Cele mai citite
 


Iaşi: Vasile Astărăstoae, confirmat în funcţia de rector al UMF 'Gr.T.Popa'
marţi, 28 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae a fost confirmat în funcţia de rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Gr.T.Popa' din Iaşi, de ministrul Educaţiei, Cătălin Ovidiu Baba.
Potrivit ordinului ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, începând de pe data de 24 februarie actualul rector al UMF Iaşi, prof.univ.Vasile Astărăstoae, a fost confirmat în această funcţie şi, totodată, de coordonator de credite.
Conform documentului, mandatul de rector va înceta de drept la împlinirea vârstei de pensionare, respectiv, peste trei ani.
Ordinul de confirmare vine după ce în cursul lunii decembrie Astărăstoae a câştigat cel de-al doilea mandat de rector al UMF Iaşi. El a primit 72% din sufragiile cadrelor didactice universitare, adică 480 de voturi, iar contracandidatul său, prof. univ. dr. Ştefan Georgescu, 208. La acelaşi scrutin, Vasile Astărăstoae a primit 79% din sufragii, adică 19 voturi din partea reprezentanţilor studenţilor, în timp ce prof. Georgescu, şase.
În opinia prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae, acesta este un mandat de continuitate, o dovadă că şi conducerea ministerului consideră că UMF Iaşi este o universitate sănătoasă care nu este afectată şi influenţată de acuzaţiile aduse de inspectorii ANI şi procurorii DIICOT.
Potrivit celor de la ANI, Vasile Astărăstoae este în stare de incompatibilitate întrucât este în acelaşi timp şi director al Institutului de Medicină Legală Iaşi şi preşedinte al Colegiului Medicilor din România. Inspectorii de integritate consideră că rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae se află în stare de 'conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice, ca urmare a semnării, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui număr de 10 contracte de muncă, respectiv de prestări servicii, în valoare totală de 204.759 lei, încheiate între Institutului de Medicină Legală Iaşi şi Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Gr. T. Popa', cu propria persoană, precum şi cu fiica sa, Daniela Astărăstoae, în cadrul derulării mai multor proiecte cu finanţare europeană'.
Numele profesorului Vasile Astărăstoae apare şi într-un dosar instrumentat de procurorii DNA privind trucarea unei licitaţii pentru eLearning cu fonduri europene, în valoare de peste 6,4 milioane de euro, prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice.
Potrivit DNA, este vorba despre abuz în serviciu contra intereselor publice, tentativă la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al comunităţilor europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, conflict de interese şi aderare la un grup infracţional organizat.
Conform rechizitoriului, în perioada 2009 - 2011, la UMF Iaşi era în derulare proiectul finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională şi intitulat "Platforma de e-Learning la Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Gr. T. Popa' Iaşi". În acest context, Vasile Astărăstoae, în calitate de rector al UMF Iaşi şi manager de proiect, împreună cu inculpaţii Daniela Druguş şi Ioan Adrian Ciureanu (directorul economic şi cel de comunicare - n.r.), cu încălcarea dispoziţiilor legale referitoare la achiziţiile publice, au dispus atribuirea ilegală a contractului de achiziţie publică către SC Maguay Impex SRL Bucureşti, firma inculpatului Corvin Gabriel Pughin.
Dosarul procurorilor DNA a fost făcut public şi trimis spre judecată la sfârşitul anului trecut, cu puţin înainte de alegerile de la UMF Iaşi. De asemenea, dosarul ANI a fost făcut public la scurt timp după ce Astărăstoae a câştigat alegerile UMF Iaşi. AGERPRES/(AS - Daniela Malache)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, Vasile Astărăstoae, trimis în judecată de procurorii DNA Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi au dispus trimiterea în judecată a rectorului Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" Iaşi (UMF Iaşi), Vasile Astărăstoae, manager de proiect şi preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor în cadrul procedurii de achiziţie a platformei...
V. Astărăstoae: Mă bucur că dosarul în care sunt acuzat a fost trimis în instanţă pentru că se va constata nevinovăţia mea Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" Iaşi (UMF Iaşi), Vasile Astărăstoae, spune că trimiterea dosarului UMF în faţa instanţei va demonstra nevinovăţia sa în faţa acuzaţiilor care i se aduc.
Iaşi: Astărăstoae, un nou mandat la conducerea UMF Iaşi Prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Grigore T. Popa' din Iaşi a fost reales în funcţie, în urma unui scrutin care s-a desfăşurat pe tot parcursul zilei de vineri.
ANI: Rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, şi-a acordat ilegal contracte de 200.000 lei Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul în vederea cercetării rectorului Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Gr. T. Popa' din Iaşi, Vasile Astărăstoae, pentru conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice, după ce acesta şi-a atribuit lui şi fiicei sale contracte...
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, Vasile Astărăstoae, are interdicţia de a părăsi ţara Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" din Iaşi, Vasile Astărăstoae, are interdicţia de a părăsi ţara, măsură impusă de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi care efectuează cercetări faţă de acesta pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor...
Persoanele implicate în dosarul UMF Iaşi - trimise în judecată Trei dintre persoanele aflate la conducerea universităţii de medicină Gr.T.Popa (UMF) Iaşi, printre care şi rectorul Vasile Astărăstoae au fost trimişi în judecată de procurorii de la Driecţia Naţională Anticorupţie Iaşi, dosarul urmând a fi judecat la Curtea de Apel Iaşi.