Cele mai citite
 


UPDATE/Marko Bela:Dacă până săptămâna viitoare nu avem soluţie pentru UMF, nu merg mai departe în Guvern
joi, 8 martie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Vicepremierul Marko Bela susţine că dacă nu se va găsi o soluţie cu privire la situaţia Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş până săptămâna viitoare, personal, se gândeşte să renunţe la prezenţa sa în Guvern, punctând că se pune sub semnul întrebării şi prezenţa UDMR în coaliţie.
"Deocamdată nu avem niciun fel de rezultat (în discuţiile din coaliţie - n.r.). Toată lumea este de acord că situaţia poate fi deblocată numai prin hotărâre de guvern, dar nu am reuşit să cădem de acord cu conţinutul hotărârii de guvern. Colegii din PDL ne-au cerut un răgaz până luni, fiindcă trebuie să discute în partid, deci am convenit că luni reluăm discuţia, dar trebuie să vă spun că dacă săptămâna viitoare nu se găseşte o soluţie convenită de către toată coaliţia, eu, personal, nu pot să merg mai departe. Şi, bineînţeles că se pune sub semnul întrebării şi prezenţa UDMR în coaliţie", a declarat marţi, pentru AGERPRES, Marko Bela.
Reprezentanţii coaliţiei de guvernământ s-au reunit în şedinţă la Palatul Victoria marţi, de la ora 16,00, discuţiile durând mai bine de trei ore.
Liderii UDMR au atras atenţia, în ultima perioadă, cu privire la faptul că Legea Educaţiei este aplicată parţial, în contextul în care la UMF Târgu Mureş nu a fost înfiinţată o linie în limba maghiară.
Vicepremierul Marko Bela a afirmat, săptămâna trecută, că în privinţa Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş este necesar să se clarifice relaţia dintre etnii şi că 'se pare că situaţia e mult mai gravă decât anii trecuţi'.
'Am un sentiment că tot ce s-a construit în 20 de ani alţii încearcă să dărâme acum, făcând uz de faptul că situaţia maghiarilor din Transilvania este mai fragilă. Peste tot ne lovim de lipsa solidarităţii, cooperării. (...) Legea Educaţiei declară obligativitatea acestui aspect (multiculturalismul - n.r.). Cum s-a făcut la Universitatea Babeş-Bolyai, cum s-a făcut la Universitatea de Arte din Târgu Mureş, aşa se va face şi la UMF, unde profesorii maghiari trebuie să decidă asupra problemelor educaţiei maghiare. (...) Trebuie să respectăm toate rezultatele acestei legi, într-o perioadă foarte scurtă. Dacă eu accept implementarea la modul selectiv a Legii Educaţiei, care fără noi nu ar fi fost adoptată, şi dacă acceptăm unele măsuri dificile şi acceptăm să nu respectăm anumite reglementări, atunci acceptăm că în România nu mai avem lege, Constituţie', spunea Marko Bela.
Acesta a susţinut că opoziţia manifestată la UMF Târgu Mureş faţă de înfiinţarea liniei maghiare ascunde 'o luptă între diferite interese, pentru că organizarea unei entităţi separate ar reduce unele drepturi de care beneficiază unele cadre universitare'. AGERPRES/(A, AS - Mirela Bărbulescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rectorul UMF Târgu Mureş, C. Copotoiu: Democraţia este forma cea mai severă de a convieţui (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că politicul nu trebuie să se amestece în problemele universităţii, încălcând autonomia universitară prevăzută în Legea Educaţiei şi principiul libertăţii...
Problema UMF Târgu Mureş, generată de ambiguitatea Legii Educaţiei, consideră prof. Andrei Ţăranu Problemele apărute la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş unde Senatul UMF acuză presiuni politice, iar UDMR invocă nerespectarea legii, sunt generate de ambiguitatea Legii Educaţiei, a declarat marţi, profesorul Andrei Ţăranu, Şcoala Naţională de Sudii Politice şi Administrative (SNSPA)...
UDMR aşteaptă luni răspunsul PDL cu privire la UMF Târgu Mureş Coaliţia de guvernare urmează să reia luni în discuţie înfiinţarea unei secţii în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, după ce democrat-liberalii au solicitat reprezentanţilor UDMR un răgaz pentru a discuta această chestiune în partid.
LSTM: Declaraţiile UDMR, surse de presiune asupra sistemului de justiţie şi asupra conducerii UMF Liga Studenţilor Târgu Mureş (LSTM) consideră declaraţiile liderilor UDMR, referitoare la înfiinţarea liniei maghiare la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din oraş, ca fiind surse de presiune asupra sistemului de justiţie din România, precum şi asupra conducerii şi a Senatului universităţii...
Băsescu, despre UMF Târgu Mureş: Nu cunosc subiectul, nu este treaba mea să rezolv problemele în coaliţie Preşedintele Traian Băsescu susţine că nu cunoaşte subiectul legat de Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, care a creat divergenţe între PDL şi UDMR, şi spune că nu este treaba sa să rezolve problemele din interiorul coaliţiei de guvernământ.
UMF Târgu Mureş a inaugurat un Centru Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, a inaugurat, joi, Centrul Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România, ce se va axa pe domeniul cercetării fundamentale şi al cardio-neurologiei şi care a fost construit şi dotat în cadrul unui proiect european în valoare...