Cele mai citite
 


Frica de stomatolog
marţi, 6 martie 2012   ::   1 Comentarii ::
 

 

 
 
 
 
 
Dragul meu cititor,
Incep astazi sa-ti scriu si daca te va interesa ce am sa-ti spun voi continua aceasta serie de scrisori, pana voi epuiza tot bagajul de informatii acumulate timp de aproape 20 de ani de practica stomatologica.

 

 

Am inceput asa cum o fac toti medicii stomatologi prin a fi pacient. Aceasta etapa de "pregatire" am efectuat-o cat se poate de temeinic pentru ca tratamentele dintilor mei au inceput foarte timpuriu. In vremea aceea nu prea se punea mare pret pe confortul pacientului si cu toate astea am reusit sa rezist extractiilor dintilor de lapte, obturarilor (plombarilor) dintilor de lapte si definitivi si chiar si unui tratament de canal pe la 19 ani. De anestezie am auzi prima data in facultate...
 
Bine ca a trecut...
 
Astazi pe cel ce intra intr-un cabinet stomatologic particular il intampina un personal care ii zambeste, il invita intr-o sala de asteptare placuta, in unele locuri mai primeste si o cafea sau un ceai si nimic nu mai seamana cu atmosfera din cabinetele stomatologice de stat, de altadata.
 
Trebuie spus inca de la inceput ca, astazi nu mai exista nici un motiv de frica la stomatolog. Numai un folclor obscur si rau intentionat mai sustine ca atmosfera la dentist este infricosatoare. Comediile care propaga un umor ieftin si nesarat mai prezinta oameni ingroziti de un tratament dentar.
 
In toate cabinetele de medicina dentara din Romania se gasesc nenumarate mijloace de blocare a durerii:
 
 • anestezia locala - este metoda forte de obtinere a unei linisti intraoperatorii. Trebuie sa sti ca anestezia a fost inventata de un stomatolog asa ca la dentist este cel mai probabil ca vei beneficia de ea. Injectia pentru anestezia locala nu doare. Am motive sa sustin asta pentru ca anestezicele de astazi sunt foarte bune si acele foarte subtiri. Numai un medic nepriceput sau conditii foate speciale ale pacientului (alcoolism sau puroi in zona de anesteziat) mai pot face ca anestezia sa nu reuseasca. O cafea bauta inainte de tratamentul stomatologic nu influenteaza cu nimic reusita anesteziei.
 • gelurile si spray-urile anestezice - sunt ajuvante pentru anestezia locala prin injectie. Au efect numai asupra mucoaselor si sunt folosite numai pentru a asigura pacientul ca nu il va durea nimic in timpul injectarii anestezicului propriu-zis.
 • sedare - cu gaz ilarizant (protoxid de azot), cu medicamente sau injectii intra venos constituie metode foarte eficiente de acceptare a tratamentului si uitare post-operatorie a intregii proceduri
 • hipnoza - reprezinta o metoda foarte eficienta de inlaturare a fricii, a acceptarii tratamentului si de procurare a unui confort avansat in timpul tratamentelor dureroase. Necesita instruire speciala a celui ce induce starea hipnotica si acceptul pacientului. Nimeni care nu doreste sa fie hipnotizat nu poate fi hipnotizat
 • acupunctura - metoda foarte eficienta de anestezie. Este singura alternativa reala a eliminarii durerii din timpul tratamentelor la pacientii alergici la anestezice. Necesita un curs special pentru cel ce o efectueaza insa nu este nevoie ca medicul sa fie specialist in anestezie
 • anestezia generala - metoda foarte rar folosita in stomatologia din cabinetele particulare. Este utilizata cel mai mult in interventiile de chirurgie buco-maxilo-faciala. Anestezia generala este o specialitate aparte a medicului anestezist iar efectuarea acestei manevre necesita conditii si echipament special.
Niciun medic de medicina dentara nu poate avea o scuza daca provoaca dureri pacientului in timpul tratamentului.
 
Am sa-ti dau in continuare lista gesturilor terapeutice si necesitatea tipului de anestezie.
 
