Cele mai citite
 


România pierde aproximativ 18,6 miliarde euro din cauza condiţiilor precare de sănătate (studiu)
miercuri, 7 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
România pierde în prezent în jur de 18,6 miliarde de euro, respectiv 15% din PIB-ul aferent anului 2010, din cauza condiţiilor precare de sănătate, potrivit studiului "Industria farmaceutică din România: principalele tendinţe şi impactul asupra societăţii şi economiei", lansat marţi.
În acest context, preşedintele Societăţii Române de Farmaeconomie, Sorin Paveliu, a arătat că normalizarea sistemului sanitar poate contribui cu 15% la Produsul Intern Brut, iar investiţiile în acest sistem pot duce la bunăstarea României.
Dacă starea sănătăţii românilor ar ajunge la nivelul mediu al Uniunii Europene, România ar înregistra un surplus economic de 6,7 miliarde de euro, respectiv 6% din PIB-ul pe 2010. Pentru ca starea de sănătate a populaţiei din România să ajungă la media UE, cheltuielile cu sănătatea ar trebui să fie crescute cu 5% din PIB în următorii 10 ani, relevă studiul efectuat de Institutul de Prognoză Economică din cadrul Academiei Române, în colaborare cu filiala din România a Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA) - Local American Working Group.
"Posibilitatea de a folosi investiţiile în sănătate pentru a genera creşteri mai mari pe termen lung şi un plus la PIB de 15% este o perspectivă atractivă, acesta fiind mesajul - cheie al acestui studiu", a declarat cercetătorul Sorin Ioniţă, prezent la eveniment.
Acesta a enumerat problemele majore cu care se confruntă industria farmaceutică din România, cum ar fi creşterea termenelor de plată pentru medicamentele compensate, care a transformat industria respectivă într-unul dintre cei mai mari creditori ai statului român. Practic, debutul crizei economice la sfârşitul anului 2008 a relevat un deficit structural mare în sectorul public de sănătate. În consecinţă, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a prelungit, începând din octombrie 2009, termenele de plată pentru medicamentele pe bază de prescripţie medicală de la 60 la 210 zile, dar care, cu întârzieri ajung la 300 şi chiar peste 300 de zile, şi pentru medicamentele din cadrul Programelor Naţionale de Sănătate de la 30 la 120 de zile.
Cu peste un miliard de euro creanţe în sold faţă de CNAS la nivelul lunii iunie 2011, industria farmaceutică a devenit unul dintre cei mai mari creditori ai Guvernului. Totuşi, aceste arierate s-au redus mult, la presiunea Fondului Monetar Internaţional şi a organismelor financiare europene, prin prisma acordurilor pe care România le-a încheiat cu acestea. Nivelul arieratelor se ridica la 1,313 miliarde de lei în martie 2011 şi la 1,645 miliarde de lei în decembrie 2010, acestea crescând spectaculos după decembrie 2009, când suma lor totală era de 124 milioane de lei.
România are cele mai mari termene de plată a creanţelor aferente medicamentelor compensate comparativ cu unele ţări din UE. Astfel, la nivelul lui 2010, media acestor termene de plată era de cinci zile în Ungaria, zece zile în Germania, 30 de zile în Italia, 60 de zile în Portugalia şi Marea Britanie şi 90 de zile în Spania.
"Termenele exagerat de mari la plată pentru medicamentele compensate au dus la dezvoltarea exporturilor paralele. Estimăm că exporturile paralele din România au ajuns la 17,1% din totalul vânzărilor pe piaţa internă de medicamente din 2010 sau 18,4% din importurile totale de medicamente", a subliniat şi directorul Institutului de Prognoză Economică din cadrul Academiei Române, Lucian Albu.
Potrivit specialiştilor, acest procent este posibil să crească dramatic în cazul în care Ministerul Sănătăţii ar impune o revizuire a preţurilor în aprilie 2012.
Ca o consecinţă a bolilor, România pierde în medie aproape 16.000 de ani de viaţă activă la 100.000 de persoane într-un ciclu de viaţă (anii de viaţă ajustaţi în funcţie de incapacitate), clasându-se printre ţările cu cea mai mare povară a bolilor în Europa Centrală şi de Est.
