Cele mai citite
 


Bihor: Cuplurile care doresc fertilizare in vitro în străinătate, atenţionate pentru a evita posibile situaţii de fraudă
marţi, 6 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Fostul ministru român al Sănătăţii, Cseke Attila, atrage atenţia cuplurilor de tineri care doresc să opteze pentru fertilizare in vitro în Ungaria sau într-o altă ţară, să se informeze înainte de a apela la servicii medicale de acest gen pentru a evita posibile situaţii de fraudă.
''Este cel mai rău lucru când, după aceea, ai surpriza că rămâi şi fără serviciul medical dorit şi fără bani', a declarat, pentru AGERPRES, Cseke Attila.
În condiţiile în care a crescut numărul pacienţilor din România care apelează la astfel de servicii în ţara vecină, mai ales a cuplurilor de etnie maghiară din judeţele de la graniţa de vest, mulţi nu nu se informează privind calitatea medicului sau a serviciilor oferite.
Potrivit unor informaţii confirmate oficial, multe cupluri din România care doresc fertilizare in vitro optează pentru clinica Versys din Budapesta, fără să ştie că medicul şef de secţie Vereczkey Attila de la această clinică este cercetat pentru 88 de cazuri de înşelăciune. Medicul a fost, de altfel, şi condamnat, iar Colegiul Medicilor din Ungaria s-a sesizat de două ori pentru comportamentul ''lipsit de etică'' al acestuia.
Mass-media ungară a relatat în mai multe rânduri despre cazurile unor foste paciente ale doctorului Vereczkey de la care, potrivit cotidianului Népszabadság, medicul ar fi cerut sume între 150.000 şi 400.000 de forinţi pentru nişte intervenţii despre care, mai târziu, de la alte centre de specialitate, s-a aflat că erau fie complet inutile, fie finanţate de asigurările medicale. Aceeaşi sursă precizează că la Spitalul Nyirõ Gyula, dr. Vereczkey şi-ar fi obţinut funcţia de medic primar şef de secţie prin falsificare de acte, fapt pentru care a şi fost condamnat.
În acest context, fostul ministru al sănătăţii, Cseke Attila, recomandă cetăţenilor români să se adreseze centrelor acreditate de ministerul de resort de la noi din ţară, ştiut fiind faptul că Ministerul Sănătăţii a demarat şi finanţează, în premieră, din iunie 2011, programul naţional de fertilizare in vitro. Senatorul aminteşte că toate informaţiile sunt publice, pe site-ul ministerului, există o procedură legală, prin care statul decontează cazurile.
'După cum ştiu, serviciul de fertilizare in vitro costă în Ungaria în jur de 1.200 - 1.500 de euro. Până când nu am avut noi program al statului, era de înţeles, desigur. Dar acum, centrele medicale acreditate au aceleaşi condiţii ca în Ungaria şi eu îndemn oamenii să încerce la noi. Deja s-au făcut sute de proceduri, iar de la Timişoara m-au şi anunţat în toamnă că a fost primul caz cu succes şi aşteptăm să se nască copilul,' a menţionat Cseke.
Fostul ministru consideră că astfel există o siguranţă în plus. 'Nu spun că asta nu poate fi şi în alte ţări, dar pot fi şi cazuri în care, din cauză că nu ai toate informaţiile la îndemână, să ai probleme,' a subliniat el.
Potrivit conf. dr. Petru Chitulea, şef de secţie la Maternitatea orădeană, există mai multe cazuri de cupluri din judeţ care s-au interesat de fertilizarea in vitro la maternitate. 'Noi îi sfătuim de regulă să meargă la Cluj sau Timişoara. Pentru că Oradea se află la mijlocul unui triunghi format din Cluj-Napoca, Timişoara şi Debreţin-Budapesta. Dar mulţi ştim că merg în Ungaria, mai ales pacientele de etnie maghiară," a precizat medicul Chitulea.
Petru Chitulea, cel mai apropiat discipol al profesorului Ioan Munteanu, preşedintele Societăţii Române de Reproducere Umană şi realizatorul primei fertilizări in vitro din ţara noastră, a declarat, pentru AGERPRES, că lucrând 'de-o viaţă' în acest domeniu, apreciază programul naţional de fertilizare in vitro, aceasta fiind, în opinia sa, 'ultima frontieră a reproducerii umane asistate', după ce s-au epuizat posibilităţile terapeutice prin tehnicile clasice.
Din bogata sa experienţă, medicul orădean - care a efectuat, în 2003, prima intervenţie laparoscopică pentru combaterea sterilităţii din vestul ţării, urmată, în vara anului 2004, de naşterea unui copil - afirmă că majoritatea femeilor cu probleme de sterilitate reuşesc să nască copii după tratamentele medicale, endocrinologice şi chirurgicale, dacă este pus diagnosticul corect.
Dr. Chitulea consideră însă că centrele de fertilizare in vitro (FIV) existente, cele de stat, trebuie ajutate să funcţioneze bine, cu logistică şi personal, să aibă echipe complexe specializate şi laboratoare bine dotate, ca să poată absorbi un număr cât mai mare de pacienţi, numai astfel reuşind să-şi consolideze experienţa şi să aibă o eficienţă bună. AGERPRES/(A,AS-Eugenia Paşca)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Premieră în domeniul medical! - Gynera este singura clinică de fertilizare in vitro din România premiată cu Aur la New York Quality Summit Award Pe 26 Mai 2014, a avut loc la New York a 28-a convenţie “International Quality Summit” a programului anual Business Initiative Directions Awards, la care au participat companii din 72 de ţări, alături de lideri din diferite domenii, personalităţi academice şi reprezentanţi diplomatici. În...
Întrebare adresată ministrului Eugen Nicolăescu de deputatul PSD Sorin Mihai Grindeanu ÎNTREBARE adresată : d-lui Eugen Nicolăescu - Ministrul Sănătăţii
Un specialist în fertilizare in vitro de la Centrul Medical "Assaf Harofeh', implicat în scandalul traficului de ovule din România Profesorul Raphael Ron-El, şeful departamentului de fertilizare in vitro /IVF/ la Centrul Medical "Assaf Harofeh", este unul dintre israelienii implicaţi în scandalul traficului de ovule, recoltate pentru fertilizarea in vitro, la clinica privată Med New Life din Bucureşti, România, relatează miercuri...
Centru de fertilizare in vitro deschis la Timişoara, la o clinică privată Timişoara, 8 nov /Agerpres/ - Primul spital privat din vestul ţării, Athena Hospital, din Timişoara, a inaugurat, luni, Centrul de fertilizare in vitro şi infertilitate.
MS: Programul de fertilizare in vitro şi embriotransfer a intrat în linie dreaptă Ministerul Sănătăţii a publicat vineri pe pagina sa de internet, pentru dezbatere publică, Ordinul privind aprobarea Normelor metodologice pentru realizarea şi raportarea activităţilor specifice în cadrul subprogramului de fertilizare in vitro şi embriotransfer.
Primii tripleţi obţinuţi prin fertilizare in vitro, la Clinica de Reproducere Umană Mureş Clinica de Reproducere Umană Mureş a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, naşterea primilor tripleţi obţinuţi prin fertilizare in vitro, două fetiţe şi un băieţel.