Cele mai citite
 


Sorin Paveliu (SRF): Există riscul dispariţiei unor medicamente din farmacii
miercuri, 7 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Factorul politic ar trebui să ia în discuţie foarte repede sistemul de clawback, în caz contrar existând riscul ca unele firme mari de medicamente să se retragă din România, a declarat, marţi, preşedintele Societăţii Române de Farmaeconomie (SRF), Sorin Paveliu, la lansarea studiului "Industria farmaceutică din România: principalele tendinţe şi impactul asupra societăţii şi economiei".
"Dacă foarte repede zona politicului nu va lua în calcul acest sistem de clawback, există riscul ca firmele să se retragă din România, ceea ce va duce la dispariţia neanunţată de medicamente din farmacii. Mai întâi firmele mici, apoi cele mari", a spus Paveliu.
El a precizat că acest fenomen nu se va produce imediat, însă atunci când va avea loc va afecta bolnavii "în mod dramatic".
"Criza de morfină este doar un exemplu şi a lovit o firmă mică", a adăugat acesta.
În opinia lui Sorin Paveliu, taxa de clawback este un mecanism brutal şi rudimentar, impus "de undeva de sus, probabil de la Ministerul de Finanţe".
Totuşi, medicul Paveliu a spus că nu se aşteaptă la retrageri majore de pe piaţa industriei farmaceutice, însă mediul economic incert din România le produce pierderi multinaţionalelor pe care acestea vor trebui să le explice acţionarilor.
"Au nevoie de predictibilitate (firmele - n.r.). Nu vor face, însă, retrageri de pe piaţă, dar vor muri actorii mici sau aceştia se vor retrage de pe piaţă temporar, cel puţin", a subliniat acesta.
Sorin Paveliu a mai spus că, din punctul său de vedere, anul 2012 va fi unul pierdut pentru reforma în sănătate, pentru că este unul electoral, iar reformele nu sunt făcute de guvernanţii aflaţi la sfârşit de mandat, ci de cei care vor veni la guvernare.
"Este de aşteptat să existe turbulenţe pe piaţa farma din România, în sensul dispariţiei unor medicamente din farmacii", a concluzionat Paveliu.
Taxa de clawback introdusă recent a fost una dintre problemele ridicate de profesioniştii prezenţi la lansarea studiului. Executivul a încercat în ultimii trei ani să crească veniturile în sistemul public de sănătate, păstrând în acelaşi timp ratele actuale de contribuţie la asigurările de sănătate neschimbate. Una dintre aceste încercări a fost taxa clawback care vizează reducerea consumului de medicamente compensate şi recuperarea de la producători şi distribuitori a unei părţi din sumele rezultate din creşterea pieţei.
Potrivit studiului privind industria farmaceutică din România, taxa relevă asumpţia Guvernului că producătorii de medicamente ar fi responsabili pentru creşterea pieţei de medicamente compensate peste nivelul bugetului public alocat şi ignoră deficienţele politice şi de reglementare care stau la baza consumului de medicamente şi a sistemului de prescripţie medicală. Cea mai recentă versiune a taxei din decembrie 2011 introduce un prag de referinţă pentru consumul de medicamente şi taxează doar valoarea care depăşeşte acest prag. Producătorii sau filialele locale ale producătorilor străini ar trebui să plătească taxa direct corelată cu cota lor de piaţă şi creşterile trimestriale de vânzări.
Veniturile trimestriale estimate din taxa clawback se ridică la aproximativ 135 milioane de lei, respectiv 8% din consumul total de medicamente pe bază de prescripţie (RX). Această variantă a taxei încorporează o serie de dezavantaje care afectează în principal producătorii locali sau filialele locale ale producătorilor străini. Valoarea taxabilă a noului mecanism include TVA şi marjele (distribuitorilor şi comercianţilor cu amănuntul), în timp ce plata revine producătorilor/filialelor locale. Astfel, impactul fiscal este semnificativ mai mare pentru producătorii/filialele locale, ca procent din vânzările lor de medicamente compensate, relevă studiul.