Lucian Albu a atras atenţia şi asupra îmbătrânirii populaţiei, fenomen care s-a produs mai rapid decât au prognozat specialiştii.
"În România, situaţia este dramatică şi pe fondul îmbătrânirii populaţiei, care a venit un pic mai timpuriu decât în teoriile economice. Acestea spun că fenomenul se produce atunci când societatea a ajuns la un nivel mai ridicat de dezvoltare. Noi nu am ajuns la un nivel ridicat de dezvoltare, dar populaţia a început să îmbătrânească. O populaţie în vârstă nu mai are acelaşi randament, se îmbolnăveşte mai des, iar aici intervine sistemul de sănătate", a adăugat Albu.
Studiul "Industria farmaceutică din România: principalele tendinţe şi impactul asupra societăţii şi economiei" oferă o cercetare amănunţită a pieţei farma din România, a modului în care ea influenţează economia ţării şi nivelul de trai al populaţiei, precum şi o comparaţie cu modul în care această industrie este structurată în alte ţări. De asemenea, studiul analizează efectele produse de noile taxe impuse asupra industriei farma şi, implicit, efectele directe pe care acestea le au asupra societăţii şi economiei româneşti.
Industria farmaceutică a înregistrat în România, în ultimul deceniu, creşteri considerabile pe toate segmentele sale, ajungând să contribuie cu peste 1% la formarea PIB-ului (2010). Începând cu a doua jumătate a anului 2007, piaţa farmaceutică a intrat într-o perioadă de stagnare pentru aproape trei ani. Motivele pentru această evoluţie sunt legate în principal de efectele negative ale recesiunii economice asupra resurselor financiare ale sectorului sănătăţii şi de măsurile de reglementare care au transferat o parte semnificativă a finanţării sistemului sanitar către lanţul de valoare din farma, în special către producători. AGERPRES/(AS - Oana Tilică)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ADMR:România nu are niciun act legislativ care să prevadă termenele de plată oficiale pentru medicamentele compensate România nu are niciun act legislativ care să prevadă termenele de plată oficiale pentru medicamentele compensate nici pentru farmacii şi nici pentru spital, de aceea autorităţile îşi permit să plătească atunci când vor, a declarat, miercuri, preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din...
Coaliţia "Votez pentru Sănătate": Aproape jumătate dintre români nu au încredere în Ministerul Sănătăţii Aproape jumătate dintre români (43%) nu au încredere în Ministerul Sănătăţii, 33% în Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi 31% în spitale, relevă un studiu prezentat marţi la lansarea Campaniei "Votez pentru Sănătate", care a evidenţiat percepţiile şi aşteptările românilor cu privire la sistemul...
PM Ponta: Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu se desfiinţează, se reorganizează sistemul de sănătate Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu se va desfiinţa, însă sistemul de sănătate va fi reorganizat astfel încât Casele judeţene de sănătate să îşi reducă cheltuielile de personal şi de bunuri şi servicii, a anunţat joi premierul Victor Ponta.
Adina Geană: CNAS nu are datorii Bucureşti, 12 mai /Agerpres/ - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu are nicio datorie faţă de furnizorii de servicii, a declarat, miercuri, directorul CNAS, dr. Adina Geană, adăugând că 'sunt termene scadente, dar nu datorii, şi se vor plăti la timp'.
CNAS: Vor fi introduse noi sub-programe în sprijinul bolnavilor de cancer Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii au în vedere dezvoltarea Programului de oncologie şi introducerea unor sub-programe noi, care să vină în sprijinul bolnavilor de cancer, atât copii cât şi adulţi, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă organizată de Asociaţia Pavel...
Aproximativ 25 milioane de euro, rambursate de CNAS în 2012 pentru problemele de sănătate cauzate de alcool Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a plătit în 2012 o sumă de 107.487.375,5 lei (aproximativ 25 milioane de euro) pentru cazurile internate în spitale datorită problemelor de sănătate cauzate de consumul dăunător de alcool, se arată în primul Studiu privind impactul economic al consumului dăunător...