Cele mai citite
 


La ce sa ne asteptam ?
miercuri, 7 martie 2012   ::   0 Comentarii ::
 

Dragul meu cititor,
Sper ca din al II-lea mesaj al meu ai aflat lucruri ce te interesau. Doresc tare mult sa-ti fie util si ce am sa-ti explic astazi.
Este vorba despre cum ar trebui sa se prezinte echipa de stomatologie la intalnierea cu tine.

In primul rand echipa de medicina dentara este gazda iar tu oaspetele.
Sala de asteptare si cea de tratament trebuie sa aiba o temperatura placuta, sa fie curate, luminate din belsug si echipate corespunzator tratamentelor propuse a fi efectuate.
In sala de tratament, la fotoliul stomatologului cateva obiecte obiecte trebuie sa fie de unica intrebuintare: pahar , servetele, abetica, punga in cosul de gunoi, canulele de la aspiratorul bucal (aspiratorul de saliva), masa cu instrumente trebuie sa fie acoperita cu un camp din material de unica intrebuintare, instrumentele trebuie sa fie inainte de utilizare intr-o punga sigilata iar personalul are iti efectueaza tratamentul (medic + asistenta) trebuie sa poarte manusi.
Obiectele care nu se arunca de la un tratament la altul (in afara de instrumentar care, se sterilizeaza) pot transmite boli grave de la un pacient la altul. Nu trebuie sa ai incredere intr-un cabinet care nu are articole de unica intrebuintare sau in medici care nu poarta manusi cand lucreaza. Daca tu vei gasi puterea necesara sa te ridici de pe scaun, cerandu-ti scuze ca nu poti accepta sa fi tratat ara a utiliza cele numerate mai sus, poti fi sigur ca niciodata cabinetul de la care tocmai ai plecat nu se va mai prezenta in felul acela in fata vreunui pacient.
Daca ai venit pentru o urgenta si ai dureri, ar trebui ca in primul moment de pauza, intre 2 pacienti sa iti fie tratata durerea. Chiardaca ai mai avea de asteptat pana sa-ti vina randul pentru tratamentul propriu-zis asteptarea ta nu ar trebui sa se esfasoare in dureri.
Asa cum am mai mentionat in alta parte, tratamentele trebuie sa fie in totalitate lipsite de dureri.
Tratamentul trebuie planificat, discutat si programat. Nu trebuie acceptat niciodata sa inceapa un tratament fara a sti de la inceput de la ce premise se porneste si unde se doreste sa se ajunga. Daca nu vei cere medicului sa-si justifice planul de tratament pe motiv ca stie el ce face, nu vei putea sa fi surprins daca nu se va ajunga acolo unde doresti si tu. De asemenea planul financiar trebuie discutat inainte de a se incepe tratamentul si de a face schimbari ireversibile. Nu accepta sa semnezi nici un document pana nu il vei citi si intelege.
Tratamentele trabuie sa fie documentate. Prin documentarea cazului inteleg ca la inceput se face o descriere argumentata de magistica (dupa caz: fotografii, radiografii, tomografii, etc) iar la sfarsit se va face dovada tratamentului prin aceleasi metode imagistice. In cazul tratamentelor de canal radiografia de dupa tratament arata daca obturatia de canal a fost facuta pana la varful radacinii iar in cazul implanturilor numarul si pozitia lor relativa. De asemenea, pacientii tratati cu proteze pe implanturi trabuie sa primeasca o dovada a tipului implanturilor (o eticheta special pregatita in cutia implantului pentru a fi data pacientului) precum si pentru fiecare dintre cele inserate pozitia pe arcada si dimensiunile (diametru si lungime) Pentru tratamentele a caror efectuare dureaza mai mult de 2 sedinte ar trebui sa existe si variante provizorii sau temporare ce ajuta pacientul sa treaca mai usor prin perioada de tratament.
Pentru a putea avea simultan cu medicul acces la fisa stomatologica poate ca o solutie buna este inregistrarea ei online. Pe portalul www.medipedia.ro exista aceasta facilitate. Atat pacientul cat si, la randul lui, medicul completeaza contul personal al primului cu date si documente despre activitatea medicala. Pe parcursul timpului, in afara de comoditatea si siguranta depozitarii datelor, pacientul poate avea acces nelimitat la informatii iar pentru altii va hotara el daca si pentru cat timp va arata acele
date.
Trebuie sa mai stii ca, este dreptul tau sa-ti alegi medicul curant si nu trebuie sa se supere nimeni daca vei avea anumite pretentii de la locul in care vei fi tratat. Mai ai dreptul si la o a II-a opinie, adica sa consulti si alti medici independent de cel care a stabilit prima oara de ce tratament ai avea nevoie.
Bine inteles ca acest proces [a II-a opinie] va avea rost numai inainte de inceperea tratamentului de catre un medic.

Cu toata prietenia
Dr. Andrei Ungar

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Frica de stomatolog Dragul meu cititor, Incep astazi sa-ti scriu si daca te va interesa ce am sa-ti spun voi continua aceasta serie de scrisori, pana voi epuiza tot bagajul de informatii acumulate timp de aproape 20 de ani de practica stomatologica.
Frica de stomatolog Dragul meu cititor, Incep astazi sa-ti scriu si daca te va interesa ce am sa-ti spun voi continua aceasta serie de scrisori, pana voi epuiza tot bagajul de informatii acumulate timp de aproape 20 de ani de practica stomatologica.