Cele mai citite
 


Aluminiul, asasinul tăcut din farfurie şi pahar
joi, 8 martie 2012   ::   2 Comentarii :: :: Stiri
 
Acum 24 de ani s-a produs una din cele mai grave catastrofe ecologice din Marea Britanie: în cursul tratării apei la Bormin Moor (Cornwall), 20 de tone de suflat de aluminiu au fost deversate în sistemul de aprovizionare cu apă al oraşului Camelford. În anii următori, oamenii din regiune au început să se plângă de probleme de sănătate, aminteşte 7sur7.be.
Carole Croix, care locuia în zonă, a murit la 58 de ani de o formă rară şi agresivă a bolii Alzheimer. La autopsie s-a descoperit că în creier avea un nivel extrem de mare de aluminiu: 23 micrograme de aluminiu pe gram de creier, în timp ce nivelul normal este de 0-2 mcg. Chris Exley, expert în aluminiu de reputaţie mondială şi profesor la Universitatea Keele, speră ca ancheta să stabilească adevărul în privinţa cauzelor morţii Carolei Croix. El consideră că aluminiul din apa potabilă a jucat un rol esenţial în moartea femeii şi ar vrea ca rezultatele anchetei să arate felul în care metalul acţionează asupra sănătăţii.

Exley spune că aluminiul se adaugă sau se foloseşte în aproape tot ce mâncăm, bem, injectăm sau absorbim, chiar dacă nimeni nu ştie dacă nivelurile pe care le ingerăm sunt sigure. 'Sute de publicaţii arată că aluminiul nu este sigur, însă acumularea de aluminiu în corp n-a fost studiată serios niciodată', adaugă profesorul.

Metalul este absorbit în mod natural de plante, dar, în zilele noastre, aluminiul se găseşte în aproape tot. 'În apă se pune sulfat de aluminiu ca să fie mai limpede. Toate alimentele care au nevoie de aditivi - cum ar fi prăjiturile şi biscuiţii - conţin aluminiu. Bomboanele au coloranţi alimentari. Mai găsim aluminiu în ceai, cacao şi în băuturile pa bază de malţ, în unele vinuri şi în băuturile gazoase, ca şi în majoritatea alimentelor prelucrate', arată Exley.

Şi lista nu s-a terminat: 'Există şi în cosmetice, cremele solare, în anumite medicamente, cum ar fi aspirina, şi vaccinuri. Ştim că aluminiul poate fi toxic, dar nu există nicio legislaţie care să reglementeze cantităţile din alimente sau din apa potabilă.'

'Când cantitatea de aluminiu consumată depăşeşte capacitatea corpului de a o ingera, excesul se depune în diferite ţesuturi, inclusiv în nervi, creier, oase, ficat, inimă, splină şi muşchi. Noi îl numim asasinul tăcut pentru că se strecoară în corp şi apoi în oase şi creier', adaugă expertul.

În cadrul unui studiu, profesorul Exley şi echipa sa au testat 16 mari mărci de lapte pentru bebeluşi. Rezultatele, publicate în 2010, arată urme de metal care depăşesc nivelurile permise legal în apă. În unele cazuri, acestea erau de peste 40 de ori mai mari decât cele din laptele matern. Cercetările l-au făcut pe profesorul Exley să considere că acumularea de aluminiu în corp creşte riscurile de dezvoltare a bolii Alzheimer, dar şi a altor boli neurologice, cum ar fi Parkinson şi scleroza în plăci.

Uniunea Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au elaborat măsuri destinate să reducă aluminiul din produsele alimentare: aportul tolerabil a fost fixat la 2 mg/kg de greutate corporală pe săptămână. Profesorul Exley este însă sceptic: 'Dacă colegii mei nu pot decide ce niveluri de siguranţă pot fi acceptabile, cum o poate face OMS?', încheie el.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
de diana
Alimentele si apa sunt esentiale pentru viata.Nu mi-am imaginat ca tocmai acestea pot ucide. E un stress suplimentar dar se stie ca tot ce este rau este ireversibil si neiertator.

de Oana
Chiar şi în laptele praf pt bebeluşi nu aş fi crezut. Până la urmă ei se laudă că în UE analizează cu mare atenţie produsele pt copii. Despre cele pt adulţi ce să mai credem atunci ?

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Riscuri posibile pentru sănătate din cauza aluminiului din antiperspirante Utilizarea antiperspirantelor care conţin aluminiu prezintă un potenţial risc pentru sănătate, avertizează Institutului Federal pentru Evaluarea Riscurilor (BfR) din Berlin.
Campanii pro-alăptare la nivel mondial: Guvernul britanic vine cu o nouă iniţiativă Laptele matern este cea mai bună alimentaţie pentru copiii mai mici de şase luni, aminteşte cu regularitate Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). În realitate, însă, alăptarea este departe de a fi o practică adoptată de toate mamele. În Marea Britanie, unde doar o mamă din două îşi alăptează copilul...
Avocatul Poporului - anchetă privind prezenţa bacteriei E-coli în apa potabilă din Satu Mare Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi efectuează o anchetă cu privire la prezenţa bacteriei E-coli în apa potabilă din municipiul Satu Mare.
Vitalact Immunity Junior - ajutorul de nădejde al mămicilor Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cercetările şi experienţa a milioane de mămici au dovedit că cea mai bună cale prin care îţi poţi hrăni copilul este aceea de a-l alăpta. Dacă din motive specifice nu poţi face asta, soluţia o reprezintă formulele de lapte pentru nou-născuţi şi bebeluşi...
Sucurile carbogazoase si sanatatea Sucurile fac parte din "alimentatia" noastra zilnica, prin urmare merita atentie atunci cand vorbim de sanatate. Consumul de sucuri de cateva ori pe zi are consecinte importante asupra organismului. In plus, in ultima perioada se dezbate daca e benefica inlocuirea unei mese solide cu suplimetele...
Neurologie: Alimente care protejează creierul Consumul de kefir, usturoi sau napi este recomandat de doctorul american David Perlmutter, în cea mai recentă carte a sa, pentru menţinerea creierului într-o formă bună. În Statele Unite este în vogă un curent care vizează tratarea bolilor neurologice prin grija acordată la ceea ce se întâmplă la nivelul...