Cele mai citite
 


Covasna: Frigul pune în pericol afacerile apicultorilor
miercuri, 29 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Iarna lungă şi grea pune în pericol afacerile apicultorilor din judeţul Covasna, care riscă să piardă aproape 40% din efectivele de albine.
Preşedintele Asociaţiei judeţene a crescătorilor de albine, Kovacs Jozsef, a declarat, marţi, pentru AGERPRES că din cauza vremii extrem de friguroase din această iarnă, a viscolului şi a ninsorilor abundente albinele nu au putut ieşi din stupi pentru ''zborurile de curăţare'', prin urmare există un risc ridicat de a se îmbolnăvi de nosemoză, o boală parazitară denumită şi ''boala mizeriei'', care nu poate fi combătută eficient cu medicamentele autorizate în România.
Kovacs Jozsef a mai spus că rezervele de hrană din stupi sunt pe sfârşite, iar dacă nu vor fi alimentate la timp, atunci multe dintre albine vor muri ori vor fi anemice, deci nu vor avea condiţia fizică necesară.
''În decembrie a fost ceva mai cald, dar atunci albinele au avut puiet şi nu s-au mişcat nici măcar un centimetru, iar apoi au venit gerurile acelea grele, de minus 17 - minus 25 de grade Celsius şi nu au mai putut ieşi din stupi pentru zborurile de curăţare. (...) Nu pot spune exact ce pierderi avem, dar eu estimez că vor fi de aproape 40% până la primăvară'', a declarat preşedintele asociaţiei.
Potrivit acestuia, dacă e să ne luăm după semnele date de albine, primăvara nu va veni foarte curând, deoarece acestea s-au aşezat ''ghem'', adică în poziţia tipică pentru iarnă.
În judeţul Covasna există, la ora actuală, peste 110 apicultori, care au împreună în jur de 7.500 de familii de albine. AGERPRES/ (AS-Oana Mălina Negrea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Covasna: Peste 6.000 de persoane au fost vaccinate antigripal Peste 6.000 de persoane din judeţul Covasna au fost vaccinate antigripal în această iarnă, iar pe stoc mai există aproximativ 3.000 de doze neutilizate.
Covasna: Numărul persoanelor care apelează la ajutorul Crucii Roşii a crescut cu 40% Numărul persoanelor care apelează la ajutorul Crucii Roşii a crescut cu aproape 40% în judeţul Covasna.
Covasna: Numărul donatorilor de sânge, în scădere cu aproape 30% faţă de începutul anului Numărul donatorilor de sânge s-a redus cu aproape 30% în judeţul Covasna faţă de începutul anului, iar conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină din Sfântu Gheorghe apreciază că numărul lor ar putea scădea şi mai mult în perioada verii, drept urmare a lansat o campanie de conştientizare a populaţiei...
Covasna: Numărul persoanelor care solicită sprijinul Crucii Roşii a crescut cu 40% Numărul persoanelor care au solicitat sprijinul Crucii Roşii Covasna a crescut în această iarnă cu aproape 40%.
Covasna: Asistenţii medicali generalişti vor gratuitate la cursurile de revalorizare şi recunoaştere a calificării în UE Asistenţii medicali generalişti din judeţul Covasna care au absolvit înainte de 1 ianuarie 2007 şi care trebuie să participe la un program de completare şi perfecţionare a pregătirii profesionale, dacă doresc să obţină certificat de calificare recunoscut în Uniunea Europeană, cer ca aceste cursuri să...
Covasna: Băutura energizantă cu zer şi apa minerală cu fibre aglutenice, promovate de clusterul Agrofood Două băuturi recent fabricate în judeţul Covasna, una pe bază de zer şi alta cu apă minerală şi fibre aglutenice extrase din rădăcină de cicoare, au fost promovate vineri în cadrul Conferinţei internaţionale a clusterelor, organizată la incubatorul de afaceri din Sfântu Gheorghe.