Cele mai citite
 


L. Borbely susţine că la UMF Tg. Mureş ar fi vorba doar 'de o problemă administrativă', nu de segregare
joi, 8 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Vicepreşedintele UDMR Laszlo Borbely a afirmat miercuri că înfiinţarea unei linii maghiare la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş nu ar însemna o "segregare", fiind vorba doar de o problemă administrativă.
"Nu e o separare, nu e o segregare. În momentul de faţă la Târgu Mureş există învăţământ în limba maghiară, aproape jumătate din studenţi şi acum învaţă în limba maghiară. E vorba de o problemă administrativă, ca să aibă posibilitatea linia de predare în limba maghiară să aibă decani, prodecani şi să se gospodărească în funcţie de necesităţile învăţământului în limba maghiară", a arătat Borbely.
El a subliniat că acest caz reprezintă unul dintre punctele vitale pentru UDMR iar situaţia trebuie rezolvată prin hotărâre de guvern.
"În legătură cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş toată lumea e de acord în coaliţie că ei sunt în ilegalitate în momentul de faţă, neavând chartă şi neaplicând legea care prevede foarte clar ca universităţile multiculturale (...) să înfiinţeze aceste linii. Obligă legea acest lucru, nu este la latitudinea Senatului să decidă. În momentul de faţă, la nivelul coaliţiei, toată lumea este de acord (...) că trebuie rezolvat aici prin hotărâre de guvern. (...) Luni luăm o decizie", a declarat vicepreşedintele UDMR.
Borbely a precizat că înfiinţarea unei linii maghiare la această universitate n-ar schimba cu nimic lucrurile existente până acum.
"Nici până acum n-au avut niciun fel de problemă medicii care au terminat la Târgu Mureş, indiferent că au terminat secţia română sau maghiară, în a profesa această meserie, şi nici de acum încolo", a susţinut Borbely. AGERPRES/(A - Cătălin Alexandru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Acord între Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş şi Universitatea de Ştiinţe Medicale din Havana Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş şi Universitatea de Ştiinţe Medicale din Havana au semnat, la Havana, un acord cadru de cooperare, informează un comunicat al Ambasadei României în Cuba.
Problema UMF Târgu Mureş, generată de ambiguitatea Legii Educaţiei, consideră prof. Andrei Ţăranu Problemele apărute la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş unde Senatul UMF acuză presiuni politice, iar UDMR invocă nerespectarea legii, sunt generate de ambiguitatea Legii Educaţiei, a declarat marţi, profesorul Andrei Ţăranu, Şcoala Naţională de Sudii Politice şi Administrative (SNSPA)...
Scopul HG privind UMF Târgu Mureş: Compatibilizarea sistemului naţional de învăţământ cu cel european Scopul proiectului de hotărâre de guvern privind Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş se înscrie în preocupările de a dezvolta statutul de universităţi multiculturale şi multilingve, în vederea compatibilizării sistemului naţional de învăţământ cu sistemul european de educaţie şi formare...
Solicitarea anulării Cartei UMF Târgu Mureş, respinsă de instanţă printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă Universitatea de medicină şi farmacie (UMF) din Târgu Mureş a anunţat, luni, că prin Decizia Curţii de Apel Târgu Mureş nr. 2350/23.04.2014, solicitarea anulării Cartei Universitare formulată de o serie de asociaţii civile precum şi de UDMR, PPMT şi PCM a fost respinsă, decizia având caracter definitiv...
Mureş: 200 de elevi de clasele a X-a şi a XI-a, studenţi la Medicină şi Farmacie pentru o săptămână Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a anunţat că, începând de luni, timp de şapte zile, 200 de elevi din clasele a X-a şi a XI-a vor deveni studenţi în cadrul proiectului naţional "Şcoala de vară pentru elevi".
UMF Târgu Mureş găzduieşte prima Conferinţă Naţională de Nutriţie Sportivă Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş găzduieşte, de joi până duminică, prima Conferinţă Naţională de Nutriţie Sportivă, care reuneşte numeroşi specialişti în medicina sportivă, medici de familie, medici specialişti, dieteticieni, sportivi, antrenori şi studenţi.