Cele mai citite
 


Arad: Punctul de operare SMURD Arad a fost dotat cu un elicopter nou
sâmbătă, 3 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Arad, 3 mar /Agerpres/- Punctul de operare aeriană SMURD de la Aeroportul Internaţional Arad, care deserveşte un număr de şase judeţe din vestul ţării, a primit în dotare, sâmbătă, un nou elicopter.
Aparatul a fost achiziţionat de Ministerul Sănătăţii şi îl va înlocui pe cel aparţinând Ministerului Administraţiei şi Internelor, care a acţionat din noiembrie 2011 când baza aeriană de la Arad a devenit operaţională.
Noul elicopter, model EC 145, a devenit operaţional începând de sâmbătă în punctul aerian SMURD de la Arad şi este unul dintre cele mai performante aparate pentru intervenţii în cazuri de urgenţă. Valoarea acestuia se ridică la 6 milioane de euro, banii provenind din donaţiile făcute Fundaţiei pentru SMURD.
'EC145 este unul dintre cele mai performanţe elicoptere din clasa elicopterelor uşoare. Este dotat cu avionică de ultimă generaţie, care permite o navigaţie în siguranţă. Partea de aerodinamică şi de motorizare fac din el un elicopter de top. A costat peste 6 milioane de euro cu toată aparatura medicală şi dotările aferente. A fost cumpărat de MS şi transferat MAI pentru operare. Elicopterul a stat 50 de ore în anumite teste de anduranţă, un fel de teste de rodaj pentru ca piloţii să se obişnuiască cu el', a declarat generalul de brigadă Dorel Grădinaru, şeful Inspectoratului General al Aviaţiei. cu ocazia dării în folosinţă a noului elicopter.
Prezent la eveniment, fostul ministru al Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a efectuat un zbor la bordul noului elicopter SMURD, alături de Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad şi a reamintit inaugurarea, în 2011, a punctului de operare aeriană SMURD de la Arad şi prima intervenţie făcută la Pecica, oraşul său de domiciliul.
'Ultima intervenţie care s-a făcut astăzi a avut loc tot în Pecica. Din păcate însă, cel pentru care a fost solicitată intervenţia a decedat. Este regretabil când eşti într-o acţiune să nu poţi să salvezi viaţa omului. Astăzi am făcut o cursă până la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. Am aterizat împreună cu preşedintele CJ Arad în curtea unităţii medicale pentru a vedea care sunt condiţiile de intervenţie şi am constatat că acestea sunt bune. Încă se mai lucrează la amenajarea platoului pentru aterizare-decolare din curtea spitalului dar practic, în momentul de faţă, se poate opera fără nici un fel de probleme în curtea spitalului', a spus vicepreşedintele PDL.
Preşedintele CJ Arad, Nicolae Ioţcu, a spus că în prima jumătate a acestui an vor începe investiţiile finanţate din bugetul judeţului pentru modernizarea Unităţii de Primiri Urgenţe a SCJU iar proiectul, în valoare de 260.000 de lei, cuprinde atât extinderea UPU cât şi amenajarea platformei pentru aterizarea-decolarea elicopterului.
La final, prefectul judeţului Arad, Laurenţiu Călin Bibarţ, a făcut un bilanţ al intervenţiilor elicopterului SMURD din luna noiembrie 2011 şi până în prezent.
Elicopterul a intervenit la urgenţele de grad zero: accidente rutiere, pacienţi cu afecţiuni cardiovasculare şi neurologice, copii şi o gravidă. De asemenea, s-au efectuat 13 intervenţii primare, inclusiv la accidente cu multiple victime şi pacienţi încarceraţi şi 40 de intervenţii secundare cu transportul pacienţilor la Timişoara, Sibiu şi Cluj- Napoca.
'Elicopterul MAI a intervenit la 53 de cazuri, dintre care 16 în intervalul noiembrie - decembrie 2011 şi 37 în ianuarie - februarie 2012, operându-se pe raza judeţelor Arad, Timiş, Bihor, Hunedoara şi Caraş Severin. Elicopterul şi-a dovedit din plin utilitatea pentru toată zona de vest', a adăugat prefectul Laurenţiu Călin Bibarţ. AGERPRES /(AS - Ioan Weisl)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Arad: Punctul de operare aeriană SMURD de la Arad a devenit operaţional Arad, 26 nov /Agerpres/- Un punct de operare aeriană SMURD, care va deservi şase judeţe din vestul ţării, a fost inaugurat sâmbătă pe Aeroportul din Arad.
Timiş: Medicii de urgenţă vor un elicopter SMURD Medicii de la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara cer să li se repartizeze un elicopter SMURD, deşi nu cred că anul acesta vor primi în dotare un astfel de aparat.
Raed Arafat: Constanţa, a şasea bază regională de salvare aeriană prin achiziţionarea unui elicopter SMURD Constanţa va deveni a şasea bază regională de salvare aeriană prin achiziţionarea şi utilizarea unui elicopter pentru intervenţii de urgenţă, a informat, miercuri, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat.
Arad: Traian Igaş şi Raed Arafat au discutat despre deschiderea Centrului SMURD de la Arad Arad, 29 oct /Agerpres/- Ministrul Administraţiei şi Internelor, Constantin Traian Igaş şi, Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, s-au aflat sâmbătă, într-o vizită oficială la Arad, pentru a discuta cu factorii responsabili despre apropiata deschidere a Centrului Regional SMURD de...
Raed Arafat:Lansarea componentei SMURD în zona Sebeş creşte capacitatea de intervenţie Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat, fondatorul SMURD, a declarat, vineri, la Sebeş, că anul acesta au fost alocate fonduri pentru achiziţionarea a două elicoptere, dintre care unul va înlocui, în iulie, elicopterul de Poliţie de la Iaşi, iar cu celălalt se va inaugura, în septembrie...
RETROSPECTIVÃ/ Sălaj: Peste 2.000 de intervenţii SMURD în primul an de activitate Primul an de activitate al Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare în Sălaj a însemnat peste 2.000 de intervenţii la nivelul celor patru subunităţi din judeţ, pentru toate urgenţele care pun viaţa unei persoane sau mai multora în pericol imediat.