Cele mai citite
 


ONU: Obiectivul extinderii accesului la surse mai sigure de apă a fost îndeplinit
miercuri, 7 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ţările în curs de dezvoltare şi-au realizat deja obiectivul prevăzut pentru 2015 de a reduce drastic numărul persoanelor care nu au acces la apă potabilă, dar progresele sunt inegale, constată un raport făcut publicat marţi de Unicef şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/, citat de Reuters.
În egală măsură, deşi obiectivul scăderii la jumătate a numărului de oameni care nu dispun de apă 'îmbunătăţită' a fost atins înainte de termen, obiectivul privind creşterea accesului la canalizare, până în 2015, cel mai probabil nu va fi îndeplinit, relevă raportul.

'Unele regiuni, mai ales Africa subsahariană, au rămas în urmă, iar mulţi dintre locuitorii zonelor rurale şi dintre săraci nu beneficiază de progresele în privinţa apei potabile şi canalizării. Reducerea acestor disparităţi trebuie să fie o prioritate', a subliniat în raport secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

Extinderea accesului la apă curată şi la canalizare face parte din Obiectivele de dezvoltare ale Mileniului, stabilite de ONU în 2000 în scopul combaterii sărăciei, foametei şi bolilor în ţările sărace.

Potrivit noului raport, peste 2 miliarde de oameni au obţinut acces la surse de apă 'îmbunătăţite' între 1990 şi 2010, iar proporţia populaţiei mondiale care continuă să folosească surse de apă nesigure a scăzut de la 24% în 1990 la 11% în prezent.

Totuşi, trebuie punctat că, dacă în Obiectivele de dezvoltare ale Mileniului se vorbeşte de acces la apă potabilă sigură, actualul raport Unicef/OMS se referă la surse de apă 'îmbunătăţite', o diferenţă importantă, notează Reuters. Raportul defineşte apa îmbunătăţită ca fiind protejată de contaminarea din exterior, mai ales cu materii fecale, deşi poate să nu fie, de fapt, adecvată pentru băut.

Raportul constată de asemenea semnificative disparităţi geografice: 90% dintre locuitorii din America latină, Caraibe, Africa de nord şi o mare parte din Asia dispun de surse de apă îmbunătăţite, doar 61% dintre cei care trăiesc în Africa subsahariană se găsesc în această situaţie.

În general în lumea în curs de dezvoltare, 86% din populaţie are acces regulat la surse de apă sigură, dar în cele mai sărace ţări, categorisite drept 'cel mai puţin dezvoltate', doar 63% dispun de surse de apă îmbunătăţită. Cu alte cuvinte, pentru mai mult de 780 milioane de oameni, obiectivul accesului la apă potabilă încă nu a fost realizat.

În acelaşi timp, din 1990 a crescut cu aproape 1.8 miliarde numărul celor care au acces la 'facilităţi sanitare' - ajungând în total la 63% din populaţia lumii -, dar, dacă se menţine acest ritm, în 2015 doar 67% din populaţie va dispune de canalizare, adică obiectivul de 75% nu va fi atins.AGERPRES/(Mihaela Toth)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ONU/raport: Datele referitoare la accesul la apă pe plan mondial continuă să fie alarmante În anul 2010, aproape 800 de milioane de persoane din întreaga lume nu aveau acces la apă potabilă, iar 2,5 miliarde nu aveau acces la instalaţii sanitare de bază, potrivit ultimelor rapoarte ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) şi ONU publicate...
Obezitatea infantilă, "coşmar exploziv" în ţările în curs de dezvoltare (OMS) Obezitatea în rândul copiilor sub cinci ani atinge cote "alarmante", devenind un "coşmar exploziv" în ţările în curs de dezvoltare, îndeosebi în Africa, unde rata s-a dublat din 1990, a anunţat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), preluată de AFP.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat sfărşitul epidemiei de Ebola din Africa de Vest Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat joi sfârşitul epidemiei de Ebola din Africa de Vest, avertizând că Guineea, Liberia şi Sierra Leone rămân cu un risc ridicat de mici focare suplimentare ale acestei maladii, anunţă agenţiile de presă internaţionale.
Urgenţele unei planete suprapopulate, în contextul actualelor provocări Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură /FAO/, creşterea demografică va necesita mărirea producţiei agricole cu 50% până în 2030 şi cu 70% până în 2050. Majoritatea experţilor consideră că Terra are potenţialul pentru îndeplinirea acestor obiective şi asigurarea hranei...
Un miliard de persoane din lumea întreagă nu dispun încă de toalete (OMS) Aproape un miliard de persoane nu au încă acces la toalete şi aceasta constituie o sursă potenţială de propagare a bolilor, aşa cum a dovedit-o epidemia de febră Ebola, informează miercuri un raport anual al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, citat de AFP.
Forumul mondial al Apei readuce în discuţie împărţirea acestei resurse între state Numeroşi lideri politici, actori economici şi militanţi ecologişti se vor reuni luni în oraşul francez Marsilia, unde vor participa, timp de o săptămână, la al 6-lea Forum mondial al Apei pentru a găsi un răspuns la problematica împărţirii acestei resurse, la care 800 de milioane de persoane din întreaga...