Cele mai citite
 


SUA: Republicanii abordează subiecte precum contracepţia şi religia, un teren minat pentru ei
miercuri, 29 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Viata Sexuala
 

Candidaţii la învestitura republicană pentru alegerile prezidenţiale din 2012 calcă pe teren minat atunci când vorbesc despre religie sau contracepţie, subiecte uneori controversate care ar putea îndepărta electoratul de centru, estimează experţi, citaţi marţi de AFP.

Temele conservatoare reapărute în campania republicană şi atacurile împotriva contracepţiei, avortului sau căsătoriilor între homosexuali au devenit tot atâtea arme pentru a critica politica socială a administraţiei Barack Obama.

Însă unii conservatori sunt îngrijoraţi de ideea pierderii voturilor alegătorilor republicani moderaţi, a celor independenţi sau ale femeilor.

Potrivit lui Henry Olsen, de la centrul de reflecţie conservator 'American Enterprise Institute' (AIE), singurii câştigători ai unei campanii cu privire la aceste aspecte sunt democraţii.

'În general, democraţii preferă o campanie pe probleme sociale, mai degrabă decât pe probleme economice', a mai spus el.

Dezbaterea s-a concentrat în ultimele săptămâni pe valorile morale, în special cu o polemică privind rambursarea cheltuielilor de contracepţie.

În plină campanie pentru alegerile din noiembrie 2012, republicanii se opun planurilor administraţiei de a aplica dispoziţiile privind restituirea cheltuielilor de contracepţie prevăzute în reforma sistemului de asigurări medicale adoptată în 2010.

Candidatul conservator Newt Gingrich, de confesiune catolică, a declarat recent că Barack Obama a condus 'un război împotriva bisericii catolice'.

La rândul său, Mitt Romney, un mormon de obicei moderat în declaraţiile sale, l-a acuzat pe Obama în timpul unei dezbateri săptămâna trecută că doreşte să submineze 'conştiinţă religioasă, libertatea religioasă, toleranţa religioasă'.

Creştinul ultraconservator Rick Santorum, care a înregistrat un succes răsunător în ultima vreme, a fost cel mai activ în legătură cu acest subiect. Recent, el l-a criticat pe preşedintele Statelor Unite că doreşte să promoveze 'o teologie falsă' prin intermediul politicilor sale privind mediul.

Rick Santorum, catolic devotat şi tată a şapte copii, a calificat de asemenea şcolile publice drept 'uzine' şi a estimat că finanţarea publică a şcolilor este un 'anacronism'.

Presa americană a făcut referire săptămâna trecută la declaraţiile controversate din 2008 ale lui Santorum, rostite într-un discurs la o universitate catolică. El a spus atunci că 'Satana are Statele Unite în colimator'.

În Congres, republicanii au atacat de asemenea finanţarea contracepţiei, acuzându-l pe Obama că ar conduce un atac 'sistematic' împotriva religiei, cu nouă luni înainte de alegerile prezidenţiale în care preşedintele democrat doreşte să obţină al doilea mandat la Casa Albă.

Din contră, alţi republicani şi-au exprimat îngrijorarea privind consecinţele electorale ale unor poziţii prea conservatoare.

În opinia lui Karl Rove, fostul strateg electoral al preşedintelui George W. Bush, 'nu trebuie ca aceşti candidaţi să se plaseze într-o poziţie prea de dreapta în alegerile primare republicane pentru că astfel va deveni imposibil pentru ei să câştige alegerile generale'.AGERPRES/(Mihaela Moise)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rata mare a avorturilor din România, rezultat al ajutorului american pentru contracepţie Date recente publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) arată că România are cea mai mare rată a avorturilor din Europa - 480 de avorturi la fiecare 1.000 de născuţi vii, ceea ce reprezintă peste dublul mediei din UE. Totodată, are una dintre cele mai mari rate ale mortalităţii materne, cu 27...
Campanie de informare cu prilejul "Zilei Mondiale a Contracepţiei" "Ziua Mondială a Contracepţiei" va fi celebrată vineri prin lansarea unei campanii de informare a populaţiei privind contracepţia, care se va derula până pe 15 octombrie, informează un comunicat de presă publicat pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti.
Campanie de informare cu prilejul 'Zilei Mondiale a Contracepţiei' "Ziua Mondială a Contracepţiei" va fi marcată vineri prin lansarea unei campanii de informare a populaţiei privind contracepţia, care se va derula până pe 15 octombrie, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti.
SUA: Preşedintele Obama salută decizia Curţii Supreme de validare a reformei sistemului de sănătate Preşedintele american Barack Obama a salutat decizia Curţii Supreme care i-a validat reforma sistemului de sănătate, aşa-numita 'Obamacare', din 2010, hotărârea celei mai înalte instanţe garantând că 6,4 milioane de persoane vor continua să primească ajutoare federale pentru asigurări de sănătate, relatează...
SUA: Proces împotriva noilor măsuri ale administraţiei Obama privind asigurarea pentru contracepţie Şapte state din SUA, alături de o serie de grupări catolice au iniţiat joi primul proces major împotriva noilor măsuri ale administraţiei Barack Obama cu privire la contracepţie, afirmând că acestea încalcă dreptul constituţional la libertatea religioasă, relatează Reuters.
Pilula contraceptivă devine mai accesibilă femeilor americane Femeile americane vor avea mai uşor acces, de anul viitor, la pilulele contraceptive, la controale medicale, mai ales dacă sunt însărcinate, datorită unui mai bun sistem de rambursare adoptat de Ministerul Sănătăţii, informează AFP.