în baza consimţământului prealabil. Contractul de asistenţă reproductivă rămâne fără efecte în urma revocării consimţământului sau la iniţiativa medicului sau a clinicii şi nu numai producerii de reproducere umană asistată medical", prevede proiectul de lege.
Vârsta mamei purtătoare poate fi între 18 şi 40 de ani. AGERPRES/(AS-Roberto Stan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ŞTIRILE SERII DIN JUDEŢE - 6 SEPTEMBRIE * Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş se pregăteşte să depună documentaţia la Agenţia Naţională de Transplant pentru autorizarea începerii transplantului hepatic, renal şi de pancreas şi că ar...
INTERVIU Dr. Andreas Vythoulkas: Între 20-25% dintre cupluri au probleme de infertilitate; puţine se prezintă la medic Directorul executiv al Asociaţiei Române pentru Reproducere Umană, Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, a vorbit, într-un interviu acordat AGERPRES, despre obiectivele asociaţiei, despre centrele de fertilizare in vitro, dar şi despre cauzele infertilităţii.
Senat: Proiect de modificare a cadrului juridic pentru managementul calităţii serviciilor medicale Senatorii au aprobat marţi un proiect de lege pentru adoptarea unei ordonanţe care modifică şi completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, prin care se propune ca, în cazul în care un spital nu este acreditat, el să nu fie desfiinţat, ci să nu mai poată oferi servicii medicale...
Senatorul Câmpanu va depune un proiect de lege privind examinarea psihiatrică a demnitarilor Senatorul independent Liviu Câmpanu va depune, luni, la Senat, un proiect de lege privind examinarea obligatorie psihologică şi psihiatrică a tuturor demnitarilor. El a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că actul normativ pe care îl propune urmăreşte efectuarea analizelor atât în momentul...
Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere proiectul de Lege privind reproducerea umană asistată medical cu terţ donator Ministerul Sănătăţii promovează în dezbatere publică proiectul de Lege privind reproducerea umană asistată medical cu terţ donator, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii transmis AGERPRES.
Aproximativ 800 de cupluri vor beneficia, de la 1 iunie, de programul MS de fertilizare in vitro Bucureşti, 29 mar /Agerpres/ - Ministerul Sănătăţii va începe, de la 1 iunie, primul program de fertilizare in vitro şi embriotransfer în scopul de a asigura fondurile necesare realizării procedurii de fertilizare in vitro pentru cuplurile infertile, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul...