Cele mai citite
 


Bihor: Centru integrat pentru gravide, de la consultaţii preconcepţionale până la recuperare fiziokinetoterapeutică
marţi, 6 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Femeile care doresc să aibă un copil sau mai mulţi, cele gravide şi cele care au născut vor avea la dispoziţie, din 8 martie, un centru integrat de pregătire antepartum şi de recuperare medicală fiziokinetoterapeutică postnatală, după model occidental, primul de acest gen din ţară, a anunţat luni conf. univ. dr. Petru Chitulea, şeful secţiei OB II de la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Oradea.
'Vom avea în premieră în România primul centru de fiziokinetoterapie în obstetrică şi ginecologie. Cursuri gen şcoala mamei se mai fac în ţară, dar nu şi un centru integrat, în care femeia să fie pregătită pentru naştere, inclusiv prin laborator, chiar prin consultaţii preconcepţionale', a declarat, luni, în conferinţă de presă, conf. univ. Chitulea, alături de managerul general al Spitalului Judeţean, dr. Gheorge Carp.
Centrul special pentru gravide va oferi, în primul rând, în 'Şcoala mamei' cursuri de specialitate, interactive, atât pentru femeile gravide, cât şi pentru soţii lor, pentru a-i informa şi pregăti psihologic pe viitorii părinţi, un program de gimnastică medicală pentru gravide, înainte de naştere, dar şi după, precum şi un program de recuperare prin fiziokinetoterapie postnatală.
'E preferabil ca imediat după naştere, femeia să vină la noi pentru fiziokinetoterapie, decât să fie nevoie de histerectomie sau prolaps vaginal. În alte ţări, această activitate este de rutină, atât pregătirea înainte de naştere, cât şi cea de după. Eu susţin acest proiect de 22 de ani', a spus conf. Chitulea.
Reputatul ginecolog a explicat că femeile suferă după naştere întinderi musculare, rupturi pelvine, cu efecte foarte neplăcute pentru viaţa familială şi socială. Multe dintre ele prezintă incontinenţă urinară, care ajung să se opereze în timp din această cauză. Dacă la aceste femei însă se intervine cu gimnastică pelvină, electrostimulare, fiziokinetoterapie este posibil să-şi revină foarte bine şi să nu mai fie nevoie de operaţie. În plus, reinserţia familială şi socială este mult mai rapidă.
'Vrem să facem economie. În primul rând, economie de suferinţă. Apoi economie de timp, de spitalizare şi pentru revenirea în viaţa activă, precum şi de medicamente', a precizat medicul.
Managerul Spitalului Clinic Judeţean, Dr. Gheorghe Carp, a accentuat şi el ideea economiei adăugând că atât pentru fiziologia femeii, cât şi pentru finanţele spitalului, el recomandă naşterile normale, de care femeile se tem din cauza lipsei de educaţie. Potrivit acestuia, spitalizarea pentru o gravidă care naşte prin cezariană este de trei de ori mai mare decât în cazul unei naşteri normale.
'Eu ca medic nu pot admite ca numărul cezarienelor să fie jumătate din numărul naşterilor. E un semnal de alarmă foarte mare. Spre comparaţie doar în ţările scandinave rata cezarienelor este de ... 6%. (...) De aceea am discutat cu medicii să convingem femeile să nască natural, informându-le într-un concept unitar, psihosomatic. Naşterea este un fenomen natural, iar frica este un impediment pentru decurgerea normală a acestuia', a spus doctorul Carp.
Centrul integrat pentru obstetrică şi ginecologie va funcţiona atât în ambulatoriul Maternităţii - cursurile, cât şi într-o clădire administrativă recent reabilitată. Conducerea spitalului spune că personalul necesar va fi asigurat, deşi ar mai fi nevoie de specialişti fiziokinetoterapeuţi. AGERPRES/(A-Eugenia Paşca)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Naşterea prin cezariană, preferată de mame Naşterea prin cezariană este preferată de mame, în detrimentul naşterii naturale, relevă un comunicat remis AGERPRES, miercuri, după Congresul Naţional de Obstetrică Ginecologie.
Naştere miraculoasă la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie 'Cuza Vodă' din Iaşi O femeie din localitatea Mirceşti, în vârstă de 26 de ani, aflată la prima sarcină gemelară, a născut la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie ''Cuza Vodă'' din Iaşi, la trei luni după ce o echipă de medici de la Maternitate i-a efectuat, în premieră naţională, o intervenţie chirurgicală intrauterină...
Bihor: Primul centru de pregătire pentru salvatori montani din ţară, realizat la Vârtop, cu parteneri elveţieni Primul Centru de pregătire pentru salvatori montani din ţară este realizat în procent de 70%, în cadru unui proiect româno-elveţian al Consiliului Judeţean Bihor cu Cantonul St. Gallen, urmând să fie dat în funcţiune, potrivit celor care se ocupă de realizarea sa, la începutul anului 2017.
Mureş: Program pentru persoanele cu incontinenţă urinară Târgu Mureş, 3 mar /Agerpres/ - O societate cu profil medical din Târgu Mureş, OrtoProfil, a iniţiat, joi, în premieră în judeţul Mureş, un serviciu pentru persoanele care suferă de incontinenţă urinară.
Bihor: Primul congres al Federaţiei Internaţionale de Ginecologie (FIGO), la Oradea Peste 200 de medici ginecologi din ţară şi 45 de somităţi ale medicinei pe plan internaţional participă, în perioada 13-15 noiembrie, pentru prima dată în România, la un congres al Federaţiei Internaţionale de Ginecologie şi Obstetrică (FIGO), a declarat, pentru AGERPRES, dr. Petru Chitulea, organizatorul...
20 de ani de la naşterea primului copil din România rezultat prin fertilizare "in vitro" La 6 februarie 1996, la Timişoara s-a născut, prin operaţie cezariană, primul copil din România rezultat prin procedeul fertilizării "in vitro". La 20 mai 1995, a fost inaugurat oficial Centrul de Fertilizare in Vitro din Timişoara, primul din România, realizat de Crucea Roşie Rhein Neckard Heidelberg...