Cele mai citite
 


Ciprian Dobre: Senatul UMF nu poate să creeze o secţie maghiară, decât cu încălcarea legii
miercuri, 29 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Deputatul PNL, Ciprian Dobre, a criticat marţi, într-o conferinţă de presă, atitudinea liderilor UDMR faţă de Carta Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş şi contestarea alegerii rectorului, arătând că Senatul UMF nu poate să creeze o secţie maghiară, decât cu încălcarea legii.
'Declaraţiile de weekend făcute de anumiţi lideri ai UDMR, potrivit cărora carta universitară a UMF va fi respinsă, câtă vreme la minister încă nu ajunsese documentaţia în vederea aprobării (...) Aceeaşi referire s-a făcut şi cu privire la numirea noului rector. Cred că UMF are deplina libertate de a-şi aproba carta universitară cu respectarea legislaţiei în vigoare, şi are libertatea să-şi aleagă rectorul. Cu alte cuvinte, din informaţiile pe care le deţinem, azi va ajunge ministrul Educaţiei la Târgu Mureş, împreună cu o comisie care are ca scop desfiinţarea dezbaterilor legate de alegerea noului rector. Cu alte cuvinte, nu faceţi secţie cu predare în limba maghiară, vă anulăm alegerile pentru rector. Lucru în afara legii. Senatul UMF nu poate să creeze o secţie cu predare în limba maghiară, decât cu încălcarea legii', a accentuat deputatul Dobre.
Parlamentarul liberal a spus că, nimeni din UDMR nu poate obliga Senatul UMF sau pe cineva din conducerea universităţii să încalce legea, mai ales că o secţie nouă din cadrul unei universităţi trebuie să îndeplinească cerinţe de curiculă, de cadre didactice, de spaţiu şi de normativ personal-student.
'Acest lucru nu se poate face din pix, nu se poate crea o secţie de limbă japoneză, maghiară sau arabă peste noapte, pentru că aşa zice cineva din sfera politicului. Acest lucru trebuie început potrivit criteriilor ARACIS. Lucrul acesta pe care unii politicieni consideră că-l pot face din pix este de fapt o încălcare a legii. Orice declaraţie, a oricărui om politic, care cere UMF să înfiinţeze de predare în limba maghiară, japoneză sau arabă, de pe o zi pe alta. Şi pentru care şi trimite un control de la Ministerul Educaţiei, înseamnă instigare la săvârşirea unei infracţiuni, iar acea infracţiunea se numeşte abuz în serviciu. Cu alte cuvinte, Senatul UMF nu poate săvârşi infracţiune de abuz în serviciu de dragul unui politician care face declaraţii în week-end', a mai spus Ciprian Dobre.
Acesta a subliniat că PDL 'se manifestă ca nişte giranţi pentru înstrăinarea UMF', că astăzi 'PDL este girantul UDMR în legătură cu crearea secţiei de limbă maghiară' şi şi-a exprimat regretul că UMF Târgu Mureş, una dintre cele mai prestigioase instituţii medicale din ţară, 'trebuie sacrificată în scopurile electorale al UDMR, susţinute de PDL'.
'Boala nu are naţionalitate, nu are etnie, iar aceşti oameni care termină UMF urmează să de a un război cu boala şi cu pacienţii, toată viaţa lor, ori boala nu are etnie. Trebuie să fii bine pregătit şi nu trebuie să aparţii unei etnii sau alteia pentru a avea succes în lupta cu boala (...) O separare a unor astfel de secţii în cadrul UMF duce în mod implacabil la o separare a clinicilor pe acelaşi criteriu etnic, lucru inadmisibil', a mai subliniat deputatul.
Dobre a precizat că a discutat cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, despre acest aspect şi că problema legată de UMF Târgu Mureş 'va trebui să fie moţiunea noastră de cenzură din această sesiune parlamentară'.
El a precizat că la UMF Târgu Mureş învaţă aproximativ 4.500 de studenţi, din care 58% la seria română, 39% la seria maghiară şi 3% la limba engleză, că numărul de cadre didactice care predau în limba română este de aproximativ 70%, iar cel al cadrelor didactice de predare în limba maghiară aproximativ 30%.AGERPRES/(A - Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cîmpeanu: Ministerul Educaţiei susţine UMF Târgu Mureş în ansamblul ei Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că MECS susţine Universitatea de Medicină şi Farmacie din municipiu în ansamblul ei, precum şi continuitatea învăţământului farmaceutic în limbile română şi maghiară.
Studenţii maghiari de la UMF Târgu Mureş trebuie să aleagă: facultatea acreditată sau noua facultate autorizată Studenţii maghiari de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş trebuie să aleagă între a rămâne la vechea Facultate de Medicină, care este acreditată şi unde pot susţine examenul de licenţă, şi noua Facultate de Medicină în Limba Maghiară, înfiinţată prin Hotărâre de Guvern, care...
Rectorul UMF Târgu Mureş: Proiectul privind facultatea maghiară prezintă lacune şi inexactităţi juridice Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că în această săptămână se organizează o dezbatere publică a proiectului de hotărâre de guvern referitor la înfiinţarea facultăţii maghiare, care ar conţine...
CNMT cere UDMR să influenţeze MECTS să respingă Carta UMF Târgu Mureş Liderul Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) din Târgu Mureş, Istvan Jakab, a cerut UDMR, marţi, într-o conferinţă de presă, să influenţeze Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului să respingă Carta Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş.
Rectorul UMF Târgu Mureş aşteaptă scuze publice de la organizatorii Universităţii de Vară Tusvanyos Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, prof.dr. Leonard Azamfirei, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că gestul organizatorilor Universităţii de Vară Tusvanyos de a-l include în programul manifestării, deşi nu l-au invitat să participe, a creat impresia că...
Dr. Benedek Istvan (UDMR) consideră că ce se întâmplă la UMF Târgu Mureş este o 'manipulare grosolană' Preşedintele UDMR Târgu Mureş, dr. Istvan Benedek, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că ceea ce se întâmplă la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş este ''o manipulare grosolană'' şi că în realitate se doreşte doar dezvoltarea unor secţii şi crearea competiţiei...