Cele mai citite
 


Somniferele se asociază cu un risc crescut de deces (studiu)
miercuri, 29 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Somnul
 

Medicamentele prescrise în mod curent pentru dormit se asociază cu un risc de deces de aproape patru ori mai mare decât la persoanele care nu iau astfel de medicamente, arată un studiu american publicat luni în BMJ OPEN, menţionat de APF.

Somniferele mai determină, la cei mai mari consumatori, un risc crescut de cancer (+35%), adaugă autorii studiului. Medicamentele incriminate cuprind familia benzodiazepinelor, a non-benzodiazepinelor, barbituricele şi sedativele antihistaminice.

Studiul, realizat de o echipă de medici din California, s-a desfăşurat pe 10.529 adulţi, cu vârsta medie de 54 de ani şi care au luat somnifere pe reţetă între inauarie 2002 şi ianuarie 2007. Ei au fost comparaţi cu un grup de 23.676 de persoane care n-au luat somnifere şi care au fost sub observaţie în medie 2,5 ani. Pacienţii care luau medicamente hipnotice (ca să doarmă) au prezentat un risc de mortalitate de peste patru ori mai mare (4,6) decât cei care nu consumau astfel de medicamente. Chiar la micii consumatori (18 pastile sau mai puţin pe an), riscul de deces este de trei ori mai mare, mai spune studiul.

Autorii recunosc că asocierea acestor medicamente cu riscul de deces nu implică neapărat o legătură de la cauză la efect, chiar dacă rezultatele le confirmă pe cele ale altor studii. Ei lansează totuşi un avertisment în privinţa consumului de somnifere. 'Apreciem că 6-10% din adulţii americani au luat acest tip de medicamente în 2010, cifra putând fi chiar mai mare în anumite părţi ale Europei', spun cercetătorii. Potrivit studiului, au existat 265 decese dintre cei 4.336 pacienţi care au luat zolpidem, medicament prescris frecvent, şi 295 în rândul celor 23.000 de persoane care n-au luat sedative ca să doarmă.

Unele studii anterioare au stabilit o legătură între somnifere şi accidentele de maşină şi căderi, ca şi cu probleme de regurgitare în esofag şi ulcere.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Incapacitatea de a simţi mirosuri simple, semn al unui risc crescut de deces în cinci ani (studiu) Persoanele vârstnice incapabile să identifice mirosuri simple prezintă un risc crescut de mortalitate în cinci ani, arată un studiu publicat miercuri în revista americană PLOS ONE şi preluat joi de AFP.
Peste 4 milioane de români au risc crescut de cancer pulmonar Prin campania Respiră Sănătate, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) atrage atenția asupra riscului de cancer pulmonar. Boala provoacă cele mai multe decese în rândul bărbaților și este a treia afecțiune necruțătoare în rândul femeilor1.
Risc crescut de cancer de prostată pentru bărbaţii care consumă o băutură carbogazoasă pe zi (studiu) Bărbaţii care consumă echivalentul unei doze de băuturi răcoritoare carbogazoase pe zi se confruntă cu un risc crescut de îmbolnăvire de cancer de prostată, conform unui studiu medical suedez, transmite AFP.
Ceaiul băut fierbinte creşte riscul cancerului de esofag - studiu Persoanele cărora le place să-şi bea ceaiul sau cafeaua foarte fierbinte se expun unui risc crescut de cancer la esofag, conform unui nou studiu preluat de The Times.
Pierderea cromozomului Y creşte riscul de Alzheimer la bărbaţi (studiu) Bărbaţii cu anumite celule sanguine care nu mai conţin cromozomul sexual masculin Y sunt mai predispuşi la maladia Alzheimer şi au un risc crescut de mortalitate din alte cauze, între care şi de diferite forme de cancer, potrivit unui studiu publicat în revista 'American Journal of Human Genetics', citat...
Risc dublu de moarte prematură pentru adulţii care se uită trei ore pe zi la televizor (studiu) Adulţii care se uită la televizor peste trei ore pe zi riscă de două ori mai mult să moară prematur comparativ cu cei care petrec mai puţin timp în faţa micului ecran, arată un studiu publicat miercuri în revista Asociaţiei American Heart şi preluat de 20minutes.fr.