Cele mai citite
 


Implantul dentar are o rată de eşec la nivel mondial de 2 - 5%
miercuri, 7 martie 2012   ::   5 Comentarii :: :: Stiri, Stomatologie, Alergologie si Imunologie
 

După aproape 50 de ani de la prima intervenţie de implant dentar, statisticile demonstrează că încă există o rată de 2 - 5%, la nivel mondial, a eşecului privind tratamentul de implant dentar, susţin specialiştii.

Cauzele multiple ale eşecului sunt explicate prea puţin de către medicii dentişti deşi repercusiunile asupra pacientului sunt dificil de tratat, presupunând costuri ridicate şi o perioadă îndelungată de recuperare.
Prin campania 'Alege corect din prima', Dent Estet doreşte să aducă la cunoştinţa pacienţilor importanţa informării asupra etapelor complete ale intervenţiei, calităţii materialelor şi experienţei medicului pentru a putea lua o decizie corectă de prima dată.


'O operaţie de implant dentar poate fi considerată un succes când depăşeşte perioada de un an. De asemenea, eşecurile sunt fie premature, în cursul primelor două luni, fie târzii, până la un an. Garanţia oferită pacientului este atât pentru mine ca medic, cât şi pentru pacient, dovada siguranţei unui tratament reuşit.', susţine dr. Dragoş Calangiu, medic specialist implantolog Dent Estet.


Implanturile de azi sunt realizate din titan pur, material acceptat de către organismul pacientului. Pentru a evita cele 0,6% şanse de alergie la titan este esenţial ca medicul să recomande efectuarea unor analize pentru depistarea acestei alergii, ca şi a altor simptome pentru a vedea dacă pacientul este un candidat potrivit pentru tratament.
Primele cinci cauze ale eşecului operaţiei sunt insuficienta pregătire a dentistului, procesul incomplet de diagnosticare, sterilizarea, aplicarea timpurie a lucrării protetice pe implant, calitatea inferioară a materialului.
Unul dintre efectele negative ale eşecului implantului dentar este 'paralizia parţială' - leziunea nervilor.
Dacă implantul este inserat lângă sau chiar în nervi, pacientul poate suferi o desensibilizare a unei părţi a gurii, bărbiei sau a zonelor adiacente, tradusă prin amorţirea permanentă.
Unele cazuri rămân netratabile, efectele fiind permanente. În cazurile fericite, pacientul îşi poate recăpăta o parte din sensibilitate după minim şase luni.
Un alt efect negativ sunt ţesuturile lezate sau distruse. Procedura de implant dentar poate provoca leziuni şi/sau deteriorări ale ţesuturilor, ceea ce duce la inflamaţie temporară.


Dacă după câteva zile nu trece, trebuie urgent consultat medicul specialist implantolog. În cel mai rău caz implantul se retrage, fiind necesare intervenţii de adjuvare care durează câteva luni.
Pierderea implantului dentar poate fi un alt efect negativ. Mobilitatea implantului (se mişcă) este rezultatul inserării necorespunzătoare sau lipsa integrării în organism. Dacă se poate, înlocuirea implantului dentar ar trebui să fie făcută cât mai curând.


Locul respectiv suportă un retratament cu grefă osoasă, membrană şi un nou implant. Reinserarea implantului are loc între o lună şi şase luni. Retratamentul presupune costuri de aproximativ 2.500 euro/ implant dentar.


Afectarea sinusurilor este un alt efect negativ al implantului dentar. Operaţia de inserare poate afecta sinusurile. Dacă un pacient prezintă riscul unei asemenea complicaţii, acesta se poate evita printr-un lifting sinus înainte de inserarea implantului ce presupune creşterea înălţimii osului maxilar. Daca sinusul este afectat, implantul se retrage în unele cazuri, perioada de recuperare fiind de câteva luni.


După recuperare medicul dentist decide dacă se poate reinsera un nou implant dentar.AGERPRES(AS - Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
mai multe informatii despre riscurile implanturilor dentare puteti citi si la adresa:

http://www.cliniciimplantdentar.ro/utile/riscurile-unui-implant-dentar-nereusit-probleme/

rata de esec e influentata si de calitatea implanturilor si de experienta medicului specialist. asta daca se apeleaza la un implantolog.

riscurile exista mai pronuntat la persoane cu probleme generale de sanatate sau afectiuni cronice severe, cat si la fumatori.

iar mai nou rata de esec tinde undeva spre 1%

de Dana
Deci daca in vederea unui implant fac tratament ortodontic 1 an si jumatate, apoi inca 100 de sedinte pt implantul propriuzis... si pe urma implantul rezista 1 an si 1 luna si pe urma imi pica, totusi e considerat un succes? Culmea...

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Mitul implantului dentar spulberat. Diferenta de cost fata de punte este de doar 200 euro Atunci cand ne-am pierdut dantura din cauza deteriorarii severe a dintilor, in urma unei traume, a unor afectiuni ale gingiei sau chiar interventii nereusite de canal, pacientii se afla deseori in fata unei alegeri dificile: ce sa aleaga implantul dentar sau metoda clasica de punte dentara...
Spune NU edentatiilor la Smile Factory Dinti frumosi ca la Hollywood? Ce spuneti de dinti 100% sanatosi? Una dintre principalele probleme pe care stomatologii trebuie sa le trateze este aparitia edentatiilor, chiar si la pacienti cu varste fragede.
Premiera pentru Europa de Est la Spitalul European Polisano: primul implant de grefa vasculara biosintetica cu tesut de ovine Viata unui pacient de 63 de ani, diagnosticat cu boala arteriala periferica, a fost salvata printr-o interventie de implantare de grefa vasculara biosintetica, realizata la Spitalul European Polisano in premiera pentru Europa de Est. Interventia, incheiata cu succes, a durat 1h 30 minute si a fost...
Implantul dentar – un zâmbet frumos și sănătos indiferent de vârstă Implantul dentar este în prezent una dintre cele mai sigure metode de înlocuire a unui dinte lipsă sau a unui dinte care nu mai poate fi recuperat și urmează să fie extras. Astfel, persoanele a căror dantura si-a pierdut din funcționalitate sau care au probleme de ordin estetic, apelează la medicul...
Implantul – Soluție eficientă pentru o dantură cu probleme! Implantul dentar vine în sprijinul persoanelor care doresc să-și recupereze zâmbetul de altădată și să se bucure de o dantură frumoasă și sănătoasă. În prezent, implantul dentar este una dintre cele mai sigure și compatibile metode de înlocuire a unui dinte lipsă sau a unui dinte care nu mai...
Suceava: Secţia de Ortopedie a Spitalului Judeţean acreditată pentru prelevarea de ţesut osos şi ligamentar Secţia de Ortopedie şi Traumatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava a fost acreditată în acest an, de Agenţia Naţională de Transplant să efectueze prelevare de ţesut osos şi ligamentar, dar să şi utilizeze grefă osteo-ligamentară, a declarat presei şeful acestei secţii, medicul...