Cele mai citite
 


Obezitatea îşi croieşte drum în Africa
joi, 1 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În pofida îndelungatei asocieri a continentului african cu foametea, se estimează că circa 20-50% din populaţiile urbane ale Africii Subsahariene sunt supraponderale sau suferă de obezitate. Iar în Africa de Sud acest indice poate ajunge chiar până la 65 la sută, notează miercuri ziarul ABC. Dacă facem un simplu exerciţiu mental şi ne gândim la populaţia continentului african, primul lucru care ne vine în minte sunt zecile de corpuri famelice, cu ochii adânciţi în orbite şi suferind de pe urma secetelor prelungite. Este însă vorba de un stereotip care acum este contrazis de statistici.
Potrivit lui Abdhalah K. Ziraba, cercetător la Centrul de sănătate a populaţiei din Kenya, 'în prezent, conform cifrelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, se estimează că între 20-50% (depinde de ţară) din populaţiile urbane din Subsahariană sunt afectate de un exces de greutate sau de obezitate, şi se prevede ca în anul 2025, trei sferturi de populaţia statelor neindustrualizate să fie obeze'.

Potrivit lui Ziraba, autor al studiului 'Overweight and obesity in urban Africa: A problem of the rich or the poor?', în perioada 1992-2005, indicele de suprapondere în şapte ţări (Burkina Fasso, Ghana, Kenya, Malawi, Niger, Tanzania şi Senegal) a crescut cu circa 35%. El notează, de asemenea, că în aceste ţări creşterea a fost mai mare între clasele sărace (50%) decât între cele privilegiate (7%), şi mai mare la femeile cu studii primare sau fără studii (45-50%), decât între cele cu educaţie secundară sau superioară (10%).

În mod curios, în Kenya, în timp ce obezitatea este de 24% la femei şi de 13% la bărbaţi, aproximativ 80% din populaţie trăieşte cu mai puţin de doi dolari pe zi. Iar în ultimii ani, situaţia nu pare să se fi ameliorat, dimpotrivă. Potrivit unui raport recent al Asociaţiei Internaţionale pentru Studiul Obezităţii (IASO), doar în Africa de Sud, 64% din populaţie (rurală şi urbană) de culoare şi 50% din cea albă este supraponderală.

Tot în aceste ţări incidenţa diabetului de tip doi /corelat cu bolile coronariene) a crescut în mod alarmant: între 8 şi 12% din populaţia neagră. Potrivit lui Philip James, preşedinte al International Obesity Task Force, această creştere are două motive. Pe de-o parte credinţa populară legată de bogăţie şi greutate. 'Altfel spus cu cât eşti mai bogat trebuie să fii mai gras, chiar dacă nu este un lucru sănătos', spune expertul. Şi, pe de altă parte, rata mare a îmbolnăvirilor cu SIDA (13% în Africa de Sud), considerată de clasele de jos 'boala slăbitului' şi care trebuie ascunsă de ochii celorlalţi sub grăsime.

Nu sunt, desigur, singurele motive. Potrivit lui Hans de Ridder, director la Departamentul de Biocinetică de la Universitatea din Northwest, stilul de viaţă sedentar, urbanizarea, un regim alimentar nesănătos şi apariţia 'generaţiei Internet' sunt fundamentale în acest proces. 'În Africa de Sud, copii stau în jur de patru ore în faţa televizorului', spune expertul. Obezitatea infantilă este o ameninţare pentru sănătatea publică', asigură el. Totuşi, peste 4 milioane şi jumătate de oameni au fost afectaţi de foamete anul trecut în Somalia.AGERPRES/(Mihaela Nicolaescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
REDUCEREA EXCESULUI DE GREUTATE SI A OBEZITATII Excesul ponderal si obezitatea reprezinta acumularea in exces de grasimi la nivelul organismului uman. Si excesul de greutate, si obezitatea prezinta un risc pentru sanatate, acestia fiind factori majori de risc pentru o serie de boli cronice: diabetul zaharat tip 2, bolile cardiovasculare, cancerul...
Dr. Horatiu Albu: „Singurul mod dovedit stiintific pentru slabire si controlul greutatii este de a creste gradul de sanatate” In Romania, obezitatea afecteaza peste 20% dintre romanii cu varsta peste 18 ani, conform ultimului studiu realizat de Asociatia Romana pentru Studiul Obezitatii. Ce se petrece la nivel de celula atunci cand ne ingrasam? Raspunsul il ofera Medicina Ortomoleculara prin Dr. Horatiu Albu, presedintele...
Chirurgia, singurul tratament eficient împotriva obezităţii, ce reduce riscul de cancer Paris, 20 ian /Agerpres/ - Chirurgia ar fi, se pare, singurul tratament eficace împotriva unor forme de obezitate masivă. Intervenţiile se fac numai la pacienţii al căror exces de grăsime le ameninţă serios viaţa, a afirmat profesorul Jean-Marc Chevallier de la serviciul de chirurgie generală şi digestivă...
Obezitatea infantilă, "coşmar exploziv" în ţările în curs de dezvoltare (OMS) Obezitatea în rândul copiilor sub cinci ani atinge cote "alarmante", devenind un "coşmar exploziv" în ţările în curs de dezvoltare, îndeosebi în Africa, unde rata s-a dublat din 1990, a anunţat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), preluată de AFP.
Obezitatea morbida Un om cu obezitate morbida traieste intre 7 si 13 ani mai putin decat o persoana cu aceleasi caracteristici, dar care nu sufera de obezitate.
Un adult din trei la nivel mondial este supraponderal sau obez (studiu) Un adult din trei la nivel mondial este supraponderal sau obez, respectiv 1,46 miliarde de persoane, a indicat vineri un think-thank britanic, care evidenţiază o explozie a acestui fenomen în ţările în curs de dezvoltare şi face apel la guverne să acţioneze, transmite AFP.