Cele mai citite
 


Scrisoare deschisă a studenţilor medicinişti
vineri, 2 octombrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR) a lansat o scrisoare deschisă către toate instituţiile implicate în învăţământul medical: Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Colegiul Medicilor din România şi universităţi, în care îşi exprimă punctele de vedere asupra neregularităţilor apărute în legătură cu examenul de rezidenţiat din acest an, alături de alte probleme stringente constatate în urma consultărilor avute cu studenţii medicinişti şi medicii rezidenţi din întreaga ţară.

Studenţii comunică prin acest document nemulţumirile legate de actuala legislaţie cu privire la organizarea şi finanţarea rezidenţiatului şi solicită luarea de măsuri viabile pentru îmbunătăţirea condiţiilor în care se desfăşoară acesta.
Soluţiile propuse de către FASMR includ actualizarea bibliografiei cu editarea manualului unic de rezidenţiat, eliminarea corupţiei şi a nepotismului prin susţinerea unui examen centralizat cu subiecte unice naţionale, simultan şi în acelaşi centru pentru toţi absolvenţii Facultăţilor de Medicină, precum şi stabilirea unor termene-limită pentru realizarea metodologiilor care
reglementează admiterea şi desfăşurarea rezidenţiatului.
De asemenea, FASMR îşi exprimă profunda dezamăgire faţă de lipsa comunicării dintre autorităţi şi studenţii medicinişti, cu nerespectarea angajamentelor asumate, lipsa transparenţei şi a consultărilor în luarea deciziilor şi întârzieri flagrante.
Astfel, cu toate că într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii din data de 24 octombrie 2008 se specifică faptul că numărul poziţiilor scoase la concursul naţional de rezidenţiat va fi făcut public cu cel puţin 6 luni înainte de susţinerea examenului (15 mai 2009), acestea rămân încă nepublicate după mai mult de 4 luni de la termenul-limită.
Deoarece unele probleme semnalate necesită o rezolvare imediată, FASMR aşteaptă un răspuns din partea Ministerului Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (ministerele direct responsabile de organizarea admiterii în rezidenţiat) cu privire la solicitările formulate până în data de 10 octombrie 2009.
În lipsa unui răspuns favorabil, FASMR va organiza acţiuni de protest în zece centre universitare din ţară începând cu 12 octombrie (Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Sibiu, Timişoara, Tîrgu Mureş).

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministerul Educaţiei a finalizat metodologia pentru şcolarizarea românilor de pretutindeni Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a finalizat Metodologia pentru şcolarizarea românilor de pretutindeni, în învăţământul din România, în anul şcolar 2015-2016, metodologie care este publicată pe site-ul instituţiei.
Ioanel Sinescu: Rezidenţiatul va ţine de Ministerul Educaţiei, prin universităţile de medicină Bucureşti, 27 ian /Agerpres / - Organizarea examenului de rezidenţiat va fi realizată începând din acest an de Ministerul Educaţiei, prin instituţiile de învăţământ de profil, a declarat marţi rectorul UMF "Carol Davila" Ioanel Sinescu.
Cezar Irimia (APCR): Noua metodologie de calcul al preţurilor va determina dispariţia mai multor medicamente de pe piaţă Preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR), Cezar Irimia, a anunţat că intenţionează să acţioneze în judecată Ministerul Sănătăţii pentru lipsurile din sistem, adăugând că noua metodologie de calcul al preţurilor va determina dispariţia mai multor medicamente de pe piaţă.
UMF Târgu Mureş, desemnată de MS să organizeze un examen de rezidenţiat după tematica din 2015 Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a anunţat luni, pe site-ul propriu, că în urma discuţiilor purtate cu ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a fost desemnată să organizeze în această primăvară examenul de admitere la rezidenţiat după tematica din 2015.
Ministerul Sănătăţii: O sesiune extraordinară a examenului de rezidenţiat va avea loc în primăvară Ministerul Sănătăţii anunţă organizarea unei sesiuni extraordinare a concursului de rezidenţiat în primăvară pentru locurile rămase vacante în ţară.
Studenţii medinişti dezaprobă măsurile MS legate de examenul de rezidenţiat Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR) şi-a exprimat vineri, într-un comunicat de presă remis AGERPRES, nemulţumirea faţă de măsurile luate de către Ministerul Sănătaţii cu privire la organizarea examenului naţional de rezidenţiat şi cere reprezentanţilor ministerului să organizeze...