Cele mai citite
 


Mici probleme cu dintii
miercuri, 7 martie 2012   ::   3 Comentarii ::
 

Dragul meu cititor,


Daca in articolul introductiv al acestei serii am vorbit despre motive pentru care nu trebuie sa-ti fie frica de medicul stomatolog, astazi as dori sa vorbim despre motive simple pentru care ar trebui sa te prezinti la medicu stomatolog.

Simplu sau complicat in medicina dentara inseamna daca necesita sau nu tratament al canaluli pulpei dentare. Adica daca o carie este de adancimea stratului de smalt sau si putin in dentina atunci este numita carie simpla.
Poate am inceput prea brusc si mai trebuie cateva notiuni introductive.
Dintele are 2 parti importante : coroana - partea aflata in gura si radacina - partea aflata in gingie si os. Ce spun o sa para orecum a fi teoria chibritului, insa asta este realitatea anatomica si odata inteleasa anatomia, ea te va ajuta sa intelegi foarte multe de acum incolo.
Partea coronara a dintelui are 3 straturi: smalt, dentina si camera pulpara. In camera pulpara este adapostita pulpa dentara, adica un nerv, o artera si o vena.
Partea radiculara are si ea 3 straturi: cement, dentina si canale radiculare. In canalele radiculare se afla pulpa radiculara, adica nerv, artera si vena. Caria reprezinta o distructie a unu sau mai multe din straturile coroanei (uneori si ale radacinii). Se formeaza o cavitate care in functie de intindere si adancime poate fi simpla (daca este doar in smalt si dentina) si complicata daca ajunge pana in camera pulpara.
Pentru a sti in ce stadiu este o carie analizezi durerea. Daca doare numai la stimuli chimici: dulce, acru sau la cei fizici: cald, rece si apoi trece in momentul in care stimulul a disparut atunci ai o carie simpla. Daca durerea apare spontan (din senin) si dureaza mai mult atunci vei sti ca pulpa dentara este afectata si caria este complicata.
Simpla sau complicata, conteaza mai putin. Important este ca la aparitia durerii sa iti faci programare la dentist. Cu cat sesizezi mai din timp caria cu atat distructia dentara va fi mai mica si recuperarea va fi mai cu succes.
De fapt, daca iti vei face un obicei sa vizitezi stomatologul o data la fiecare 6 luni vei observa ca nu vei ajunge niciodata sa ai carii complicate iar probabilitatea aparitiei cariilor va fi din ce in ce mai mica.
Odata cu vizita periodica la cabinetul stomatologic poti cere medicului sau igienistei efectuarea unui tratament profilactic(adica de curatare a tartrului si de indepartare a petelor inestetice de pe smaltul dintilor) In ceea ce priveste tratamentele anterioare (carii, aparitii ale dintilor, pozitii de crestere ale dintilor sau protetica) acestea vor fi controlate mai usor daca vor fi vazute de specialist la fiecare jumatate de an.
Sa ne inchipuim ca in ciuda eforturilor de pastrare a dintilor curati, la una dintre controalele periodice medicul a descoperit o carie. Cu sau fara aparitia durerilor o carie poate fi descoperita vizual sau palpnd locuri mai putin vizibile cu instrumente stomatologice (sonda dentara) ori cu ajutorul camerei intraorale sau radiologic pe film.
Medicul va aprecia adancimea cavitatii si va hotara atitudinea terapeutica, adica tratamentul.
Pentru tratamentul unei carii simple va fi nevoie de curatarea substantei dentare alterate efectuarea unei cavitati mai mult sau mai putin cu forma standardizata si umplerea in forma cat mai anatomica a cavitatii cu material de obturatie.
In functie de adancimea cavitatii se vor pune succesiv si materiale care vor proteja pulpa dentara contra atacului agresiv al componentelor chimice din materialului de obturatie si de stimuli termici (cald, rece). Uneori chiar deschiderea camerei pulare in timpul curatarii cavitatii nu necesita tratament de canal. Exista substante care in anumite limite (dimensiuni ale orificiului in
camera pulpara) pot acoperi spartura si permit tratarea cariei ca pe una simpla.
Daca medicul va fi dispus sa-ti explice sau sa-ti arate cu o camera intraorala cat de adanca este cavitatea rezultata in urma curatarii substantei alterate vei sti ca obturatia (plomba) de efectuat va avea ca intr-un sandwich un strat de protectie a pulpei, un altul de rezistenta si un al treilea de frumusete.
Deoarece astazi materialele de obturatie sunt fizionomice (imita naturalul) dintele tratat va trebui sa fie de forma si culoarea de inainte de aparitia cariei, adica obturatia nu trebuie sa se vada.
In finlul tratamentului, obturatia va trebui sa fie satisfacatoare din punct de vedere estetic, neteda la atingerea cu limba si de aceeasi inaltime cu dintele inainte de aparitia cariei. Daca vei accepta o obturatie care doare la rece sau aspra ori inalta vei avea surpriza ca dupa tratament smptomatologia dureroasa sa continue sau sa se agraveze, tu sa stai linistit crezand ca totul
este in regula insa caria sau/si inflamatia pulpei sa isi continuie procesul distructiv, materialul de obturatie sa cada, asperitatile materialului sa te faca sa pui limba in permanenta pe dintele tratat sau sa nu puteti manca din cauza ca aveti impresia ca se atinge numai dintele tratat de antagonist.
In toate aceste cazuri tratamentul trebuie continuat sau in cel mai rau caz refacut dar nu abandonat pe motiv ca te vei obisnui sau simptomele esecului vor disparea. Trebuie sa sti ca orice compromis este o invitatie spre dezastru. Mai devreme sau mai tarziu acesta din urma se va intampla.
Si o ultima idee in legatura cu problemele mici ce merita toata atentia. Copii cu dentitie de lapte sau cu dentitie definitiva in completare trebuie prezentati cu aceeasi frecventa ca si adultii la cabinetul stomatologic. Cariile dintilor de lapte vor fi tratate si nu ignorate. Este bine sa cautam pana vom gasi un medic cu rabdarea si metoda necesare sa-si apropie pacientii mici si sa ii
convinga ca, tratarea dintilor nu este infricosatoare sau dureroasa si merita sa fi cuminte si cooperant in timp ce el lucreaza.
Daca cei mici vor observa ca parintii merg in mod regulat la stomatolog discuta in cunostinta de cauza despre problemele dentare si nu manifesta nici o frica inainte sau in urma tratamentului se vor comporta si ei la fel si vor putea beneficia de sanatate dentara toata viata. Oricat de mici ar parea problemele dentare sa nu accepti ideea ca ele trebuie
sa se mai agraveze pentru a li se acorda atentie. Cu cat problemele dentare vor fi rezolvate mai de timpuriu cu atat materialul propriu va fi economisit si sansele de revenire la normal cu arcada dentara integra vor fi mai mari.

