Cele mai citite
 


Boala renală cronică - o afecţiune care trebuie prevenită
joi, 8 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Aproximativ unu din zece români suferă de o formă de afecţiune renală, dar mulţi dintre ei nu sunt diagnosticaţi la timp şi ajung să se confrunte cu patologii renale grave, a subliniat miercuri prof. dr. Ionel Sinescu, şeful Centrului de Chirurgie Urologică şi Transplant Renal de la Fundeni.
El a accentuat, într-o conferinţă de presă organizată de Spitalul Clinic de Nefrologie "Dr. Carol Davila" cu prilejul Zilei Mondiale a Rinichiului, că anual în lume se realizează peste 60.000 de transplanturi, cu o medie de funcţionare a grefonului de 85% la un an.
Dr. Ionel Sinescu a arătat că în general oamenii subestimează rolul vital al rinichilor în buna funcţionare a organismului, neconştientizând că aceştia sunt purificatorii corpului.
El a spus că anul acesta Ziua Mondială a Rinichiului, care se marchează pe 8 martie, este dedicată transplantului renal. În ceea ce priveşte transplanturile renale în România, numărul lor este extrem de mic, pentru că nu sunt suficienţi donatori, iar Secţiile de Terapie Intensivă nu sunt preocupate de identificarea potenţialilor donatori aflaţi în moarte cerebrală.
În acest sens, Agenţia Naţională de Transplant este cea care ar trebui să se implice pentru identificarea potenţialilor donatori pentru menţinerea în condiţii optime a lor până la transplant şi pregătirea unui număr mai mare de coordonatori la nivel naţional pentru transplant.
"Transplantul este o procedură terapeutică ce s-a standardizat şi se rezolvă în echipă multidisciplinară. Numai în transplantul renal sunt necesari cel puţin 13 specialişti", a evidenţiat prof. dr. Sinescu, adăugând că România are capacitatea logistică şi resursele umane pentru transplantul renal, însă lipsesc predominant numărul de rinichi pentru transplant şi finanţarea necesară.
Preşedintele Societăţii Române de Nefrologie, prof. dr. Eugen Moţa, a remarcat faptul că dacă la sfârşitul anului 1989 în România erau doar şapte centre de dializă, în timp ce Bulgaria avea 74 şi ex-Iugoslavia avea 128, în prezent la noi în ţară sunt 135 de centre de dializă.
"Sunt aproximativ 250 de nefrologi în România, iar în Terapia de substituţie renală sunt aproximativ 10.000 de pacienţi trataţi prin hemodializă şi dializă peritoneală", a detaliat prof. dr. Moţa, evidenţiind că boala renală cronică are evoluţia aproape ca şi diabetul.
În peste două treimi din cazuri responsabile de boala de rinichi sunt hipertensiunea şi diabetul zaharat şi se constată o creştere a prevalenţei la persoanele de peste 65 de ani, a arătat prof. dr. Moţa.
Peste două milioane de români suferă de această boală, dar ea este recunoscută doar de 40.000, adică de 2%. Este necesar deci să se facă un screening pentru populaţia la risc - diabeticii, hipertensivii, obezii, persoanele care fumează. Fumatul, de exemplu, reduce funcţia renală cu 18%, a adăugat prof. dr. Moţa.
Potrivit acestuia, există posibilitatea efectuării unor teste specifice care să atragă atenţia dacă apare o îmbolnăvire a rinichiului.
Directorul medical al Spitalului "Carol Davila", prof. dr. Gabriel Mircescu, a adus în discuţie faptul că în acest spital s-a făcut pentru prima dată dializă şi au fost pregătiţi specialişti din domeniul nefrologiei.
În ceea ce priveşte tematica Zilei mondiale a rinichiului - transplantul renal - medicul a spus că sunt peste 1.500 de transplantaţi renal în acest moment. România se situa în 2011, cu 512 bolnavi trataţi la un milion de locuitori, pe o poziţie "deloc onorantă", a mai arătat prof. Mircescu.
