Cele mai citite
 


Premieră la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare 'C.C. Iliescu'
miercuri, 29 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O premieră medicală a avut loc la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare. Este vorba de aplicarea, pentru prima dată în ţara noastră, a procedurii de asistare cardio-pulmonară percutană postoperatorie de tip ECMO - oxigenare extracorporală arterio-venoasă cu membrană, pentru şoc cardiogen, după o operaţie pe cord deschis.
Echipa care a aplicat procedeul este una complexă şi a fost condusă de conf. dr. Şerban Bubenek. Din echipă au mai făcut parte dr. L. Dorobanţu, dr. Mihaela Crăciun, perfuzionist V. Pavel, dr. Oana Ghenu, dr. O. Ştiru, dr. Simona Marin, perfuzionist M. Oancea.
"Este o metodă de tratament pentru cazuri foarte grave cu insuficienţă respiratorie şi cardiacă sau cu ambele afecţiuni. Inima, plămânul sau ambele sunt puse în repaus utilizând această procedură şi pacientul poate sta la Terapie Intensivă 10 - 12 zile. S-a utilizat şi în cazul gripei severe AH1N1", a declarat pentru AGERPRES, conf. dr. Şerban Bubenek.
El a adăugat că procedura de suplinire mecanică a cordului şi plămânilor prin tehnica ECMO a decurs cu succes, pacienta fiind asistată corespunzător pentru mai mult de 65 ore în secţia ATI 2 a Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare "Prof. dr. C. C. Iliescu".
După cele 65 de ore, aceaşi echipă a constatat recuperarea funcţiei cardiace şi a efectuat sevrarea de ECMO în sala de operaţie, iar pacientei i-a fost salvată viaţa, a subliniat medicul.
În prezent, femeia se află în stare critică în secţia ATI 2 a Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare "Prof. dr. C.C.Iliescu" Bucureşti.
Conf. dr. Şerban Bubenek a subliniat că mortalitatea în cazul acestui procedeu este cuprinsă între 50 - 60 la sută.
"Este un procedeu care necesită o monitorizare atentă, o echipă complexă, dedicată. Costul nu este foarte ridicat este de aproximativ 3.500 de euro, faţă de o inimă artificială care este de peste 100.000 de euro", a explicat conf. dr. Şerban Bubenek.
Până în prezent, în lume au fost descrise sub 1.600 cazuri de ECMO post chirurgie cardiacă.
Potrivit medicului, implementarea acestei metode în România deschide calea unor noi progrese medicale în chirurgia cardiacă pediatrică şi a adultului, a tratamentului de urgenţă a infarctului de miocard complicat cu stop cardiac, dar şi în terapia insuficienţei respiratorii severe.
Intervenţia s-a făcut pe 17 februarie, în prezent pacienta este stabilă, iar dacă nu s-ar fi aplicat acest procedeu ea nu ar mai fi fost în viaţă, a precizat conf. dr. Şerban Bubenek. AGERPRES/(AS - Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ/ Premiere medicale româneşti în 2012 Anul 2012 a continuat să fie un an al premierelor în medicina românească. Aflat şi în 2012 într-un proces de reorganizare, dar şi de schimbări la nivel înalt ale conducerii ministerului de resort, domeniul sănătăţii româneşti a adus premiere în chirurgia cardiovasculară, în neurochirurgie, în prelevarea...
Premieră naţională la IUBCvT Târgu Mureş, primul pacient român cu o inimă artificială va beneficia de un transplant de cord Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu, a anunţat joi că aici urmează să aibă loc o nouă premieră naţională, constând în transplantarea unui cord primului pacient român care a avut implantat...
Braşov: În premieră în România, prima operaţie pe cord deschis într-o clinică privată Prima operaţie pe cord deschis efectuată într-o clinică privată s-a desfăşurat în noaptea de marţi spre miercuri la Braşov. Membrii echipei de medici de la Institutul Inimii din Cluj care au operat au declarat joi, într-o conferinţă de presă, că este o premieră în România având în vedere că la Braşov...
Transplantul de cord la primul pacient român cu implant de inimă artificială, finalizat cu succes la Târgu Mureş Operaţia de transplantare a unui cord primului pacient român care a avut implantat un dispozitiv de reglare a debitului cardiac a decurs normal, intervenţia durând aproximativ cinci ore, a declarat joi şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi...
UPDATE Transplantul de cord la primul pacient român cu implant de inimă artificială, finalizat cu succes la Târgu Mureş Operaţia de transplantare a unui cord primului pacient român care a avut implantat un dispozitiv de reglare a debitului cardiac a decurs normal, intervenţia durând aproximativ cinci ore, a declarat joi şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi...
REPORTAJ/Peste 150.000 de pacienţi şi numeroase tehnici noi în transplantul cardiac, la Institutul de Boli Cardiovasculare Târgu Mureş Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureş a avut, în cei 20 de ani de activitate, peste 150.000 de pacienţi, au fost realizate 55 de transplanturi cardiace şi s-au introdus unele tehnici în premieră în România, graţie unor cercetări începute încă din anii '50...