Cele mai citite
 


Iaşi: Operaţie în premieră, la Spitalul de Recuperare
miercuri, 29 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un braşovean în vârstă de 63 de ani va reuşi să meargă după ce o echipă de medici ortopezi au efectuat, marţi, o intervenţie chirurgicală de refacere a unui şold folosind grefă osoasă, intervenţia fiind realizată în premieră la Spitalul de Recuperare din Iaşi.
O echipă de şase ortopezi a petrecut aproape patru ore în blocul operator pentru a reface şoldul pacientului folosind grefă osoasă. Din echipa de medici a făcut parte dr Andrei Nica, şeful Clinicii de Ortopedie din cadrul Spitalului Colentina din Bucureşti, care, totodată, este directorul Departamentului de transplant osos, prof.univ.dr Paul Botez, şeful Clinicii de Ortopedie de la Spitalul de Recuperare din Iaşi, dr. Paul Sârbu, şeful Clinicii de Ortopedie din cadrul Spitalului Universitar Sf Spiridon din Iaşi, dr Adriana Niţescu-Neagu, din cadrul aceluiaşi spital, doctorul Raluca Neagu-Movilă, coordonatorul Centrului Regional de Transplant de la Iaşi.
Prof. Paul Botez a afirmat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută ulterior, că în timpul intervenţiei chirurgicale a fost folosită grefă osoasă de la capete femurale de la donator viu şi grefă de la un pacient aflată în moarte cerebrală pentru a înlocui o tijă care i-a ieşit pacientului prin femur.
Implantul protetic pus la o intervenţie anterioară a fost scos pentru că s-a dislocat şi a afectat jumătate din femur.
'Am folosit os cortical de la un donator în moarte cerebral şi os femural tocat de la pacientul viu. Au fost folosite cinci grefe. Pacientul a fost adus la noi în stare gravă. Nu putea merge, nu putea pune piciorul în pământ. Starea pacientului a fost foarte bună în sala de operaţii, acum el se simte bine dar, ca după orice intervenţie, a fost dus la Terapie Intensivă', spune profesorul Paul Botez.
Medicii care au efectuat intervenţia chirugicală speră ca în aproximativ două săptămâni pacientul să poată fi externat astfel încât acesta să plece acasă pe propriile picioare. AGERPRES/(A-Daniela Malache)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ/ Premiere medicale româneşti în 2012 Anul 2012 a continuat să fie un an al premierelor în medicina românească. Aflat şi în 2012 într-un proces de reorganizare, dar şi de schimbări la nivel înalt ale conducerii ministerului de resort, domeniul sănătăţii româneşti a adus premiere în chirurgia cardiovasculară, în neurochirurgie, în prelevarea...
Intervenţie chirurgicală efectuată în premieră de medicii ieşeni O echipă de medici de la Spitalul de Recuperare din Iaşi a efectuat, vineri, o intervenţie chirurgicală în timpul căreia a fost transplantată o proteză de umăr unui bărbat din judeţul Neamţ diagnosticat cu boala Wilson.
Dolj: Transplant de os realizat în premieră la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova a fost realizat, miercuri, primul transplant de os în Clinica de Ortopedie şi Traumatologie, care a fost acreditată recent pentru astfel de intervenţii.
Suceava: Secţia de Ortopedie a Spitalului Judeţean acreditată pentru prelevarea de ţesut osos şi ligamentar Secţia de Ortopedie şi Traumatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava a fost acreditată în acest an, de Agenţia Naţională de Transplant să efectueze prelevare de ţesut osos şi ligamentar, dar să şi utilizeze grefă osteo-ligamentară, a declarat presei şeful acestei secţii, medicul...
Transplant în premieră, în boala oaselor de sticlă O intervenţie chirurgicală în premieră pentru boala oaselor de sticlă a fost efectuată, joi, la Departamentul de ortopedie al Spitalului Clinic pentru Copii 'Maria Sklodowska Curie' (fost Budimex).
IUBCvT Târgu Mureş urmează să efectueze primul transplant de cord din acest an Medicii din cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureş urmează să efectueze, joi, primul transplant de cord din acest an, în urma unei prelevări de organe realizate la Iaşi, a anunţat şeful Clinicii de Chirurgie Vasculară şi Cardiologie Pediatrică, prof...