El a precizat că în ţara noastră unui nefrolog îi revin 550.000 de pacienţi, în condiţiile în care sunt numai 250 de astfel de specialişti, or, este imposibil să poţi să ai grijă de un număr atât de mare de persoane, şi în această situaţie, astfel încât trebuie să crească rolul medicului de familie în depistarea bolnavilor cu afecţiuni reale.
Societatea Română de Nefrologie are în vedere desfăşurarea unui program privind implicarea în îngrijirea acestor pacienţi a medicilor de familie, diabetologi, cardiologi.
Prof. dr. Mircea Penescu a reliefat faptul că rinichiul este un organ extrem de fragil şi extrem de important pentru organism. Rinichiul separă ce este bun de ce este rău, el este supradimensionat de la natură, oamenii au cu 50% mai multă rezervă, iar când analizele încep să dea semne discrete de suferinţă se află la mai puţin de 35% din capacitatea lui, a spus medicul.
Deşi greutatea rinichilor reprezintă doar 0,5% din masa totală a corpului, ei filtrează 1.000-1.200 mililitri de sânge pe minut, adică aproximativ 20% din volumul total de sânge.
Boala cronică de rinichi creşte de trei ori riscul de afecţiuni cardiovasculare, a mai spus medicul.
Hemodializa se practică în România din 1974, când la Spitalul "Carol Davila" au fost aduşi primii patru rinichi artificiali, iar după cutremurul din 1977 au fost aduşi alţi 16 şi acesta a fost primul centru pentru dializă din sud-estul Europei.
Prof dr. Penescu a accentuat asupra necesităţii depistării din timp a tot ceea ce poate declanşa această boală iar pentru depistarea precoce sunt necesare programe de profilaxie.
El îi invită pe toţi cei care doresc, pe 8 martie, între orele 10,00 şi 14,00, la Spitalul "Carol Davila" pentru examene la rinichi.
Miercuri seară, Orchestra medicilor va susţine la Ateneul Român un concert cu prilejul marcării Zilei Mondiale a Rinichiului. AGERPRES/(AS-Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cele mai noi informaţii privind transplantul şi insuficienţa renală, prezentate la Congresul de Nefrologie Al VII-lea Congres Naţional de Nefrologie, Dializă, Transplant şi Acces Vascular, care a început, joi, la Bucureşti, aduce în atenţie o serie de noutăţi privind dializa peritoneală, actualităţi în managementul anemiei la pacienţii cu insuficienţă renală cronică, dializa hepatică la pacienţi cu insuficienţă...
Pacientul supus unui transplant renal, donator fiind fratele geamăn, se simte bine Bucureşti, 22 feb /Agerpres/ - Pacientul care a fost supus luni unui transplant renal, având ca donator fratele său geamăn, se simte bine, ca şi donatorul, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, prof. dr. Ionel Sinescu, de la Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal 'Fundeni'...
Ioanel Sinescu: 53 de transplanturi renale s-au realizat anul acesta la Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni 53 de transplanturi renale, 31 cu grefe de la donatori în viaţă şi numai 22 cu grefe primite de la donatori în moarte cerebrală s-au realizat anul acesta la Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă şeful centrului, academicianul Ioanel Sinescu...
Record absolut la transplantul renal de la donatori în moarte cerebrală, în 2013 la Fundeni transplantul renal de la donatori în moarte cerebrală a înregistrat un record absolut anul trecut - 77 de intervenţii, a declarat miercuri academicianul Ioanel Sinescu, şeful Centrului de chirurgie Urologică, dializă şi transplant renal Fundeni.
Dr. Mihai Voiculescu: Prevenirea şi tratarea cu succes a bolilor de rinichi presupun diagnosticare timpurie Prevalenţa ridicată şi subdiagnosticarea afecţiunilor cronice de rinichi în România ar trebui să ridice un mare semn de întrebare legat de importanţa dată prevenţiei şi diagnosticării precoce a acestor boli, a declarat, joi, prof. dr. Mihai Voiculescu, de la Clinica de Nefrologie şi Medicină Internă...
Transplant renal între soţi, realizat cu succes la Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal Fundeni O echipă de specialişti de la Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal Fundeni, condusă de prof. univ. dr. Ioanel Sinescu a efectuat, săptămâna trecută, un transplant renal între soţi.