Cele mai citite
 


Capsulă de investigare a intestinelor care îi poate ajuta pe medici să depisteze cancerul de colon
miercuri, 29 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cancerul colono-rectal este pe locul doi în România, după cel pulmonar, în ultimii 25 de ani rata mortalităţii dublându-se iar cea a incidenţei triplându-se, a declarat marţi pentru AGERPRES prof. dr. Mircea Mănuc, de la Centrul de Gastroenterologie al Spitalului Fundeni.
"Peste 90% dintre polipii depistaţi cancerizează, după zece ani, dacă nu sunt operaţi. În toate ţările din Europa de Est, după 1989, această afecţiune a crescut", a detaliat medicul.
Potrivit acestuia, investigaţia cu ajutorul unei capsule ingerabile care captează imagini este foarte utilă, mai ales dacă este accesibilă.
Pregătirea pentru colonoscopie nu este unul dintre cele mai plăcute moduri de a-ţi petrece timpul. Recent, fondul GE Healthymagination a investit în compania israeliană Check-Cap Ltd. în încercarea de a schimba această experienţă.
Compania a conceput o capsulă ingerabilă care captează imagini pe măsură ce înaintează prin intestine, se arată într-un comunicat de presă al companiei.
Dispozitivul, care foloseşte tehnologie pe bază de raze X de mică putere pentru a genera în siguranţă imagini 3D de înaltă rezoluţie, îi poate ajuta pe medici să depisteze cancerul colono-rectal.
Nu presupune curăţarea prealabilă a intestinului. Capsula transmite continuu informaţii către un receptor de date aflat la încheietura mâinii. Pacienţii pot merge să joace o rundă de golf sau să facă o plimbare în timp ce micul dispozitiv îşi face treaba. La sfârşitul călătoriei, capsula părăseşte corpul în mod 'natural', precizează sursa.
GE Healthcare şi Check-Cap vor proiecta şi produce şi senzori miniaturali de imagistică pentru diagnosticare cu telurură de cadmiu-zinc (CZT) plasaţi în interiorul fiecărei capsule Check-Cap.
Senzorii vor oferi clinicienilor o vedere de 360 grade pe măsură ce capsula se deplasează în interiorul colonului. GE Healthcare are o experienţă de ani de zile în dezvoltarea detectorilor pe bază de CZT. Compania a folosit tehnologii similare în sistemele sale de medicină nucleară şi densitometrie osoasă.
Potrivit prof. dr. Mircea Mănuc, capsulele utilizate până acum presupuneau montarea unui dispozitiv la brâu.
Compania intenţionează să introducă această capsulă în Uniunea Europeană la sfârşitul anului 2013, în urma obţinerii autorizaţiei necesare.
Cancerul colorectal este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer întâlnite la femei şi bărbaţi, aflat pe locul trei într-un clasament al ratei de incidenţă pentru diferite tipuri de cancer, conform Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului. Aproape 60% din cazuri apar în regiunile dezvoltate.
La nivel global, ocupă locul al patrulea în rândul celor mai des întâlnite cauze de deces în urma îmbolnăvirii de cancer. AGERPRES(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dr. Florin Şelaru: Trebuie să asigurăm pregătirea studenţilor la medicină în cercetare, la nivel internaţional - interviu Dr. Florin Şelaru este profesor asistent la Spitalul şi Universitatea ''Johns Hopkins'', specializat în gastroenterologie şi, în paralel cu activitatea clinică, face cercetare fundamentală în domenii precum diagnosticul şi terapia personalizată a cancerului.
'Şcoala de Vară în Oncologie', la Bucureşti Personalităţi de renume sunt prezente, în această perioadă, la Bucureşti, la ''Şcoala de Vară în Oncologie'', în cadrul căreia se discută pe marginea ultimelor studii şi noutăţi în domeniu.
Proiect de cercetare: O bio-bancă de probe de la pacienţi cu cancer din România pentru analizarea factorilor de risc Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" a lansat vineri un proiect de înfiinţare a unei bio-bănci care să conţină probe biologice de la 4.300 de pacienţi români cu diferite tipuri de cancer, precum şi date demografice, clinice şi despre stilul de viaţă al acestora.
INTERVIU Patriciu Achimaş-Cadariu (IOCN): Cancerul poate fi vindecat, dar trebuie programe de depistare La 38 de ani, după specializări în ţară şi străinătate, Patriciu Achimaş-Cadariu conduce de doi ani Institutul Oncologic 'Prof. Dr. Ion Chiricuţă' din Cluj-Napoca (IOCN), una dintre cele mai performante instituţii de profil din România şi din Europa. El vorbeşte, în interviul acordat AGERPRES, despre...
Timişoara, gazda primului Congres de coloproctologie Incidenţa cancerului de colon este în creştere în ultimii ani, în România, dar mai ales în partea de vest a ţării, motiv pentru care este foarte importantă depistarea bolii din fază incipientă, a declarat vineri, pentru AGERPRES, conf. dr. Adrian Goldiş, chirurg la Clinica de gastroenterologie a Spitalului...
Cancerul pulmonar, incidenţă mare la bărbaţii români Dintre toate tipurile de cancer, cel pulmonar cauzează anual cel mai mare număr de decese, cu peste 1,2 milioane de cazuri înregistrate la nivel global, a declarat luni conf. dr. Tudor Eliade Ciuleanu, la workshop-ul cu tema 'Noiembrie-Luna de luptă împotriva cancerului pulmonar'.