Cele mai citite
 


România şi Republica Moldova vor continua cooperarea în domeniul sănătăţii
duminică, 4 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
România şi Republica Moldova vor derula proiecte în parteneriat în domenii prioritare precum asistenţa medicală de urgenţă, supravegherea transfrontalieră a maladiilor transmisibile, boli infecţioase, transplant şi psihiatrie, au convenit, sâmbătă, miniştrii Sănătăţii din cele două state, Ladislau Ritli şi Andrei Usatâi.
Potrivit unui comunicat transmis presei, în cadrul şedinţei comune de Guvern desfăşurate la Iaşi, ministrul Ladislau Ritli a subliniat că, la nivel regional, România reprezintă un exemplu de bună practică în domenii ca urgenţa şi bolile infecţioase şi a declarat că cele două state vor coopera în aceste sectoare, atât prin derularea mai multor programe de formare, schimburi de experţi, cât şi prin dezvoltarea de servicii medicale.
"De asemenea, Ministerul Sănătăţii din România s-a oferit să sprijine eforturile ministerului omolog în procesul de integrare europeană. Astfel, experţii români şi-au arătat disponibilitatea de a împărtăşi din experienţa acumulată în perioada de pregătire a aderării şi din primii ani post-aderare, fiind discutată posibilitatea unui schimb de experienţă în acordarea de asistenţă tehnică, pentru implementarea standardelor de calitate pentru medicamentele de uz uman", se arată în comunicatul de presă.
În vederea cooperării directe între unităţi medicale şi institute de profil din domeniul medical se are în vedere dezvoltarea parteneriatului între Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti şi Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Chişinău, precum şi a parteneriatului între Spitalul Clinic de Psihiatrie "Socola" Iaşi şi Spitalul Clinic de Psihiatrie "Cistiujeni" din Chişinău şi Spitalul "Bălţi".
"Ministrul român al Sănătăţii a mai arătat că este responsabilitatea comună a ministerelor sănătăţii din cele două state să continue încurajarea parteneriatelor directe între unităţi de profil, dar şi între unităţi din mediul universitar şi academic de profil, în dezvoltarea de conferinţe, seminarii, simpozioane, pe teme de specialitate, în beneficiul sănătăţii cetăţenilor, dar şi pentru dezvoltarea de servicii medicale accesibile şi de calitate", se precizează în comunicat.
Discuţiile au vizat şi colaborarea existentă între cele două state, pe baza Acordului de cooperare în domeniul sănătăţii semnat de România şi Republica Moldova în 2010. AGERPRES/(AS - Daniel Florea)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaşi: Proiect transfrontalier în domeniul situaţiilor de urgenţă, finalizat Reprezentanţi ai autorităţilor din România şi Republica Moldova s-au aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la închiderea oficială a unui proiect transfrontalier în domeniul situaţiilor de urgenţă.
Iaşi: Exerciţiu comun româno-moldovean în domeniul intervenţiilor în situaţii de urgenţă Echipe de intervenţie, în care sunt implicate 15 autospeciale şi 60 de persoane, vor executa în cooperare misiuni de stingere a incendiilor, descarcerare, cercetare, decontaminare personal, triaj medical şi asistenţă medicală de urgenţă, cu mijloace terestre şi aeriene, transport victime multiple la...
ŞTIRILE SERII DIN JUDEŢE - 6 SEPTEMBRIE * Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş se pregăteşte să depună documentaţia la Agenţia Naţională de Transplant pentru autorizarea începerii transplantului hepatic, renal şi de pancreas şi că ar...
(Corespondenţă) România şi R.Moldova au semnat două acorduri în domeniul educaţiei şi al urgenţelor medicale Chişinău, 21 feb - Corespondentul AGERPRES, Cornel Ciobanu, transmite: Reprezentanţii Guvernelor României şi Republicii Moldova au semnat vineri la Chişinău, în contextul vizitei premierului român Victor Ponta, două acorduri privind cooperarea în domeniul educaţiei şi în cel al situaţiilor de urgenţă...
Arafat, despre cooperarea ISU cu R. Moldova: Se va crea un modul experimental SMURD şi elicopterele vor interveni urgent Acordul privind ajutorul reciproc pentru intervenţiile transfrontaliere în caz de urgenţă medicală semnat la Chişinău cu Republica Moldova are în vedere accesul în regim de urgenţă a elicopterelor din Iaşi şi Galaţi pentru a interveni la solicitarea medicilor din ţara vecină şi crearea unui modul experimental...
Comunicat de presă - Executiv INFORMAŢIE DE PRESÃ