Cele mai citite
 


Bacău : Anchetă declanşată după ce o fetiţă de cinci ani a murit de turbare
miercuri, 29 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Autorităţile sanitare şi sanitar-veterinare băcăuane au deschis anchete separate după ce o fetiţă, în vârstă de cinci ani, din comuna Răcăciuni a murit luni seara într-o clinică din Iaşi, unde fusese trimisă pentru suspiciune de turbare.
Familia fetiţei nu ar fi declarat incidentul deşi minora a fost muşcată de un câine în urmă cu două luni. Părinţii s-au prezentat cu fata la spital, spunându-le cadrelor medicale că s-a rănit în urma unei căzături. În consecinţă, medicii de la Pediatrie i-au toaletat rana şi i-au administrat doar vaccinul antitetanos.
În urma cu patru zile, însă, mama a revenit cu fiica în unitatea medicală băcăuană, micuţa aflându-se într-o stare extrem de gravă. Medicii au diagnosticat-o cu meningo-encefalită, afecţiune cu simptome asemănătoare turbării, luând decizia transferării ei la Iaşi.
Abia în faţa medicilor de la Iaşi, mama ar fi recunoscut că fata a fost muşcată de un câine.
Având în vedere că exista o suspiciune de rabie, la spitalul din Bacău s-a luat decizia începerii tratamentului antirabic pentru toţi membrii familiei fetiţei, dar şi vaccinarea personalului Unităţii de Primiri Urgenţe şi Boli Infecţioase din cadrul Spitalului de Pediatrie, a rudelor, colegilor de grădiniţă precum a educatoarei.
'Momentan, cauza decesului nu a fost confirmată, la Iaşi făcându-se necropsia cu probe prelevate din creier. Dacă va apărea confirmarea de rabie, se va continua tratamentul de către toţi contacţii', a declarat pentru AGERPRES medicul Anca Dancău, şef Serviciul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile din cadrul Direcţiei pentru Sănătate Publică Bacău.
Instituţia a notificat în cazul amintit şi Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bacău, ai cărei inspectori au declanşat, marţi, propria anchetă.
Rabia este o boală de natură infecţioasă extrem de gravă, ce poate apărea atât la om, cât şi la animale domestice ori salbatice, în urma muşcăturilor făcute de animale infectate. Boala debutează cu durere, urmată de furnicături la locul muşcăturii, victima devenind foarte sensibilă la schimbările de temperatură şi la curenţii de aer, având tendinţa de a se îneca atunci când încearcă să înghită lichide. Agitaţia, spasmele musculare, furia, excitabilitatea extremă şi salivaţia exagerată sunt, de asemenea, simptome ale turbării.
Pentru a nu se ajunge în aceste stadii, prezentarea la medic imediat după producerea muşcăturii este obligatorie, având în vedere că perioada de incubaţie de la momentul expunerii până la apariţia simptomelor este, în mod obisnuit de 3-7 săptămâni, dar poate fi cuprinsă şi între zece zile şi doi ani.
Câinii fără stăpân, în continuare în număr mare pe străzile localităţilor băcăuane, au mai făcut, la finele săptămânii trecute, patru victime.
'Acestea au ajuns în Unitatea de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenta Bacău necesitând îngrijiri specifice, precum toaletarea rănilor şi administrarea vaccinului antirabic', a declarat pentru AGERPRES Mirela Romaneţ, purtător de cuvânt al instituţiei medicale băcăuane.
Anul trecut, 739 de băcăuani au trecut prin urgenţele Spitalului judeţean după ce au fost agresaţi de câini fără stâpâni. AGERPRES/(AS-Cornel Cepariu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Suceava: Anchetă la spitalul judeţean, după ce un bebeluş suspectat de meningo-encefalită a murit Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) ''Sfântul Ioan cel Nou'' Suceava a demarat o anchetă ce vizează cazul unui bebeluş de opt luni, suspectat de meningo-encefalită, ce a murit în elicopterul care-l transporta spre Iaşi, fiind transferat din Secţia ATI a SJU, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă...
Un copil cu sindrom hemolitic uremic, transferat de la SJU Bacău la Spitalul de Pediatrie din Iaşi Un copil din Bacău care a fost diagnosticat cu sindrom hemolitic uremic a fost transferat, în cursul serii de vineri, de la Spitalul Judeţean Bacău la Spitalul de Pediatrie din Iaşi, informează un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii remis AGERPRES.
Bacău: Trei medici sancţionaţi în cazul unei fetiţe ce a murit bolnavă de rabie Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău a decis sancţionarea disciplinară cu reducerea salariului de bază cu 5% pe o perioadă de o lună a celor trei medici care au consultat şi diagnosticat o fetiţă de cinci ani, Denisa Nicoleta V, care a murit ulterior de rabie, la o clinică din Iaşi.
Bacău:Aproape o sută de câini nevaccinaţi antirabic descoperiţi în comuna Răcăciuni Aproape o sută de câini au fost depistaţi nevaccinaţi antirabic de inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bacău în comuna Răcăciuni, zonă în care a fost muşcată o fetiţă în vârstă de cinci ani care a murit de turbare săptămâna trecută.
Bacău: Medicii legişti spun că băiatul de patru ani căruia i s-a refuzat internarea a murit de meningită Medicii legişti băcăuani care au efectuat examenul anatomo-patologic al cadavrului băiatului în vârstă de patru ani, decedat la finele săptămânii trecute după ce i se refuzase de două ori internarea în Spitalul municipal din Moineşti, au comunicat, joi, că minorul suferea de meningită şi nu de otită...
Suceava: Dosar penal în cazul decesului bebeluşului de opt luni; DSP şi Colegiului Medicilor fac anchete Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a demarat o anchetă administrativă în cazul unui bebeluş în vârstă de opt luni, suspect de meningo-encefalită, care a murit în elicopterul care-l transporta de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava la un spital din Iaşi, pentru a se vedea dacă au fost...