 • detartraj - nu se face cu anestezie. Mai degraba trebuie cerut medicului sa lucreze cu apa calda la ultrasunete sau macar paharul pentru clatire sa fie umplut cu apa calda;
 • obturatii simple (care nu intereseaza pulpa dentara) - necesita anestezie locala in functie de profunzimea cavitatii carioase. Cu cat ne apropiem de camera pulpara (locul din mijlocul coroanei dintelui unde se afla nervul dintelui) cu atat mai mult trebuie de efectuat o anestezie;
 • tratamente de canal (extirpare vitala) - daca este vorba de o pulpita (inflamatie foarte dureroasa a pulpei dentare - nervului) atunci sigur este nevoie de anestezie locala. Daca este vorba de o gangrena deschisa ( carie care a depasit cu mult camera pulpara) atunci se poate lucra fara anestezie, pentru ca nervul este deja distrus;
 • orice tratament chirurgical - se efectueaza cu anestezie;
 • extractii de dinti de lapte, dinti definitivi, resturi de radacini - se efectueaza cu anestezie;
 • slefuiri de dinti vitali in vederea protezarii - se efectueaza cu anestezie;
 • amprentarea in general nu are nevoie de anestezie insa, pentru tratamente protetice pe dinti vitali slefuiti sau amprentare subgingival - se efectueaza in prealabil anestezie;
 • implanturile se insera cu anestezie locala.
Conform reglementarilor in vigoare pacientul trebuie sa raspunda in scris unui chestionar de medicina generala ce cuprinde o sectiune cu intrebari referitoare la posibilitatea efectuarii de anestezie in timpul tratamentelor. Acest chestionar se semneaza la sfarsit, de catre pacient. Procedeul este similar acordului informat al pacientului pentru efectuarea tratamentului propus.
 
Intotdeauna sa ai o discutie cu medicul stomatolog pentru a te informa cum se va comporta in timpul tratamentelor, in ceea ce priveste durerea si confortul tau.
 
In incheiere am sa-ti mai spun o data, nu trebuie nici in timpul tratamentului si nici dupa el sa ai dureri. Exista multiple metode pentru a se evita suferintele in cabinetul de stomatologie. Este suficient sa stii ca ele exista, ca se poate gasi cel putin una care ti se potriveste, iar in cazul in care nu se face nimic pentru ca tratamentul tau sa fie suportabil inseamna ca, fie nu exista dotarea necesara fie medicul nu este bine pregatit. In fiecare dintre aceste doua cazuri ar trebui sa schimbi locul de tratament si medicul curant.
 
Cu toata prietenia
Dr. Andrei Ungar
Medic Stomatolog

andrej.ungar@gmail.com

 

 

Notare
Comentarii
de srader lacramioara
Buna seara,

Ma intereseaza sa stiu parerea dumneavoastra despre implanturile fast & fixed.
Am nevoie de 6 implanturi cu lucrare totala fixa in partea de sus si imi este foarte frica de durerea si durata tratamentului clasic de implantare.
Am citit de spre implantul fast & fixed pe pagina clinicii dentest si ma intreb daca nu cumva este ceva in neregula pentru ca totul pare foarte ok.
As dori daca se poate parerea dumneavoastra despre acest tratament.
Mii de multumiri pentru timpul acordat.
Lacramioara Srader

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Frica de stomatolog Dragul meu cititor, Incep astazi sa-ti scriu si daca te va interesa ce am sa-ti spun voi continua aceasta serie de scrisori, pana voi epuiza tot bagajul de informatii acumulate timp de aproape 20 de ani de practica stomatologica.
Mici probleme cu dintii Dragul meu cititor, Daca in articolul introductiv al acestei serii am vorbit despre motive pentru care nu trebuie sa-ti fie frica de medicul stomatolog, astazi as dori sa vorbim despre motive simple pentru care ar trebui sa te prezinti la medicu stomatolog.
Cum ne prezentam ? Dragul meu cititor, Daca in articolul anterior primeai informatii despre ce te poti astepta sau cum trebuie sa fie personalul si locul tratamentului tau stomatologic, astazi as dori sa-ti explic cum trebuie sa te pregatesti tu pentru a intra in cabinetul stomatologic. Asta pentru a fi o prezenta...
La ce sa ne asteptam ? Dragul meu cititor, Sper ca din al II-lea mesaj al meu ai aflat lucruri ce te interesau. Doresc tare mult sa-ti fie util si ce am sa-ti explic astazi. Este vorba despre cum ar trebui sa se prezinte echipa de stomatologie la intalnierea cu tine.