Cele mai citite
 


Un pacient în stare gravă şi-a revenit total prin terapie trombolitică la UPU Oradea
joi, 1 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Neurologie
 

Un bărbat de 51 de ani cu accident vascular cerebral ischemic, hemiplegie pe partea dreaptă a corpului şi infarct miocardic şi-a revenit total în doar câteva ore prin terapia trombolitică aplicată la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) de la Spitalul Judeţean din Oradea, primul din ţară care o practică din anul 2011.

Potrivit unui comunicat al UPU, semnat de managerul Gheorghe Carp şi de şeful UPU, dr. Hadrian Borcea, acesta este al patrulea caz rezolvat cu succes în unitatea orădeană, terapia trombolitică fiind o metodă terapeutică aplicată de mulţi ani în întreaga lume, dar care în România nu a fost folosită până anul trecut când s-a demarat la Oradea în cadrul unui proiect transfrontalier derulat între Universitatea Oradea şi Universitatea din Debreţin, Ungaria.
Pentru a avea rezultate optime, tratamentul trebuie aplicat doar în primele trei ore de la debutul manifestărilor, dar depinde şi de alte condiţii patologice pe care pacientul le prezintă.
'Importanţa acestei terapii, care este totuşi grevată de anumite riscuri, rezidă în reducerea până la dispariţia completă a manifestărilor clinice şi sechelelor care pot să apară în urma instituirii unui accident vascular cerebral, ceea ce determină posibilitatea reintegrării complete în societate la câteva zile de la momentul instalării AVC,' se precizează în comunicat.
Până în prezent, în serviciul UPU al Spitalului Judeţean din Oradea au fost efectuate cinci astfel de proceduri, din care patru au fost reuşite, iar una dintre ele a fost fără nici un rezultat pentru pacienta căreia i s-a administrat tratamentul.
Echipa care a realizat cea mai recentă procedură a fost formată din dr. Florina Fortiş, medic specialist neurolog, dr. Vlad Babeş, medic specialist cardiolog şi dr. Anton Valentin, medic primar medicină de urgenţă.
Potrivit şefului UPU Oradea, costul tratamentului, asigurat din bugetul serviciului de urgenţă, este de 4.200 de lei, dar dincolo de aspectul financiar, extrem de importantă este revenirea în viaţa activă a bolnavului. AGERPRES/(A,AS-Eugenia Paşca)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Terapia trombolitică, o metodă aplicată cu succes pacienţilor cu accident cerebral la UPU Oradea Terapia trombolitică este aplicată cu succes la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) de la Spitalul Judeţean din Oradea, astfel că deja câţiva pacienţi aflaţi în stare gravă şi-au revenit la normal prin utilizarea acestei metode terapeutice care, de altfel, este practicată de mai mulţi ani în spitale...
Ministerul Sănătăţii a lansat Sistemul Naţional Integrat al marilor urgenţe, destinat pacientului critic Ministerul Sănătăţii a lansat luni Sistemul Naţional Integrat al marilor urgenţe, destinat pacientului critic.
Bihor: Primul pacient salvat de o hemipareză, printr-un proiect între universităţile din Oradea şi Debreţin Primul pacient din ţară care a scăpat de o hemipareză în urma unui accident vascular ischemic a fost tratat, în premieră naţională, cu un medicament şi o procedură introduse la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea printr-un proiect transfrontalier între Universitatea din Oradea şi cea din Debreţin.
O cincime din decesele înregistrate în UE sunt cauzate de infarct miocardiac sau cerebral (Eurostat) România se află pe locul al doilea în Uniunea Europeană, după Bulgaria, în privinţa ponderii deceselor provocate de congestii cerebrale (18,7% din totalul deceselor), arată datele publicate miercuri de oficiul european de statistică Eurostat, potrivit cărora peste un milion de persoane au decedat în...
Cum putem evita un atac de cord sau un accident vascular cerebral? Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca mai mult de 17.3 milioane de oameni de pe glob au murit în anul 2008 de boli cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. Contrar credintei populare, patru din cinci dintre aceste decese au avut loc în ţările mici şi cu...
Vaslui: Bărbat în stare gravă, transportat cu elicopterul SMURD la Iaşi Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vaslui a solicitat marţi elicopterul SMURD pentru transportul unui pacient din localitatea Vutcani la clinica de neurochirurgie din Iaşi.