Cele mai citite
 


Revista presei
joi, 8 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Miza reusitei proiectului guvernamental la care s-a angajat premierul Mihai Razvan Ungureanu pentru un mandat limitat pana la alegerile parlamentare din toamna acestui an, precum si concluziile pe marginea datelor statistice referitoare la PIB-ul Romaniei si recensamantului populatiei din 2011sunt teme de interes in paginile cotidianelor centrale de miercuri, 7 martie.
Secretarul de stat de la Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, care a pus bazele sistemului national de medicina de urgenta, este pe primul loc în topul încrederii, arată un sondaj IMAS realizat pentru cotidianul Adevărul. Astăzi, Raed Arafat, caruia i sustinut in strada in ianuarie de mii de romani, cand a fost destituit din functie, portestatarii ofrtand reangajarea lui pe functie, se bucură de o cotă de încredere de 76,1%. Pe locul al doilea se situează fostul suveran al Romaniei Mihai I, cu aproape 29%. Cu 22,3% , premierul Ungureanu se situează ăpe acelasi palier de incredere cu liderii opozitiei, Victor Ponta, 23,7%, şi Crin Antonescu, 23,3%.
Va reuşi Mihai Răzvan Ungureanu în misiunea sa, se intreaba ziarul citat. Se poate spune că rezultatele unui sondaj de opinie făcut la numai trei săptămâni de la instalarea guvernului nu sunt foarte relevante. Dar Cabinetul Ungureanu are foarte puţin timp la dispoziţie pentru a demonstra ceva, sustine Adevarul. Totusi, Mihai Răzvan Ungureanu este cel mai bine situat politician al puterii în sondaje. Din acest punct de vedere, el pleacă într-o cursă umăr la umăr cu liderii opozitiei, Ponta şi Antonescu. Marea provocare a lui Ungureanu este să crească în popularitate în timp foarte scurt, în condiţiile în care are avantajul de a fi o figură proaspătă în arenă, dar are şi dezavantajul de a fi identificat cu Partidul Democrat Liberal (PDL, la guvernare) este de parere Adevărul.
Institutul National de Statistica (INS) a anunţat marti un PIB de 578 miliarde de lei (circa 136 miliarde euro), mai mare cu 31 miliarde de lei decât PIB-ul pe care fusese construit bugetul. Rezultă că ponderea veniturilor în PIB a fost doar 31,3% din PIB şi nu de 33,1% aşa cum fusese estimat. Statul nu a putut strânge 10 miliarde de lei la buget. De asemenea, din bugetul pentru 2012 lipsesc 10 miliarde de lei (aproximativ 2,3 miliarde de euro) pentru că statul nu a reuşit să colecteze bani din economie în acelaşi ritm cu creşterea economică de anul trecut, scrie cotidianul Ziarul Financiar.
Cum se explică însă diferenţa? 'În primul rând contează calitatea creşterii economice.
Intre concluziile asupra datelor preliminare ale recensamantului din toamna anului trecut se numara faptul ca populatia Romaniei a scazut numeric, dar pe de alta parte PIB-ul per capita a crescut, consemneaza revista Capital.
Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, la 1 iulie 2011 populaţia României era la sfârşitul lui octombrie, de 19,042 milioane de locuitori stabili. Cu 11% mai puţini decât se credea. Pe de alta parte, PIB-ul per capita a crescut semnificativ ajungand la 6.785 de euro.
Rezultatele mai arăta că romanii sunt mai economi, dar şi mai datori decât pana acum, având în vedere că aceleaşi depozite bancare (90 de miliarde de lei la finele lui 2011) şi aceleaşi credite (104 miliarde de lei în decembrie anul trecut) se împart acum la o populaţie semnificativ mai mică, mai scrie publicatia citata.
După 29 de ani de la depunerea acţiunii în instanţă, sute de termene şi zeci de înfăţişări, o firmă din România care vindea tablă pe vremea lui Ceausescu a pierdut în faţa foştilor parteneri germani cel mai lung proces înregistrat în justiţia românească, noteaza cotidianul Juranlul National.
La începutul anilor '80, combinatul Sidex Galaţi a încheiat un contract de 30 de milioane de dolari pentru livrarea a cinci nave cu tablă groasă cu o firmă americană, prin intermediarul Metalexportimport (MEI), companie de stat românească.
Înainte de livrare, americanii au spus că nu dispun de banii necesari achitării mărfii şi că au nevoie de timp să găsească un finanţator. Destul de repede acesta a şi apărut, banii fiind puşi la dispoziţia americanilor de două concerne germane, Thyssen Krupp şi Otto Wolf. Navele au ajuns la destinaţie însă americanii au intrat de îndată în faliment şi nu au mai plătit banii către MEI. Românii s-au îndreptat însă împotriva finanţatorilor germani, lăsaţi şi ei pe dinafară de americanul falimentar. Procesul a început în 1983 şi s-a terminat abia la jumătatea lunii trecute. MEI a pierdut astfel cei 60 de milioane de dolari, cât era miza procesului, în favoarea concernelor germane, la decizia definitivă a Curţii Supreme, precizeaza ziarul citat. AGERPRES
.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Timiş: Raed Arafat, profesor invitat de Medicina de urgenţă la UMF Dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a primit joi titlul de profesor invitat de Medicina de Urgenţă la Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Victor Babeş' din Timişoara, precum şi Diploma de Excelenţă pentru întreaga activitate depusă în sistemul sanitar românesc.
Raed Arafat: Fiecare dintre cele opt regiuni va avea un elicopter pentru medicina de urgenţă Fiecare dintre cele opt regiuni din România va dispune, până la sfârşitul anului 2013, de un elicopter pentru medicina de urgenţă, iar unul dintre ele va fi coordonat de Cluj-Napoca, a anunţat, luni, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF)...
Bihor: Despre medicina de urgenţă, celule stem, donare de organe, în conferinţa "Medicul şi societatea" Coordonatorul programului de transplant în judeţul Bihor, dr. Carmen Pantiş, a solicitat vineri ajutorul studenţilor pentru a lupta împotriva prejudecăţilor sociale privind donarea de organe în scopul salvării unor vieţi, adresare făcută în cadrul Conferinţei internaţionale 'Medicul şi societatea' care...
Arafat anunţă lansarea unor chestionare privind motivele de nemulţumire a pacienţilor faţă de aşteptarea la UPU Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat a anunţat duminică la Târgu Mureş, după reuniunea Comisiei Naţionale de Medicină de Urgenţă, că în curând va începe efectuarea unui sondaj în rândul pacienţilor, pentru a se identifica motivele nemulţumirii acestora în privinţa timpilor de aşteptare...
Cluj: Primul proiect educaţional universitar din România în domeniul medicinei de urgenţă, încheiat cu rezultate meritorii Peste 1.000 de studenţi din Universităţile de Medicină şi Farmacie (UMF) din Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş au fost pregătiţi performant, printr-un program finanţat din Fondul Social European, pentru a practica medicina de urgenţă la un înalt nivel profesional.
Galaţi: Raed Arafat va reveni pe o poziţie decizională, la nivel înalt, susţine fostul secretar de stat Aurel Nechita Decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie Galaţi, fostul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii Aurel Nechita, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că Raed Arafat, fondatorul SMURD, proaspăt demisionat din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, va reveni pe o poziţie decizională, la...