Cu toata prietenia
Dr. Andrei Ungar

Notare
Comentarii
de Theodora Nicolae
Buna ziua, Am 60 de ani.
Am citit articolul dvs. cu mult interes caci m-am regasit in el, la partea negativa, accea cu dezastrul Am merg la dentist, pentru 3 plombe. Prima a cazut de 3 ori la scurt timp, upmatoarele in decurs de 6 luni. Mi s-au refacut de 2 ori dar am renuntat eu sa mai merg la acea doamna nepriceputa la tratarea dintilor mei dar foarte priceputa la primirea banilor mei. Acum am obrazul umflat, au trecut 2 ani de atunci si mi se umfla gingia periodic la maxilarul superior apoi la cel inferior , si nu am solutie caci intre timp am saracit , nu mai am bani, am devenit pensionara si nu imi mai permit sa merg la stomatolog. Toata amaraciunea mea se indreapta de cateva ori pe zi catre acea doamna stomatolog care m-a stors de bani fara sa rezolve problema. Am vrut sa o dau in judecata pentru mal praxis dar am concis ca nu merita in continuare timpul meu, care acum imi trebuie pentru nepotica mea. Va multumesc daca ati avut rabdarea sa cititi randurile mele. Intrebarea pe care vreau sa o adresez catre dumneavaoastra este aceea de a afla daca aveti contract cu Casa de Asigurari de sanatate /Bucuresti . Am socotit in mintea mea caci doar asa mai pot spera sa imi repar dintii batjocoriti de o femeie salahor stomatolog careia ii pot da si numele dar cui foloseste?!. va multumesc pentru raspuns la intrebare au pentru eventuale informatii referitoare la Cabinete Stomatologice care au Contract cu Casa de Asigurari de Sanatate Bucuresti. Mii de multumiri.
Cu respect,
Theodora Nicolae

We need to do something amazing but we should take something good and unique but we always doing something very positive think to do in a very proper ways custom essay writing service

Are there some other choices that are less costly then invisilign to settle a tiny issue. I had supports when I was more youthful so my teeth are straight, however this one tooth on the upper right side appears a little pushed back.

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Frica de stomatolog Dragul meu cititor, Incep astazi sa-ti scriu si daca te va interesa ce am sa-ti spun voi continua aceasta serie de scrisori, pana voi epuiza tot bagajul de informatii acumulate timp de aproape 20 de ani de practica stomatologica.
Frica de stomatolog Dragul meu cititor, Incep astazi sa-ti scriu si daca te va interesa ce am sa-ti spun voi continua aceasta serie de scrisori, pana voi epuiza tot bagajul de informatii acumulate timp de aproape 20 de ani de practica stomatologica.