Cele mai citite
 


Primul curs de etică şi non discriminare, la UMF Iaşi
vineri, 2 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Primul curs de etică şi non discriminare pentru studenţii medicinişti se lansează joi, la Iaşi, începând cu ora 17.30, în Aula Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Grigore T. Popa'.
Potrivit unui comunicat de presă, cursul face parte din cadrul unui proiect derulat de Universitate împreună cu Asociaţia pentru Dezvoltare şi Incluziune Socială (ADIS) şi Asociaţia Medicilor Rezidenţi din România.
Sub titulatură 'Etică şi non-discriminarea grupurilor vulnerabile în sistemul de sănătate', cursul se încadrează în curricula educaţională pentru studenţii din cadrul Facultăţii de Medicină Generală.
'Cursul a fost introdus în curricula universitară după o prealabilă cercetare privind atât percepţia studenţilor de la Medicină despre fenomenul discriminării cât şi oportunitatea introducerii acestui curs în programul lor educaţional.', susţine prof. Dr. Vasile Astărăstoae, rectorul UMF 'Gr. T. Popa' Iaşi.
Rezultatele cercetării, realizată de către Cătălin Cazacu şi Laszlo Foszto, în cadrul Centrului de Etică şi Politici de Sănătate Iaşi, au recomandat elaborarea unui astfel de suport educaţional pentru viitorii medici.
Lectorii care vor susţine acest curs sunt: Prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, Rectorul UMF 'Gr. T Popa' Iaşi, Conf. dr. Cristina Gavrilovici, Şef Lucrări dr. Mihaela Vicol şi invitaţii din afara universităţii - av. Dezideriu Gergely şi prof. Ion Sandu.
Prelegerea din ziua lansării cursului (1 Martie 2012), intitulată 'Dreptul la sanatate şi principiul nediscriminarii' va fi susţinuta de Avocat Dezideriu Gergely, Director Executiv la European Roma Rights Center, Budapesta, membru în Colegiul Director cu rang de Secretar de Stat la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminarii (2005-2010), reprezentant al României în Grupul de Experţi Guvernamentali în domeniul Nediscriminării din cadrul Comisiei Europene şi Preşedinte al Comitetului de Experţi privind Romii şi Travellers (2008-2010) din cadrul Consiliului Europei.
Acest curs este realizat în premieră pentru o curricula educaţională destinată universităţilor de medicină din Romania şi a fost iniţiat în cadrul unui proiect dezvoltat de către UMF 'Gr. T. Popa' Iaşi, ADIS şi Asociaţia Medicilor Rezidenţi din România, finanţat de către Open Society Foundations, Roma Health Project. AGERPRES/(AS, Daniela Malache)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Primul curs de etică şi non discriminare pentru studenţii medicinişti Primul curs de etică şi non discriminare pentru studenţii medicinişti de la Iaşi a început pe 1 martie, se arată într-un comunicat de presă.
Iaşi: Studenţii medicinişti, consiliaţi profesional Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa din Iaşi a anunţat, miercuri, că 85 la sută dintre studenţi şi 88,2 la sută dintre rezidenţi consideră că activităţile de consiliere şi orientare profesională sunt necesare pentru alegerea specializării potrivite şi pentru a descoperi alte...
Iaşi: Studenţii medicinişti au dezbătut condiţia medicului în România Peste o sută de studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie Gr.T.Popa din Iaşi au participat sâmbătă după-amiază la o dezbatere cu tema "Condiţia medicului în România".
Problema discrimănării grupurilor vulnerabile în sistemul de sănătate din România, temă dezbătută în conferinţă internaţională Cercetările şi studiile efectuate relevă că minoritatea roma se confruntă cu probleme nu numai de sănătate, ci şi din punctul de vedere al nevoilor economice pe care membrii acesteia le au, a declarat vineri pentru AGERPRES dr. Eugenia Bratu, de la Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate.
Discriminarea grupurilor vulnerabile în sistemul de sănătate din România (conferinţă intl) Cercetările şi studiile efectuate relevă că minoritatea roma se confruntă cu probleme nu numai de sănătate, ci şi din punctul de vedere al nevoilor economice pe care membrii acesteia le au, a declarat pentru AGERPRES dr. Eugenia Bratu, de la Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate.
Iaşi: Studenţii medicinişti de la UMF Gr. T Popa, consiliaţi în vederea alegerea specializării Peste 450 de studenţi din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Gr.T. Popa' Iaşi vor fi consiliaţi în cadrul Centrului MedVISE în vederea construirii carierei profesionale, în cadrul proiectului european 'Consiliere profesională în specializările medicale pentru o carieră de succes'.