Cele mai citite
 


Senat: Raport de respingere pentru acordarea unui pachet alimentar pentru elevi şi preşcolari
miercuri, 7 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Senatorii Puterii din Comisia pentru administraţie au întocmit, marţi, un raport de respingere propunerii legislative privind acordarea unui pachet alimentar pentru elevii din învăţământul obligatoriu de stat şi privat, precum şi pentru preşcolari.
Potrivit propunerii de lege, iniţiată de deputaţii PDL, pachetul alimentar ar fi avut stabilită o limită valorică zilnică de 1,17 lei/ elev, respectiv preşcolar.
'Limita valorică cuprinde preţul produselor, cheltuielile de transport, distribuţie şi depozitarea acestora, după caz. Limitele valorice zilnice pentru un elev, respectiv pentru un preşcolar, se actualizează prin Hotărâre a Guvernului, în funcţie de evoluţia preţurilor şi tarifelor', se arată în documentul citat.
Potrivit iniţiatorilor, pentru aplicarea acestei legi Guvernul ar fi trebuit să acorde sume defalcate din 'unele venituri ale bugetului de stat' către bugetele locale şi judeţene, iar autorităţile locale ar fi repartizat sumele aferente pachetului alimentar unităţilor de învăţământ.
De asemenea, este menţionat faptul că părinţii, tutorii, împuterniciţii legali ai elevilor îşi pot exprima, în scris, opţiunea de a renunţa la dreptul de a beneficia de pachetul alimentar.
În expunerea de motive a propunerii legislative se precizează faptul că după nouă ani de implementare programul guvernamental 'Laptele şi cornul' 'tinde să nu mai corespundă realităţilor actuale, să nu îşi mai atingă obiectivele scontate'.
'Programul neglijează, pe lângă componenta nutriţională, şi dimensiunea educativă. Pe lângă caracterul nutriţional, programele alimentare din şcoli trebuie să aibă un caracter educativ, care să încurajeze un mod de viaţă sănătos şi obiceiuri alimentare sănătoase de la o vârstă fragedă, astfel contribuind la combaterea obezităţii în rândul copiilor, fenomen care a luat amploare la nivelul Uniunii Europene în ultimii ani. Programul 'Laptele şi cornul' a devenit un program ineficient, atât din punct de vedere legislativ, dar şi din perspectivă nutriţională şi educativă', se arată în expunerea de motive.
Legea are un caracter ordinar, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz. AGERPRES/ (AS - Cătălina Barbu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Senat: Propunerea privind acordarea unui pachet alimentar pentru elevi şi preşcolari, adoptată tacit Senatul a adoptat tacit luni propunerea legislativă privind acordarea unui pachet alimentar pentru elevii din învăţământul obligatoriu de stat şi privat, precum şi pentru preşcolari.
Senat: Raport favorabil la propunerea legislativă de etichetare suplimentară a alimentelor Propunerea legislativă a senatorului PDL Florin Staicu privind etichetarea produselor alimentare în funcţie de conţinutul aditivilor a primit din partea Comisiei economice din Senat un raport favorabil.
Comisie Senat: Raport favorabil propunerii ca MS să devină unitate de achiziţii centralizate pentru spitale Senatorii din Comisia pentru sănătate au întocmit, marţi, un raport de admitere a proiectului de lege privind aprobarea ordonanţei care vizează desemnarea Ministerului Sănătăţii (MS) ca unitate de achiziţii publice centralizate pentru unităţile sanitare cu paturi.
Senat: Legea asistenţei sociale ar putea primi un vot lunea viitoare Senatorii au amânat pentru lunea viitoare luarea unei decizii cu privire la legea asistenţei sociale, iniţiată de Guvern.
Senat: Raport favorabil pentru proiectul de lege privind coplata Comisia pentru sănătate a Senatului a dat, marţi, raport favorabil proiectului de lege al Guvernului care instituie coplata pentru serviciile medicale.
Aproape 8% dintre elevi şi preşcolari încep anul şcolar în unităţi neautorizate sanitar, anunţă ministrul Funeriu Aproximativ 8% dintre elevii şi preşcolarii din România încep luni anul şcolar în unităţi de învăţământ care nu au fost autorizate din punct de vedere sanitar, reiese dintr-o situaţie prezentată, duminică, de ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.