Cele mai citite
 


Genetică: Gorila şi omul au mai multe în comun decât se credea
joi, 8 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Gorila este mult mai apropiată de oameni şi cimpanzei decât credeau până acum oamenii de ştiinţă, după cum arată descifrarea genomului său. Acest lucru va permite o mai bună înţelegere a evoluţiei primatelor în ultimii zece milioane de ani, relatează AFP.
Oameni, cimpanzei şi urangutani - numai gorilele lipseau pentru ca biologii să poată compara genomurile celor patru maimuţe contemporane, supravieţuitoare rare ale marii familii a hominidelor. De acum se poate, datorită studiului realizat de o echipă internaţională de câteva zeci de cercetători, care-şi publică rezultatele în revista britanică Nature.

'Mulţumită ADN-ului unei gorile femelă, Kamilah, am adunat o secvenţă genetică a gorilei, pe care am comparat-o cu genomurile altor maimuţe mari', luând în considerare circa 11.000 de gene, arată şefa studiului, Aylwyn Scally, de la Wellcome Trust Sanger Institute (Marea Britanie).

Biologii consideră în mod tradiţional că, în arborele de evoluţie al primatelor, cimpanzeii şi oamenii au un strămoş comun, mai recent decât cel care-l leagă pe fiecare dintre ei de gorilă. Prin urmare, pentru orice secvenţă genetică umană, cea mai apropiată ar trebui să fie la 'vărul' cimpanzeu. Potrivit analizelor efectuate de Scally şi colegii săi, acest lucru se verifică, dar numai în proporţie de 70%. În realitate, 15% din genomul uman este mai apropiat de cel al gorilei decât de al cimpanzeului. La rândul său, 15% din genomul cimpanzeului este mai apropiat de cel al gorilei decât de al omului, arată studiul.

'Am descoperit că gorilele şi oamenii au suferit modificări genetice paralele, îndeosebi evoluţia auzului', precizează dr Chris Tyler-Smith de la Wellcome Trust Sanger Institute. 'Oamenii de ştiinţă au sugerat faptul că evoluţia rapidă a genelor auzului la om este legată de evoluţia limbajului. Rezultatele noastre ridică un semn de întrebare în acest sens pentru că genele auzului au evoluat la gorile cu o viteză aproape echivalentă cu cea a omului', apreciază el.

Conform calculelor echipei internaţionale, gorilele s-ar fi despărţit în evoluţia lor de oameni şi cimpanzei acum circa 10 milioane de ani, despărţirea speciei umane de cea a cimpanzeilor având loc acum 6 milioane de ani. AGERPRES/ (Lelia Bretan)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Trei cercetători români, semnatarii unui articol publicat în prestigioasa revistă Nature Trei cercetători români, dintre care doi clujeni de la Universitatea Babeş-Bolyai şi unul de la Universitatea Bucureşti, sunt semnatarii articolului "Istoria genetică a Europei din Europa glaciară", publicat în prestigioasa revistă Nature.
Cercetători canadieni au descoperit o variantă genetică ce ar întârzia apariţia bolii Alzheimer O anumită genă ar putea întârzia cu cel puţin patru ani declanşarea bolii Alzheimer, afirmă o echipă de cercetători canadieni într-un studiu preluat de AFP.
VIRUSUL ZIKA Genetica poate modifica ţânţarul care transmite Zika (studiu) Modificarea genetică poate reduce populaţia ţânţarilor femele şi a controla astfel vectorul care transmite virusurile Zika, Dengue sau Chikunguña, potrivit unui studiu publicat de revista Trends in Parasitology, citat de EFE.
Cercetători britanici lucrează la un proiect de modificare genetică a embrionilor umani O cercetătoare de la Institutul Francis Crick din Londra a solicitat autorităţii britanice privind fertilizarea umană şi embriologia (HFEA) să-i permită modificarea genetică a embrionilor umani, ceea ce ar constitui o premieră după tentativa chineză de la începutul acestui an, relatează AFP.
Descoperirea unei gene a cărei variaţie este legată de hipertensiunea arterială Cercetători americani au descoperit o genă a cărei variaţie este legată de hipertensiunea arterială, o descoperire ce poate deschide calea pentru tratamente mai eficiente pentru combaterea acestei maladii, potrivit unor lucrări publicate luni, transmite marţi din Washington AFP. (sursa: Agerpres - Analele...
Genele cromozomului Y al omului de Neanderthal au dispărut cu mult timp în urmă din genomul omului modern (studiu) Genele cromozomului Y al omului de Neanderthal au dispărut din genomul uman mult timp în urmă, au constatat oamenii de ştiinţă după prima secvenţiere detaliată a acestor gene, în condiţiile în care până acum era cunoscut faptul că oamenii moderni deţin urme de ADN de la neanderthalieni, relatează sciencedaily...