"Taxa clawback trimite un mesaj negativ investitorilor, prin crearea unui mediu de afaceri neprietenos pentru producătorii de medicamente. Pe termen mediu, beneficiile pe care taxa le va genera la bugetul de stat ar putea fi compensate de oportunităţile de investiţii pierdute. Reacţia cea mai probabilă a producătorilor la această creştere a costurilor va fi de reducere a cheltuielilor de investiţii, care, conform estimărilor, sunt comparabile cu sumele estimate a fi încasate din taxa de clawback", afirmă specialiştii.
În opinia acestora, această taxă ar putea determina mulţi producători locali şi străini de medicamente să-şi restructureze activitatea. Taxa de clawback va determina costuri suplimentare pentru producătorii de medicamente în valoare de aproape 40% din valoarea adăugată pe care aceştia o generează. Valoarea adăugată combinată (producători locali şi străini) generată în România a fost de 2,5 miliarde de lei în 2010.
Totodată, studiul menţionează faptul că Executivul înregistrează încasări de peste 20% din totalul valorii pieţei de medicamente pe bază de prescripţie, aproximativ 1,7 miliarde de lei în 2010, din impozite şi taxe achitate de industria farmaceutică la bugetul central şi la cele locale. Ţinând cont şi de taxa de clawback introdusă în 2011, totalul impozitelor şi taxelor plătite de această industrie va depăşi 30% din totalul pieţei medicamentelor eliberate pe bază de prescripţie medicală.
"Industria farma din România a ajuns, în acest moment, la un nivel general de taxare similar cu cel din industria jocurilor de noroc. Acest lucru are repercursiuni directe asupra societăţii şi a economiei româneşti, putând determina ieşirea de pe piaţă a unor jucători importanţi, cu consecinţe nefaste atât pe plan economic, cât şi social. Pe de altă parte, dacă ne uităm la productivitatea muncii, pierdem foarte mult şi prin faptul că starea de sănătate a românilor este considerabil mai proastă decât în alte ţări, lucru ce se traduce prin pierderi economice concrete. Studiul demonstrează încă o dată că sistemul de sănătate din România este profund subfinanţat", a subliniat directorul Institutului de Prognoză Economică din cadrul Academiei Române, Lucian Albu.AGERPRES/(AS - Oana Tilică)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ARPIM: Noua taxă clawback ar putea aduce pierderi de peste 800 milioane lei pieţei farmaceutice Noua taxă clawback ar putea aduce pierderi de 842 de milioane de lei pieţei farmaceutice, ceea ce înseamnă o scădere a pieţei cu 30%, relevă un studiu de impact prezentat, marţi, într-o conferinţă de presă, de reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
Alexandra Gătej (AmCham România): Actuala taxă clawback opreşte/împiedică noile investiţii în industria farmaceutică Recenta modificare de către Guvern a mecanismului taxei clawback îngrădeşte investiţiile în industria farmaceutică din România, întrucât nu răspunde nevoii de predictibilitate necesară la stabilirea bugetului anual, a declarat preşedintele AmCham, Alexandra Gătej, marţi, la o conferinţă de presă de prezentare...
Reprezentanţii industriei farmaceutice propun revizuirea periodică a listei de medicamente compensate Reprezentanţii industriei farmaceutice propun revizuirea periodică a listei de medicamente compensate şi măsuri de prevenire a impactului acestor revizuiri asupra industriei, inclusiv prin adoptarea unui calcul diferenţiat al taxei clawback.
APMGR şi ARPIM solicită actualizarea bugetului de referinţă pentru taxa clawback Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită autorităţilor actualizarea bugetului de referinţă pentru taxa clawback la nivelul consumului real aferent trimestrului III al anului 2015, prima perioadă...
Producătorii de medicamente susţin tratamentul pacienţilor prin taxa clawback Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) atrage atenţia asupra faptului că ultima rectificare bugetară, deşi pozitivă, nu a adus niciun ban în plus la bugetul medicamentelor, iar autorităţile îi obligă, în continuare, pe producătorii de medicamente să susţină integral ...
Ministrul Sănătăţii a discutat despre noua listă de medicamente compensate cu reprezentanţii industriei farmaceutice Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a discutat sâmbătă cu reprezentanţii industriei farmaceutice despre noua listă de medicamente compensate, taxa clawback, preţurile de decontare şi referinţă la medicamente, marjele de distribuţie la farmacii şi distribuitori şi exporturile paralele, se arată într-un...