Cele mai citite
 


Ciocolata ar putea fi benefică pentru inimă /studiu/
sâmbătă, 3 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ciocolata ar putea avea beneficii concrete pentru sistemul cardiovascular, precum scăderea uşoară a tensiunii arteriale, potrivit unui studiu la care au participat peste o mie de persoane, transmite Reuters.
Studiul, care combină rezultatele a 42 de alte studii de dimensiuni mai reduse şi care a fost publicat în revista de specialitate 'American Journal of Clinical Nutrition', a arătat că, în urma consumului de ciocolată, nivelul de insulină al participanţilor a scăzut, iar funcţionarea sistemului circulator al acestora s-a îmbunătăţit uşor.

O serie de studii anterioare au demonstrat că iubitorii de ciocolată par să fie mai puţin expuşi anumitor riscuri cardiovasculare, cum ar fi tensiunea arterială ridicată.

Conducătoarea studiului, Lee Hooper, de la Norwich Medical School din Marea Britanie, a avertizat însă că studiile nu au fost destul de cuprinzătoare pentru a arăta dacă ciocolata are vreun efect asupra riscului unei persoane de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Hooper şi echipa sa au adunat date din 42 de studii clinice la care au participat aproximativ 1.300 de persoane şi au descoperit că cele care mâncau ciocolată aveau o tensiune arterială şi un nivel al insuliei mai scăzute, pe lângă alte beneficii.

Deşi nu se cunoaşte exact motivul pentru care ciocolata are aceste efecte, se consideră că ele se datorează unor compuşi numiţi flavonoide, care se găsesc şi în nuci, soia, ceai sau vin.

Cercetătorii au admis însă unele deficienţe ale studiului, precum diferenţe între persoanele care au participat la acesta (unele erau sănătoase, altele aveau probleme grave de sănătate) şi în modalităţile de testare a efectelor ciocolatei. Unele studii au implicat băuturi din cacao, altele ciocolată solidă, iar altele suplimente alimentare care conţin cacao.

Cea mai mare dilemă este dacă beneficiile ciocolatei depăşesc neajunsurile acesteia. Pe baza studiilor utilizate, echipa de cercetători afirmă că ar fi nevoie de o cantitate de ciocolată de mai multe sute de calorii pentru ca efectele asupra nivelului insulinei şi funcţionării sistemului circulator să poată fi observate.

'Dintr-o perspectivă practică, este prematur să sfătuim oamenii să consume ciocolată sau cacao pentru a-şi reduce riscul de boli cardiovasculare', susţine Alice Lichtenstein de la Universitatea Tufts din Boston, care nu face parte din echipa de cercetători. 'Deocamdată, dacă va place să consumaţi puţină ciocolată, o puteţi face în continuare. Dar nu o adăugaţi la dietă doar în speranţa că aceasta vă va ajuta inima', a adăugat aceasta.AGERPRES/(Letiţia Pană)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cum putem evita un atac de cord sau un accident vascular cerebral? Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca mai mult de 17.3 milioane de oameni de pe glob au murit în anul 2008 de boli cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. Contrar credintei populare, patru din cinci dintre aceste decese au avut loc în ţările mici şi cu...
Consumul de zmeură duce la scăderea riscului de boli cardiovasculare (studiu) Consumul de zmeură duce la scăderea riscului de boli cardiovasculare. Potrivit unor cercetători sud-coreeni, un extract de zmeură neagră ar putea reduce simptomele sindromului metabolic (care reuneşte cel puţin trei condiţii dintre obezitatea abdominală, hipertensiunea arterială, ateroscleroza, rezistenţa...
Ciocolata ar putea fi asociată cu un risc cardiovascular mai mic (studiu) Consumul de ciocolată ar putea fi "asociat" cu un risc redus de boli cardiovasculare, potrivit cercetătorilor britanici de la Universitatea din Aberdeen care totuşi nu oferă nicio dovadă a unei legături directe între cacao şi bunăstarea arterelor, scrie AFP.
Studiu al Universităţii din Belfast: 'Ciocolata neagră este bună pentru tine?' Un studiu care urmăreşte să descopere dacă o dietă bogată în fructe şi legume, la care se adăugă ciocolată neagră şi fructe de pădure - toate cu un conţinut ridicat în polifenoli - este benefică pentru sănătate, este desfăşurat în prezent de cercetătorii de la Universitatea Regală din Belfast.
Tensiunea arterială în timpul anotimpului cald Există persoane care suferã în mod constant de dereglări ale tensiunii arteriale şi persoane care sunt afectate ocazional (tensiune arterialã oscilatorie). Indiferent de situaţie, vara este un anotimp în care această afecţiune este mai des întâlnită decât în restul anului. Aceasta şi pentru că temperaturile...
Spitalizarea pentru pneumonie creşte riscul cardiovascular Internarea în spital cu pneumonie creşte mai târziu foarte mult riscul de atac de cord şi accident vascular cerebral, relevă o cercetare canadiană publicată marţi în Journal of American Medical Association (JAMA), informează AFP.