Cele mai citite
 


Pacienţi cu proteze de şold, potenţial expuşi unor niveluri importante de metale toxice
miercuri, 29 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Sute de mii de pacienţi din lume ar putea să fi fost expuşi unor niveluri importante de metale toxice din cauza unor proteze de şold defectuoase, deşi riscul era cunoscut, semnalează marţi, într-o anchetă comună, British Medical Journal (BMJ) şi BBC, potrivit AFP.
La rândul său, cotidianul francez Le Figaro dezvăluie că protezele de şold ASR, fabricate de DePuy Orthopaedics, filială a concernului american Johnson & Johnson, retrase de pe pieţele din SUA şi Australia în 2009, au continuat să fie vândute în Franţa până în iulie 2010.

"Scandalul protezelor de şold ASR ar fi trecut aproape neobservat dacă gigantul american Johnson & Johnson nu ar fi constituit recent provizioane de 3 miliarde de dolari, ca măsură de prevedere pentru procese viitoare", scrie Le Figaro.

Protezele de şold, ca şi implanturile mamare, fac parte din categoria dispozitivelor medicale şi, prin urmare, nu sunt supuse aceloraşi criterii de comercializare ca şi medicamentele.

Respectivele proteze ASR au particularitatea de a asocia un cuplu metal pe metal, un model mai rezistent decât altele pe bază de ceramică. Inconvenientul este dat însă de faptul că, din cauza frecărilor, sunt eliberaţi ioni metalici, dar şi de o rată de reintervenţie mai ridicată decât în cazul altor proteze.

Deşi toxicologia ionilor metalici în corp nu este clarificată, un astfel de nivel de incertitudine nu ar fi fost acceptabil pentru un medicament, afirmă publicaţia medicală.

"Protezele de şold sunt una dintre marile reuşite ale medicinei moderne. Însă combinaţia dintre o reglementare inadecvată şi un mercantilism fără limite a cauzat un rău real şi potenţial pentru un mare număr de pacienţi din lume", a explicat dr. Fiona Godlee, redactor-şef al BMJ. Ea consideră că pacienţii "ar fi trebui informaţi despre riscuri, aşa cum producătorii şi autorităţile de reglementare erau".

"Metodele de reglementare a dispozitivelor medicale par să dateze mai degrabă din anii 1950 decât din secolul al XXI-lea", a subliniat şi profesorul Nick Freemantle (University College din Londra), citat de BMJ.AGERPRES/(Irina Cristea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Botoşani: Anchetă la Spitalul Judeţean după ce o sală de operaţii a fost inundată în timpul unei intervenţii chirurgicale Botoşani, 11 nov/ Agerpres/- Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati din Botoşani a declanşat, miercuri, o anchetă administrativă după ce o sală de operaţii a fost inundată în momentul în care un medic efectua o intervenţie chirugicală, a anunţat, într-o conferinţă de presă, purtătorul de...
SUA: Membri ai Congresului cer o anchetă asupra British American Tobacco, suspectat de corupţie în Africa de Est Aleşi din Congresul SUA au cerut Ministerului american al Justiţiei să deschidă o anchetă asupra suspiciunilor de corupţie care vizează grupul British American Tobacco (BAT) în Africa de Est, relatează vineri AFP.
Protezele PIP: Londra critică atitudinea clinicilor private Ministrul britanic al sănătăţii Andrew Lansley a acuzat, duminică, clinicile private, care au refuzat până în prezent să susţină costurile pentru scoaterea implantelor mamare PIP ca urmare a scandalului declanşat la nivel mondial, de faptul că 'nu-şi asumă responsabilităţi', informează AFP.
SUA: Anchetă privind o posibilă contaminare prin perfuzii, după nouă decese suspecte în spitale Oficiali din sistemul sanitar federal au anunţat declanşarea unei anchete pentru a stabili dacă perfuziile intravenoase au fost contaminate cu o bacterie, după ce nouă pacienţi bolnavi grav au murit, iar alţi zece s-au îmbolnăvit în spitale din statul Alabama după ce au fost trataţi cu soluţii comune...
Braşov: Fonduri pentru câte două-trei proteze de şold şi genunchi pe zi, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, cea mai mare unitate spitalicească din judeţ, va primi în acest an mai multe fonduri pentru programele naţionale de sănătate, a anunţat luni directorul spitalului, dr. Adrian Albotă, într-o conferinţă de presă la prefectura Braşov.
Spitalele din Franţa sunt pline de tuberculoşi din Europa de Est /Le Figaro/ În ianuarie 2012, la secţia de urgenţă a spitalului Pitié-Salpetriere din Paris a fost adus un cecen căruia i s-a depistat cea mai gravă formă de tuberculoză, rezistentă la numeroase medicamente /XDR-TB/, care nu poate fi tratată cu remediile cunoscute. Ulterior s-a dovedit că acesta era doar debutul...