Cele mai citite
 


LSTM: Declaraţiile UDMR, surse de presiune asupra sistemului de justiţie şi asupra conducerii UMF
joi, 8 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Liga Studenţilor Târgu Mureş (LSTM) consideră declaraţiile liderilor UDMR, referitoare la înfiinţarea liniei maghiare la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din oraş, ca fiind surse de presiune asupra sistemului de justiţie din România, precum şi asupra conducerii şi a Senatului universităţii.
'Autonomia Universitară este garantată prin Constituţie Art. 32 alineatul 6. Noi înţelegem autonomia universitară, ca modalitate specifică de autoconducere, în acord cu cadrul legal stabilit de Constituţia României, legislaţia învăţământului, prevederile Cartei Universitare, precum şi în acord cu reglementările proprii. Din punctul nostru de vedere în UMF este respectat statutul minorităţilor naţionale cu privire la învăţământul superior existând la momentul actual serii de predare în limba maghiară la toate cele 3 facultăţile din Universitate respectiv : Medicină, Farmacie şi Medicină dentară. La momentul actual există un proces pe rol la secţia de Contencios Administrativ cu privire la legalitatea Cartei Universitare, aprobate de tacit de Ministerul Educaţiei în ianuarie 2012, deschis de departamentul juridic al UMF Târgu Mureş. Astfel considerăm declaraţiilor liderilor UDMR ca fiind surse de presiune asupra sistemului de justiţie din România , asupra conducerii UMF si a Senatului UMF', se arată într-un comunicat de presă dat publicităţii miercuri de LSTM.
Potrivit documentului, studenţii au arătat că nu doresc decât un învăţământ de calitate, în condiţii bune cu dotări şi resurse corespunzătoare pentru toţi studenţii UMF Târgu Mureş, dar că 'nu dorim să fim monedă de schimb în negocierile politice'.
'Nu dorim implicarea noastră, a studenţilor, în jocurile politice ale diferitelor partide din România, nu ne interesează campaniile electorale din 2012 şi nu acceptăm sub nici o formă imixtiunea politică în viaţa academică din Universitatea noastră. Totodată ne exprimăm deplina încredere în sistemul de justiţie românesc şi cerem ca orice decizie a conducerii UMF care este considerată ilegală să fie atacată în Justiţie. Nimeni nu se va opune unei decizii a unei instanţe din România', au accentuat studenţii mureşeni.
LSTM a precizat, că nu a cerut demisia nimănui 'pentru că nu ne implicăm în viaţa politică românească', dar că salută decizia vicepremierului Marko Bela de a renunţa la funcţie, "o considerăm un gest de onoare cu privire la atitudinea UDMR din ultimele săptămâni de a pune presiune pe deciziile Senatului Universităţii, de a folosi situaţia UMF pentru şantaj politic în faţa colegilor de coaliţie'.
Aceştia au arătat că vor considera 'un gest onorabil' retragerea UDMR de la guvernare, 'un partid politic care nu are încredere în sistemul de Justiţie pe care guvernarea îl păstoreşte' şi că în aceste condiţii trebuie să facă loc "altora mai capabili şi mai încrezători în Justiţia românească".
Cu privire la declaraţia preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, care a arătat că asigurarea învăţământului în limba maghiară nu trebuie aşteptată de la rectorul sau Senatul UMF, ci de la Parlament, LSTM a precizat că studenţii au încredere în înţelepciunea membrilor Senatului Universităţii.
'Ne-am dori ca orice organ decizional din România să aibă aceeaşi moderaţie, deschidere pentru studenţi şi înţelepciune în luarea deciziilor. Considerăm că deciziile luate de Senatul UMF şi aplicate de către rectoratul UMF Târgu Mureş sunt corecte, în conformitate cu legile actuale, până la o decizie definitivă a unei instanţe de judecată din România sau a unei instanţe internaţionale recunoscută în România', au mai subliniat studenţii.
Aceştia au contestat şi declaraţiile ministrului Laszlo Borbely, arătând că nu pot fi de acord cu crearea unui precedent de înfiinţare a unei facultăţi cu aviz provizoriu de funcţionare 'pentru că nimeni nu poate garanta ce decizie se va lua peste câţiva ani şi cine va fi la guvernare'.
Studenţii susţin că doar facultăţile cu acreditare ARACIS ar trebui să funcţioneze pe teritoriul României şi că se opun sacrificării a două serii de predare în limba maghiară la Medicină Dentară şi Farmacie pentru înfiinţarea unei facultăţi doar pe profilul de medicină.
'Există şi etnici maghiari care doresc să beneficieze de cele mai bune condiţii de pregătire la aceste profile în limba maternă în condiţiile actuale. Datorită faptului că există în continuare astfel de presiuni asupra Universităţii noastre noi vom continua săptămâna aceasta printr-un protest de tip grevă japoneză: vom purta banderole albastre, vom face materiale informative despre situaţia reală din UMF în 3 limbi, română, maghiară, engleză şi le vom cere tuturor colegilor din Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) să fie alături de noi pentru încălcarea gravă a autonomiei Universitare. Totodată dacă nu există niciun răspuns favorabil şi nicio decizie concretă de neimplicare politică în UMF Tg Mureş din partea Guvernului si a partidelor de coaliţie de luni, 12 martie, suntem din nou stradă', au accentuat liderii LSTM. AGERPRES/(AS-Dorina Matiş)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rectorul UMF Târgu Mureş, C. Copotoiu: Democraţia este forma cea mai severă de a convieţui (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că politicul nu trebuie să se amestece în problemele universităţii, încălcând autonomia universitară prevăzută în Legea Educaţiei şi principiul libertăţii...
Problema UMF Târgu Mureş, generată de ambiguitatea Legii Educaţiei, consideră prof. Andrei Ţăranu Problemele apărute la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş unde Senatul UMF acuză presiuni politice, iar UDMR invocă nerespectarea legii, sunt generate de ambiguitatea Legii Educaţiei, a declarat marţi, profesorul Andrei Ţăranu, Şcoala Naţională de Sudii Politice şi Administrative (SNSPA)...
Solicitarea anulării Cartei UMF Târgu Mureş, respinsă de instanţă printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă Universitatea de medicină şi farmacie (UMF) din Târgu Mureş a anunţat, luni, că prin Decizia Curţii de Apel Târgu Mureş nr. 2350/23.04.2014, solicitarea anulării Cartei Universitare formulată de o serie de asociaţii civile precum şi de UDMR, PPMT şi PCM a fost respinsă, decizia având caracter definitiv...
Studenţii de la Medicină Dentară, cursuri de profilaxie dentară în toate şcolile din Târgu Mureş, în cadrul UniFEST Peste 100 de studenţi ai Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş vor ţine cursuri de profilaxie dentară în toate şcolile din Târgu Mureş pe parcursul Festivalului Naţional Studenţesc 'UniFEST', care se derulează de luni până sâmbătă.
Studenţii protestează împotriva separării facultăţilor din UMF Târgu Mureş Aproximativ 200 de studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş au început de luni şi vor continua până pe 14 martie o serie de proteste faţă de tendinţa de separare a facultăţilor universităţii şi mai ales împotriva implicării politicului în problemele învăţământului superior...