Cele mai citite
 


Protest împotriva separării pe criterii etnice, la UMF Târgu Mureş
miercuri, 29 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Aproximativ 200 de studenţi şi cadre didactice de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş au protestat, marţi, timp de o oră, împotriva separării pe criterii etnice a instituţiei de învăţământ.
Pe parcursul protestului, Liga Studenţilor Târgu Mureş a adunat semnături de la studenţi şi cadre didactice pentru a le înainta Ministerului Educaţiei prin care îşi exprimă dezacordul faţă de implicarea politicului în problemele universităţii.
'Ne-am adunat astăzi aici, studenţii din UMF Târgu Mureş, români şi maghiari deopotrivă, pentru a protesta paşnic, apolitic, faţă de situaţia care se întâmplă momentan la noi în universitate. Cu această ocazie noi avem un tabel în care strângem semnături de la colegii noştri referitoare la respectarea autonomiei universitare la Târgu Mureş, neimplicarea politicului în autonomia UMF din Târgu Mureş, nesepararea învăţământului pe criterii etnice în cadrul universităţii noastre, recunoaşterea Cartei UMF şi recunoaşterea alegerilor de la UMF din Târgu Mureş. Până în acest moment am strâns peste 150-200 de semnături şi suntem aici de 20 de minute', a declarat Dan Zolog, preşedintele Ligii Studenţilor Târgu Mureş.
Acesta a spus că studenţii medicinişti din Târgu Mureş vor continua să strângă semnături şi apoi le vor trimite Preşedinţiei şi Ministerului Educaţiei.
'Este o manifestare pe care studenţii au iniţiat-o. Ştiţi din totdeauna că studenţii au avut un simţ civic foarte bine dezvoltat, dovada este şi această ocazie. La această manifestare, precum vedeţi, au aderat şi multe cadre didactice. Până la urmă, şi unii şi alţii transmit un singur mesaj şi anume că implicarea politicului într-o universitate este inutilă, poate să devină şi periculoasă şi este contraproductivă. Toţi, până la urmă, vor să se termine cu aceste probleme care există şi să putem intra într-o stare de normalitate. Cred că ăsta este mesajul pe care ei îl transmit presei, oamenilor din jur, pentru că avem parte nu doar de un fenomen care ţine de zona didactică, ci de un de un fenomen social care poate să ia dimensiuni pe care uneori nu le putem dimensiona pe adevărat. Aşadar încât daţi-le credit studenţilor pentru, că de regulă, ei ştiu ce fac', a declarat noul rector al UMF Târgu Mureş, prof.univ.dr. Leonard Azamfirei.
Acesta a spus că, marţi, la universitate este aşteptat să sosească ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, şi că vor avea loc discuţii care vizează viitorul UMF Târgu Mureş.
'Ştiu că va veni în această seară (ministrul -n.r.) şi vor avea loc discuţii pe această temă, nu ştiu cu ce mesaj va veni ministrul Educaţiei. Ministerul nu vine să negocieze cu noi crearea liniei maghiare, pentru că învăţământul în limba maghiară există în acest moment. Probabil că vine să discute anumite probleme administrative legate de carta universităţii', a spus rectorul.
Azamfirei a precizat că în urmă cu o zi au fost trimise la Ministerul Educaţiei documentele care atestă alegerea sa în fruntea UMF Târgu Mureş şi că în termen de 30 de zile ministerul trebuie să valideze sau să invalideze alegerile.
În privinţa Cartei Universităţii, despre care liderii UDMR susţin că nu ar fi validă, Leonard Azamfirei a spus că aceasta este în litigiu, instanţa de judecată, care va decide asupra legalităţii documentului.AGERPRES/(A - Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Studenţii protestează împotriva separării facultăţilor din UMF Târgu Mureş Aproximativ 200 de studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş au început de luni şi vor continua până pe 14 martie o serie de proteste faţă de tendinţa de separare a facultăţilor universităţii şi mai ales împotriva implicării politicului în problemele învăţământului superior...
Rectorul UMF Târgu Mureş, C. Copotoiu: Democraţia este forma cea mai severă de a convieţui (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că politicul nu trebuie să se amestece în problemele universităţii, încălcând autonomia universitară prevăzută în Legea Educaţiei şi principiul libertăţii...
Studenţii maghiari de la UMF Târgu Mureş trebuie să aleagă: facultatea acreditată sau noua facultate autorizată Studenţii maghiari de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş trebuie să aleagă între a rămâne la vechea Facultate de Medicină, care este acreditată şi unde pot susţine examenul de licenţă, şi noua Facultate de Medicină în Limba Maghiară, înfiinţată prin Hotărâre de Guvern, care...
LSTM: Declaraţiile UDMR, surse de presiune asupra sistemului de justiţie şi asupra conducerii UMF Liga Studenţilor Târgu Mureş (LSTM) consideră declaraţiile liderilor UDMR, referitoare la înfiinţarea liniei maghiare la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din oraş, ca fiind surse de presiune asupra sistemului de justiţie din România, precum şi asupra conducerii şi a Senatului universităţii...
Solicitarea anulării Cartei UMF Târgu Mureş, respinsă de instanţă printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă Universitatea de medicină şi farmacie (UMF) din Târgu Mureş a anunţat, luni, că prin Decizia Curţii de Apel Târgu Mureş nr. 2350/23.04.2014, solicitarea anulării Cartei Universitare formulată de o serie de asociaţii civile precum şi de UDMR, PPMT şi PCM a fost respinsă, decizia având caracter definitiv...
Marko Bela, despre protestele de la Târgu Mureş: Studenţii au fost incitaţi Vicepremierul Marko Bela a declarat marţi că studenţii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie de la Târgu Mureş care au ieşit în stradă au fost incitaţi, iar protestele nu au fost spontane, miezul conflictului de la UMF fiind de fapt cine are puterea de a lua decizii.