Cele mai citite
 


Terapia trombolitică, o metodă aplicată cu succes pacienţilor cu accident cerebral la UPU Oradea
joi, 1 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Terapia trombolitică este aplicată cu succes la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) de la Spitalul Judeţean din Oradea, astfel că deja câţiva pacienţi aflaţi în stare gravă şi-au revenit la normal prin utilizarea acestei metode terapeutice care, de altfel, este practicată de mai mulţi ani în spitale din întreaga lume.
Cel mai recent caz rezolvat este al unui bărbat de 51 de ani cu accident vascular cerebral ischemic, hemiplegie pe partea dreaptă a corpului şi infarct miocardic, care şi-a revenit total în doar câteva ore prin terapia trombolitică.
Dr. Hadrian Borcea, şeful UPU Oradea şi coordonatorul SMURD Bihor, a dat mai multe detalii despre această metodă terapeutică într-un scurt interviu acordat miercuri AGERPRES.

AGERPRES: Domnule doctor, terapia trombolitică aplicată cu succes în Unitatea de Urgenţe a Spitalului Judeţean Oradea poate fi folosită şi în alte spitale? Este o procedură deosebită, necesită medicamente speciale sau acestea există în fiecare spital?
Dr. Hadrian Borcea: Medicamentul necesar face parte din clasa tromboliticelor şi spitalele au asemenea medicamente pentru că se folosesc pentru tratamentul infarctului miocardic. Substanţa activă este alteplaza.

AGERPRES: Care este modalitatea de aplicare a tratamentului?
Dr. Hadrian Borcea: Este un protocol, un mod foarte clar în care pacientul trebuie evaluat, se efectuează mai multe investigaţii dintre care cea mai importantă este tomografia computerizată la nivelul creierului, după care se ia decizia. Toată această verificare a pacientului înainte de aplicarea tratamentului trebuie să nu depăşească trei ore.

AGERPRES. Protocolul acesta ar putea fi făcut public, foarte amănunţit?
Dr. Hadrian Borcea: Este public, este disponibil, medicii îl ştiu. Dar nu aici este problema, ci în dorinţa de a aplica un tratament care implică anumite riscuri. Adică transformarea unui accident vascular cerebral într-o hemoragie cerebrală. Acest risc este oarecum asumabil în condiţiile în care starea pacientului nu se agravează prin această transformare, iar beneficiile sunt extraordinar de mari prin faptul că pacientul nu rămâne paralizat. Deci raportul beneficii-riscuri este net în favoarea beneficiilor. Problema este că în România medicilor nu le convine să genereze astfel de situaţii. Ei nu vor să-şi asume niciun risc. Şi atunci este mai simplu să nu administrezi acest medicament şi în consecinţă pacientul nu a riscat nimic din cauza ta.

AGERPRES: Ce ar trebui să ştie medicii specialişti în această situaţie?
Dr. Hadrian Borcea: Peste tot în lume se face acest tratament, ba chiar în unele ţări este considerat un pas depăşit, pentru că există deja soluţii mai moderne. Din păcate, în România nu se face nici măcar atât în tratamentul acestor accidente vasculare cerebrale ischemice.

AGERPRES: Ce alte metode moderne de tratament mai există?
Dr. Hadrian Borcea: Există tromboliza aplicată direct pe cheagul care împiedică circulaţia sângelui sau o metodă şi mai modernă: îndepărtarea cheagului folosind nişte sonde speciale care pătrund prin cheag, îl dirijează şi se evacuează. Dar primul pas şi cel mai simplu de realizat, care se face aproape în întreaga lume, este terapia trombolitică. Am avut nişte invitaţi din Olanda, medici şi asistenţi, cărora le-am prezentat proiectul acesta şi au zâmbit, cu drag, spunând că: da, îmi amintesc şi eu când făceam tromboliză după accident cerebral. E o idee de istorie pentru ei, noi nici măcar ca prezent ..., la noi nu se face nimic.

AGERPRES: Consideraţi că în această situaţie 'vinovaţi' ar fi medicii?
Dr. Hadrian Borcea: Nu aş folosi cuvântul vinovat. Nu s-a făcut acest lucru pentru că este mai simplu să nu rişti şi să nu consideri că ai adus pacientului anumite riscuri chiar dacă beneficiile sunt de mii de ori mai mari decât acel risc la care pacientul a fost expus datorită ţie. Mi-e greu să vă explic. Într-un fel e aceeaşi situaţie, mai plastic: un pacient are splina ruptă, moare din cauza sângerării interne, dar chirurgul nu-l operează ca să nu moară de mâna lui. Cam tot aşa. Pacientul rămâne paralizat după un accident vascular cerebral ischemic, dar nu intervin ca nu cumva, Doamne fereşte, să-i fac eu rău. Laşi boala să evolueze, asta-i natura, asta-i Divinitatea. Merge înainte, dar eu ştiu că nu am făcut nimic care să-i agraveze situaţia.

AGERPRES: De fapt, ar fi vorba despre asumarea responsabilităţii şi a unui curaj medical.
Dr. Hadrian Borcea: Da, aşa este.

Terapia trombolitică a început să fie aplicată în 2011 la UPU Oradea, iar până în prezent au fost efectuate cinci astfel de proceduri, din care patru au fost reuşite, iar una a fost fără niciun rezultat pentru pacient. Costul tratamentului, asigurat din bugetul serviciului de urgenţă, este de 4.200 de lei. AGERPRES/(A,AS-Eugenia Paşca)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Un pacient în stare gravă şi-a revenit total prin terapie trombolitică la UPU Oradea Un bărbat de 51 de ani cu accident vascular cerebral ischemic, hemiplegie pe partea dreaptă a corpului şi infarct miocardic şi-a revenit total în doar câteva ore prin terapia trombolitică aplicată la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) de la Spitalul Judeţean din Oradea, primul din ţară care o practică...
Bihor: Primul pacient salvat de o hemipareză, printr-un proiect între universităţile din Oradea şi Debreţin Primul pacient din ţară care a scăpat de o hemipareză în urma unui accident vascular ischemic a fost tratat, în premieră naţională, cu un medicament şi o procedură introduse la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea printr-un proiect transfrontalier între Universitatea din Oradea şi cea din Debreţin.
Vaslui: Bărbat în stare gravă, transportat cu elicopterul SMURD la Iaşi Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vaslui a solicitat marţi elicopterul SMURD pentru transportul unui pacient din localitatea Vutcani la clinica de neurochirurgie din Iaşi.
Ministerul Sănătăţii a lansat Sistemul Naţional Integrat al marilor urgenţe, destinat pacientului critic Ministerul Sănătăţii a lansat luni Sistemul Naţional Integrat al marilor urgenţe, destinat pacientului critic.
O cincime din decesele înregistrate în UE sunt cauzate de infarct miocardiac sau cerebral (Eurostat) România se află pe locul al doilea în Uniunea Europeană, după Bulgaria, în privinţa ponderii deceselor provocate de congestii cerebrale (18,7% din totalul deceselor), arată datele publicate miercuri de oficiul european de statistică Eurostat, potrivit cărora peste un milion de persoane au decedat în...
Bihor: Asistenţa medicală de urgenţă, sub o singură comandă în Oradea Asistenţa medicală de urgenţă în Oradea va funcţiona unitar, sub o singură comandă, prin comasarea celor două mari structuri din municipiu care funcţionează la Spitalul Municipal şi la Spitalul Judeţean, a anunţat marţi primarul Ilie Bolojan.