Cele mai citite
 


CNA a amânat pentru a treia oară sancţionarea Antenei 3 pentru limbaj injurios
miercuri, 7 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au amânat marţi pentru a treia oară, după aproape trei ore de dezbateri, sancţionarea postului de televiziune Antena 3 pentru abateri repetate la Legea audiovizualului şi limbaj injurios folosit de moderatorul Mihai Gâdea în emisiunea "Sinteza Zilei".
Membrii CNA au votat de mai multe ori fie pentru amenzi cuprinse între 100.000 şi 200.000 de lei, fie pentru întreruperea programului în intervalul orar 19,00 -19,10 prin difuzarea timp de 10 minute a textului sancţiunii, dar niciuna dintre variante nu a întrunit numărul minim de voturi (şase) necesar pentru adoptarea unei decizii.
Preşedintele CNA, Răsvan Popescu, a amintit că pentru limbaj injurios cea mai mare amendă dată de CNA a fost de 100.000 lei, pe care instanţa a redus-o la 50.000 de lei.
CNA a analizat pe 28 februarie sesizările în care se reclamă atitudinea şi limbajul moderatorului Mihai Gâdea faţă de preşedintele CNAS, Lucian Duţă, în cadrul emisiunii 'Sinteza Zilei' de la Antena 3 din 22 februarie, care avea ca temă principală lipsa morfinei pentru bolnavii de cancer. Nemulţumit de răspunsurile oferite de Lucian Duţă, care a intervenit telefonic în emisiune, Mihai Gâdea l-a jignit pe preşedintele CNAS. Duţă a susţinut în şedinţa CNA din 28 februarie că a fost "linşat mediatic" de Antena 3.
La finalul emisiunii, Mihai Gâdea şi-a cerut scuze pentru limbajul folosit, arătând însă că 's-a încărcat' cu mesajele venite de la bolnavii de cancer.
Membrii CNA au permis joi, 1 martie, Antenei 3 să le dea posibilitatea avocaţilor postului să formuleze un răspuns de apărare, răspuns pus la dispoziţia Consiliului cu câteva minute înaintea începerii şedinţei.
Totodată, CNA a analizat emisiunile "Sinteza zilei' difuzate de Antena 3 pe 6, 7, 8 şi 20 februarie, "La ordinea zilei' difuzate pe 20 şi 29 februarie şi "În gura presei" difuzate pe 23 şi 28 februarie iar încercarea de sancţionare a vizat şi aceste emisiuni.
De asemenea, CNA a analizat reclamaţia lui Adriean Videanu cu privire la emisiunea "Sinteza zilei" din 5 februarie a Antenei 3, acesta susţinând că "i-au fost încălcate drepturile la demnitate, onoare şi imagine", deoarece, intervenind telefonic, "nu a fost lăsat să îşi ducă ideile la capăt, fiind permanent întrerupt şi ridiculizat".
"Astfel, intervenţia mea a fost inutilă, atitudinea moderatorului şi a invitaţilor săi ducând la alterarea dialogului şi, implicit, la anularea încercărilor mele de a contribui la informarea corectă a telespectatorilor prin ascultarea ambelor puncte de vedere. Concluzia emisiunii a rămas neschimbată, deşi eronată, anume că persoanele cu datorii la stat nu mai primesc ajutoare sociale din cauza mea. Mai mult, chiar şi în ediţia următoare, din 6 februarie, s-au făcut afirmaţii eronate cu privire la persoana mea, profitând de buna mea credinţă", afirmă Adriean Videanu în reclamaţia citată.
Vicepreşedintele CNA, Ioan Onisei, a apreciat răspunsul avocaţilor postului Antena 3 drept "un mod de intimidare a membrilor CNA".
Alexandru Jucan, nou membru CNA, a criticat faptul că Mihai Gâdea i-a închis telefonul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, precum şi referirile la adresa preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.
Avocatul postului Antena 3, Cezar Cozmaciuc, a explicat că CEDO a intervenit în soluţionarea unor probleme din audiovizualul din alte ţări, iar "limitele pentru limbaj injurios pentru un om politic sunt mult mai largi".
Narcisa Iorga a apreciat că membrii CNA judecă doar prin prisma legislaţiei audiovizuale şi că nu trebuie sa răspundă casei de avocatură a postului Antena 3. "Nu cunosc jurisprudenţa CEDO. Nu ne judecaţi ca pe o instanţă de judecată. Discutaţi, cel puţin cu mine, pe baza legislaţiei audiovizuale", a afirmat ea. Acestui punct de vedere s-au raliat alţi doi membri CNA, Dan Grigore şi Cristina Trepcea.
"Domnule avocat, am ţinut cont de gravitatea situaţiei şi de cele 20 de abateri din ultimul an sancţionate de CNA. Iar atunci când aprobăm acordarea de licenţe, să vină avocaţii, nu echipa editorială", a spus ironic Narcisa Iorga.
"Probabil că veţi dori să dovediţi CEDO că nu există o speţă, dar speţa e reală, sancţionabilă", a apreciat Mihai Mălaimare, care, deşi a votat pentru amendă, a precizat că o amendă mai mare de 100.000 de lei este "exagerată". AGERPRES/(AS - Livia Popescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Lucian Duţă (CNAS) a susţinut, la CNA, că a fost 'linşat' mediatic de Antena 3 Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, a susţinut, marţi, la CNA, că a fost "linşat" mediatic la Antena 3, iar instituţiile statului ar trebui să ia măsuri împotriva unui post de televiziune care face presiuni asupra unui funcţionar public.
Bolnavii de cancer fac un apel către autorităţi să le redea şansa de a trăi prin deblocarea accesului la tratamente Membrii Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) fac un apel disperat către autorităţi pentru a le reda şansa de a trăi, şansa care le-a fost luată prin decizia CNAS de a bloca accesul pacienţilor la tratamentele care-i mai ţin în viaţă se arată într-un comunicat al federaţiei...
Preşedintele CNAS susţine că de la 1 octombrie coplata nu se va aplica şi bolnavilor cronic Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Lucian Duţă, a declarat miercuri că bolnavii cronic nu vor trebui să plătească în plus, de la 1 octombrie, pentru medicamentele compensate.
Bolnavii de cancer pot beneficia de radioterapie la privat decontată de CNAS Pacienţii bolnavi de cancer pot beneficia de radioterapie la privat decontată de Casa de Asigurări de Sănătate începând cu această lună la OncoFort din cadrul Gral Medical.
Cum se descurcă bolnavii de cancer din România (presă) Circa 20 de medicamente împotriva cancerului sunt indisponibile, la ora actuală, în România, situaţie care durează de peste şase ani şi care nu încetează să se înrăutăţească, semnalează, luni, site-ul la-croix.com, potrivit căruia aceasta obligă mii de pacienţi să recurgă la diverse mijloace pentru a-şi...
Bolnavii de cancer pot beneficia de un tratament personalizat, graţie unui proiect finanţat cu bani europeni Bolnavii de cancer pot beneficia de acum de un tratament personalizat, graţie unui proiect implementat de către Institutul Naţional "Victor Babeş" cu sprijinul fondurilor europene, proiect derulat în cadrul unei campanii lansate de Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi Consiliul Uniunii Europene...